Bartók dallamok jazz-zenekarral és tánccal

A Harangozó Gyula-díjjal kitüntetett Feledi János és csapata ismét élőzenés táncelőadásra készül HAT TÁNC címmel.

Bartók Béla Román népi táncok művének jazz adaptációját az Oláh Dezső Trió zenekarral július 21-én láthatja a közönség a Nemzeti Táncszínház TáncPark nyáresti, szabadtéri táncestjein belül a Millenárison.

Feledi János nem először dolgozik Oláh Dezső Junior Príma-díjas zongoraművész, zeneszerzővel, közösen jegyzik a Prozódia (2014) előadást, amit Kodály Zoltán népdalgyűjtései ihlettek. A mostani közös munka is bizonyítja, hogy mennyire jól tud működni az élő jazz-zene és a kortárs tánc fúziója. A zene az eredeti motívumokból indul, törekedve az autentikusságra, ezeket próbálja visszaadni, ezekről többet mondani, a karakterek stílusát megmutatni. Oláh Dezső Trió és Feledi János arra is fókuszáltak, hogy minőségi és plasztikus szövetbe ágyazzák ezeket a dallamokat és mozgásvilágot. Az alkotók a lényegi mondanivalót beszélik át, annak különböző mélységeit fejtegetik, analizálják.

 

gar_9386-45.jpg

Fotó: Varga Zsolt

 

Reflexió Bartók Béla Román népi táncok művére, az 1915-ben írt zongorára íródott művének dob, bőgő, zongora adaptációja. Népi életképek. A táncelőadás a mindennapjainkról szól. Egy közösség egymáshoz való viszonyulását követhetjük nyomon különböző életérzések, tételek kapcsán. Legyen ez bál, vagy magányos férfi tánca, vagy egy kacérkodó, incselkedő páros tánc. Mai virtuális világunkban eltávolodunk egymástól. Másfajta közösségi életet élünk, ami nem emberközpontú. Ezt az emberi kapcsolatokon alapuló közösségi szellemet keressük - mondta az előadás rendezője-koreográfusa Feledi János.

A darabban az emberi egzisztencia határait kutató expresszionizmus és az irónia, valamint a szándékos egyszerűség és a kontrapunktikus összetettség jól megférnek egymás mellett. A mű hat tánctételből áll, melyeknek karakterét megőrizve improvizációk hangzanak el a tánc tételek között.

Feledi János-Feledi Project-Oláh Dezső Trió
HAT TÁNC

Táncművészek – előadók: Hortobágyi Brigitta, Tóth Brigitta, Safranka-Peti Zsófia, Hoffmann Luca, Taba Benjamin, Nagy Csaba Mátyás, Feledi János
Zene: Oláh Dezső-zongora, Oláh Péter-bőgő, Pecek Lakatos András-dob
Látvány-jelmez: Matisz Gábor, Feledi János
Rendezés – koreográfia: Feledi János

Támogatók: Nemztei Kulturális Alap, Nemzeti Táncszínház

Feledi Project

süti beállítások módosítása