"Megalázó a permanens létbizonytalanság" - Herczeg Tamást kérdezték

A HOPPart vezetőjével, Herczeg Tamással beszélgetett a coMMMunity.eu, többek között a függetleneket érintő zárolásokról. Lapszemle.

A commmunity.eu cikkéből:

Herczeg Tamás, a HOPPart társulatvezetője az interjúban elmondta, éveken át tudtak gazdálkodni abból a pénzből, amit pályázatokon szereztek, de az utóbbi időben egyre több munka lehetetlenült el – amivel messze nem voltak egyedül. "De volt olyan fontosnak gondolt és célzott mecenatúrával létrehozott, jelentős figyelmet felkeltő munka – a Chicago –, amit rendkívüli mozgósítással sikerült megvalósítani. Ám majdnem belerokkantunk. Ma is játszhatnánk, alighanem még sokáig töretlen sikerrel, csak nem voltunk abban a helyzetben, hogy több évre megvásároljuk a jogokat, tekintettel az egyeztetési nehézségekre és az anyagi bizonytalanságra" - mutatott rá.

Herczeg kifejtette, az anyagi biztonság a műhelymunkát is korlátozza,  már akkor is, amikor egy produkciót részleteiben elterveznek, és menet közben kiderül, hogy a várt támogatásnál kevesebbet ítéltek meg. Ekkor vagy néhány elképzelésről, vagy az egyébként sem jelentős, maguknak szánt összegekről mondanak le. "Az ember abban igyekszik boldogulni, ami van, úgyhogy „kihasználjuk” a helyzetünket, és olyan rendezőket is meghívunk, akikkel piaci áron soha nem tudnánk dolgozni – s ők tekintettel vannak minderre" - tette hozzá.

herczeg_tamas_-_hoppart

Fotó: commmunity.eu

Több független társulat is felüggeszti működését, a HOPPart azonban még kitart. A társulatvezető erről így beszélt: "Megpróbálok persze empatikus lenni, tudom, hogy nagyon rossz gazdasági helyzetben vagyunk, sőt a tágabb környezetünkből is folyamatosan jönnek a reményt aligha keltő hírek. A huzamos bizonytalanság, a felénk irányuló arrogáns hallgatás félreérthetetlenül jelzi, mit gondolnak felőlünk – nem hiszem, hogy a több tucat társulattal együtt bármilyen okot adtunk volna erre. És mélységesen megalázó ez a nemtörődöm felelőtlenség, ami nem csak a függetleneknek, nem csak a színházcsinálóknak, nem csak a kulturális szféra résztvevőinek, de az oktatás és az egészségügy minden érintettjének permanens létbizonytalanságát okozza. Úgy mondanak el a felelős vezetők naponta mondatokat, hogy egyáltalán nem érzik annak a súlyát – mintha nem értenék, mivel és kikkel packáznak. Úgy tűnik, nem fáj a hatalmon levők feje amiatt, hogy mi lesz a független színházcsinálókkal – de amiatt sem, hogy mi lesz a tűzoltókkal, orvosokkal, tanárokkal" - fogalmazott Herczeg Tamás, aki a megoldásról is szót ejtett:

"A minisztériumnak el kellene kezdeni dolgozni ezért a területért az érintettekkel együttműködve. Azt nem gondolhatják komolyan a jelenleg hivatalban levők, hogy kizárólagos szakértőként a legapróbb részletig mindent nekik kell újraszabályozni. Például ki kellene dolgozni olyan stratégiát, amely képes lenne mozgósítani a magánszférát is, továbbá hatékonyan kellene képviselni a kormányon belül a terület fontosságát, de nem sorolom tovább, nem is dolgom nekem ezzel foglalkozni" - mondta Herczeg Tamás.

A teljes interjú itt olvasható.

süti beállítások módosítása