Augusztusban jön az év legvidámabb hete

A Móricz Zsigmond Színház idén immáron tizenkilencedik alkalommal rendezi meg a VIDOR Fesztivált augusztus 21. és 29. között.

A VIdámság és Derű ORszágos seregszemléje egy 9 napon át tartó, 49 helyszínen párhuzamosan futó összművészeti fesztivál, mely nyitott mindenki előtt a kulturális esélyegyenlőség jegyében, ugyanis a programok 90 százaléka teljesen ingyenes. 

Évről évre újabb fesztiválhelyszínek születnek, hogy a helyi lakosok és odalátogató turisták minél szélesebb köre kapcsolódhasson a fesztiválprogramhoz, melyben a hagyományos világzenei koncertek, az irodalmi beszélgetések, felolvasó-, báb- és utcaszínházak, mutatványosok, karikaturisták, képzőművészeti kiállítások mellett már az itthoni könnyűzene legnépszerűbb előadóit is láthatja a közönség. A VIDOR-ra minden évben a hazai teátrumok vígjátéktermésének legjavát hozza házhoz a Móricz Zsigmond Színház.

A VIDOR mára már Nyíregyháza és az észak-alföldi régió egyik legjelentősebb kulturális eseménye, legfőbb vonzereje, amely jelentős turisztikai forgalmat generál az utószezonnak számító időszakban, s fontos többletbevételhez juttatja a különböző helyi vállalkozásokat. Az elmúlt években a VIDOR nagyon sokat tett azért, hogy a kulturális esélyegyenlőség jegyében mindenkihez anyagi, társadalmi és egészségi helyzetétől függetlenül eljuttathassa a minőségi kultúrát. Amellett, hogy mindazok ingyenesen hallgathatják meg a legnevesebb világsztárok koncertjeit, akik nem engedhetik meg maguknak a koncertjegyek megvásárlását, a fesztivál ellátogat a megye gyermekotthonaiba, a kórházakba, sőt még a börtönökbe és a Pszichiátriai Szakkórházba is. Olyan kis falvakban tartanak előadásokat, melyekben gyakran egész évben ez az egyetlen kulturális esemény.

 

kapa_eleven_ejszaka_1181_normal.jpg
Mucsi Zoltán (Eleven éjszaka)
Bár rendkívüli körülmények előzték meg a szervezési munkálatokat, a VIDOR Fesztivál nézői idén sem maradnak nívós, és izgalmas színházi versenyprogram nélkül. A közönség számos kedvencével találkozhat újra, itt lesz többek között az Orlai Produkció „színeiben” Kovács Patrícia és Ötvös András (Kaktuszvirág, rendező: Novák Eszter), a Játékszín Legénybúcsú című előadása Szerednyey Béla, Nagy Sándor, Csonka András, valamint Szente Vajk szereplésével, és utóbbi rendezésében is. Szerednyey Béla, Nagy Sándor, a Móricz Zsigmond Színház színpadán már szereplő Kerekes Évával és Balla Eszterrel is színpadra lép a Madách Színház Ügyes kis hazugságok darabjában (rendező: Szirtes Tamás). Gáspár Sándor a Szikora János nevével fémjelzett Molnár Ferenc műben, a Játék a kastélyban (Vörösmarty Színház), Balsai Móni és Schmied Zoltán a Büszkeség és balítélet két színészre alkotásban (Centrál Színház, rendező: Ujj Mészáros Károly), Mucsi Zoltán és Fodor Tamás a Nézőművészeti Kft. és a Szkéné Színház közös produkciójában, az Eleven éjszaka előadásban (rendező: Koltai M. Gábor), Börcsök Enikő pedig Soós Péter rendezésében, a Pinceszínház Háy János: A Gézagyerek darabjában szerepel. Bemutatkozik a Miskolci Nemzeti Színház a Betörő az albérlőm című vígjátékkal, Keszég László rendezésében, az Aranytíz a Szőcs Artur nevével fémjelzett Csehov-egyfelvonásosokkal.
A Neptun Brigád Benne vagy produkcióját Kovács Dániel Ambrus, a TÁP Színház Rendezői változatát Znajkay Zsófia állította színpadra. A szerzők listája is rendkívül széleskörű: klasszikus magyar szerzők, így Örkény István is szerepel rajta Tóték című alkotásával a Veres1 Színház vendégjátékában (rendező: Dicső Dániel), de kortárs magyar szerzők közül Grecsó Krisztián: Megyek utánad című alkotása is érkezik az Orlai Produkciós Irodától Dékány Barnabás rendezésében, és szerepel majd a Hevesi Sándor Színház Sóska, sültkrumpli előadása is (rendező: Farkas Ignác). 
A Rózsakertbe kilátogató nézők három különböző jellegű színházi élményben részesülhetnek: a kaposvári Csiky Gergely Színház névadójuk egyik remekművét hozza el Nyíregyházára Vidnyánszky Attila rendezésében (Buborékok); örömmel látjuk vendégül a Legyen úgy! című Dés László koncerten fellépő Básti Julit, a honi színjátszás egyik ikonikus alakját, és a különleges énekesnőt, Tóth Verát; az érdeklődők pedig ezen a pódiumon is találkozhatnak a nagy sikerű Legénybúcsúval.
süti beállítások módosítása