Gasztronómiai utazás Karinthy koponyája körül

A Zsámbéki Nyári Színház sorozatában idén három rendhagyó gasztronómiai színházi este szerepel, rögtön az elsőn, most vasárnap, július 5-én Karinthy szövegeiből válogatott a rendező, Seres Tamás.

A Szépia Hotel kertjében felállított szabadtéri színpadon Csákányi Eszter és Elek Ferenc kelti életre a halhatatlan szerző szövegeit humorral és a felolvasószínház adta könnyedséggel, közvetlenséggel, mindehhez Czutor Zoltán muzsikál gitáron, a tőle megszokott szeretettel.

 delika_t_gasztrokabare.jpg

 

Az étterem séfje, Kozma István az előadáshoz Karinthy-menüt álmodott meg, hozzá illő borokkal. Ezzel a békebeli estével indítják útjára – némi ünnepi koccintás kíséretében– a zsámbéki színházi sorozatot, amelynek további estéire majd javarészt a frissen felújított Zichy-kastély szabadtéri színpadán kerül sor, a két további gasztroestre pedig a Matyi Kultúrbisztróban.

Karinthy szerint a kabaréjelenet különleges kis műfajocska, amely örökérvényűen fejezi ki az életet. Egy "cseppecske dráma" csupán, de dráma, mert bármennyire mulatságos, sőt röhögtető, komolyan kell venni. S ha komolyan vesszük, nem is kell okvetlenül kapcsolatban lennie a napi eseményekkel. Alapanyagok: Szerelem, pénz, bank, ágy, feleség, szerető. Jelenetek, kuplék, humoreszkek és persze jófajta borok a századforduló fogásai közé. Az Étlap mai, a fogások frissek, a poénok 100 évesek. Csak éppen pont olyanok, mintha ma születtek volna...


Mivel a karanténban mindenki amatőr szakács és pék lett, idén válogattam gasztronómiához köthető írásokból is: Karinthy elévülhetetlen és megunhatatlanul szellemes szövegei igazi klasszikus delicatesst, míg kortársaink, Cserna Szabó András, Kovács András Ferenc, Parti Nagy Lajos és Kiss Ottó inkább egyfajta fine diningot jelenthetnek a közönségnek, ha gasztroul kellene kifejezni.

(Seres Tamás, rendező)

A program megvalósítását támogatta: EMMI, Bethlen Gábor Alap

Az előadásokról bővebb információ és jegyek a zsambekiszinhaz.hu és a zsambekiszinhaz.jegy.hu oldalon, személyesen a zsámbéki Tourinform irodában. Jegyrendelést fogadnak a zsambekinyar.info@gmail.com e-mail címen is.

 

süti beállítások módosítása