Küzdés és kitartás a Vígben

A gazdasági nehézségek ellenére a korábbiakhoz hasonlóan a jövő évadban három bemutatónak ad helyet a Vígszínház és ugyanennyi premiert láthat a Pesti Színházban is a közönség - közölte Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója a társulat évadzáró ülésén, amelyet a Pesti Színházban tartottak csütörtökön.

Fontos volt számomra, hogy az évadzárót a Pesti Színházban tartsa a társulat, mivel sokan azt gondolják, hogy ez egy kisszínház, pedig ebben a kopott, felújításra váró épületben Budapest ötödik legnagyobb színháza működik - hangsúlyozta Eszenyi Enikő. Hozzátette: egyelőre álomnak tűnik az, hogy ezt a színházat felújítsák, de ezt az álmát nem fogja feladni, hiszen a nézők is nagyon szeretik a Pesti Színházat; ebben az évadban több mint 121 ezren nézték előadásait. Kitért arra, hogy Várkonyi Zoltán a Vígszínház legendás színész-rendező-igazgatója, aki a Pesti Színházat 1967-ben alapította, jövőre lenne száz éves. Azt tervezik, hogy a színház a következő évadtól az ő nevét viselje.


Eszenyi Enikő elmondta, hogy a Vígszínház nincs könnyű helyzetben, mert azok közé az intézmények közé tartozik, amelyeknek a Fővárosi Önkormányzat 2011-ben saját forrásból nem ad támogatást. Ezt többek között úgy próbálják kompenzálni, hogy azokban az időszakokban, amikor jobban számíthatnak a nézők figyelmére, több előadást játszanak, így lesz szombat délutáni előadás is.

 

eszenyi


Csóti József gazdasági igazgató tájékoztatása szerint a 2010-es év nyitó adataihoz képest a támogatás csaknem 300 millió forinttal csökkent 2011-re. A Vígszínház minden dolgozójára mintegy egymillió forint elvonás jut - mutatott rá. A takarékossági intézkedések között említette, hogy olcsóbb jegyértékesítési rendszert működtetnek a következő évadtól. Hangsúlyozta: a megszorítások célja, hogy a bemutatókat megtarthassák és a társulat tagjainak döntő többsége megtarthassa állását. A gazdasági igazgató beszélt arról is, hogy augusztus 1-től nonprofit kft. veszi át a színház működtetését, és az új társaság már meg is alakult.

 

Eszenyi Enikő kiemelte: nem lesz könnyű év a következő, ezért választotta az évad fő gondolatának a küzdést és a kitartást. Az első bemutató a nagyszínpadon egy különleges vígjáték: a Lenni vagy nem lenni című produkciót, amely az azonos című, 1942-es film alapján született, Marton László álltja színpadra. A következő darab Gothár Péter rendezésében egy Shakespeare-mű, a Makrancos Kata lesz, amelyet Varró Dániel fordít újra. A harmadik premier Horace McCoy A lovakat lelövik, ugye? című alkotása lesz Eszenyi Enikő rendezésében.


A Pesti Színházban bemutatják Lüszisztraté, avagy Össznemzeti kéjzárlat címmel Kamondi Zoltán rendezését, a fiatal angol író-rendező, Nina Raine Billy világa című színművét Szőcs Artúr színrevitelében,  Monokli címmel pedig Molnár Ferenc-ősbemutatóra készülnek, az előadás szövegét a rendező Fesztbaum Béla állította össze.


A Házi Színpadon a következő évadban Majsai-Nyilas Tünde Esterházy Péter Csokonai Lilijét játssza, Vörösmarty Mihály Csongor és Tündéjét Puskás Zoltán, az újvidéki színház főrendezője állítja színpadra, és Zsótér Sándor, valamint Csizmadia Tibor is rendez.

 

eszenyi2


Az évadzáró társulati ülésen több elismerést is átadtak. A Roboz Imre Művészeti Emlékdíjat - amelyet a Vígszínház egykori legendás színigazgatója, Roboz Imre emlékére alapított leánya, és amelyet az a művész nyer el, aki kiemelkedő teljesítményével, kreatív munkájával emelte a színház művészi rangját, tekintélyét - Eszenyi Enikőnek ítélte idén a zsűri.


Az Ajtay Andor Emlékdíjat Gyuriska János és Bata Éva vehette át. A Harsányi Zsolt Emlékdíjat - amelyet Harsányi Zsolt újságíró, műfordító, a Vígszínház volt direktora emlékére alapított családja - Venczel Verának ítélték oda. Az idén a Varsányi Irén-emlékgyűrűt is Bata Éva nyerte el. A Vígszínház színésze, Szathmáry István emlékére alapított "A kiscsillag is csillag"-díjat pedig a művész felesége, Szathmáry Liza Dengyel Ivánnak adta át.
A társulattól elbúcsúzott Kovács Patrícia, Epres Attila, Láng Annamária, Juhász István, Lőrinczy Attila, Tarr Judit és Szemenyei János.

süti beállítások módosítása