"Felrobban egy egység" - Társulati tagoktól válik meg a Magyar Színház

Nem mindenki maradhat társulati tag a Magyar Színháznál.                                                                         

A törvény értelmében a színházaknak március 1-ig közölniük kell dolgozóikkal, ha szerződést bontanak, március 31-ig pedig az alkalmazottak kötelesek beadni esetleges felmondásukat.

 

Az új igazgató, Zalán János lefolytatta a tárgyalásokat azokkal a társulati tagokkal, akikkel nem kíván együtt dolgozni. A Színház.hu információi szerint a színészek közül Auksz Éva, Holecskó Orsolya, Gula Péter, Losonczi Kata, Szalay Kriszta illetve Szemenyei János zenei vezető, Sipos Imre marketing menedzserigazgató szerződését biztosan nem hosszabbítja meg. Göttinger Pál főrendező januárban, Kmety-Molnár Györgyi sajtófelelős februárban már távozott a társulatból.

 

A volt igazgató egy szeptemberi társulati ülés alkalmával elmondta, a Magyar Színház tagja kíván maradni, de az, hogy a későbbiekben milyen szerepet vállal, az új vezetésen is múlik. Őze Áron a Színház.hu-nak most arról számolt be, amíg repertoáron tartják azokat az előadásokat, amelyekben játszik, tovább viszi szerepeit, de az évad végével távozik a színház kötelékéből. "A jövőben nem látom a helyem a Magyar Színházban. Nincs biztosítéka annak, hogy egészéges módon, normális mentalitással tudjam folytatni a munkát. Vannak terveim, és ha minden jól alakul izgalmas feladatok várnak rám. Bár az utóbbi időben kinyílt a szakmai életem, a párommal, Auksz Évával továbbra is keressük a helyünket. Mivel szeretünk csapathoz tartozni, szeretjük az állandóságot, azt reméljük, hogy megtalálnak minket azok a feladatok, amelyek lehetővé teszik, hogy biztonságot teremtsünk az életünkben" - fogalmazott Őze Áron.

 

magyarsz

 

“Áron volt az első, aki arra buzdított bennünket, hogy nyitottan fogadjuk az új igazgatót és reméljük, hogy pozitív változásokat hoz a váltás. Várakozással tekintettünk az új időszak elé, nem ellenséget láttunk Zalán Jánosban, ezért is volt nehéz az elmúlt időszak, hiszen alig kommunikált velünk. Velem már tudatta, hogy tagként nem számít rám és azt is hozzátette, hogy visszahív játszani, ha lesz rá alkalma” – tájékoztatott Losonczi Kata, aki elmondta, továbbra is szívesen vállal szerepet a Magyar Színházban, ugyanakkor teljesen nyitott az új lehetőségekre. “Csak a csapatért fáj a szívem. Azt hiszem, hogy mi egy ritka összetartó társulat vagyunk, úgy kapaszkodunk egymásba, mint barátok. Pár napig nem is tudtuk letenni a telefont, miután kiderült, hogy többeket elküldenek a színháztól. Ez felemelő volt. Hálával tölt el, hogy olyan társakat kaptam magam mellé és olyan bizalmat szavaztak nekem az elmúlt öt évben, ami nem mindenkinek adatik meg. Kár, hogy felrobban egy egység” – részletezte a színésznő.

 

Gula Péter, arról számolt be, fennáll a veszélye annak, hogy családjába az évad végétől nem érkezik bevétel. “A párom, Koblicska Lőte Bodó Viktor társulatának színésznője, a Szputnyik viszont a fennmaradásért folytatott hosszas küzdelem után megszűnik, így mindketten munkát keresünk” – vallotta a színész.

 

Az új igazgató a művészeti munkatársak szerződését is újragondolja, köztük Szemenyei Jánosét, aki második évada a Magyar Színház zenei vezetője. “Zalán János nem kívánta meghosszabbítani a szerződésem, ami jogilag pontot tesz erre az időszakra. Mégis lezáratlan a helyzetem, mert jelezte, hogy a későbbiekben is együttműködhetnénk. Ez sok-mindentől függ. Mindenekelőtt attól, hogy egyezhetnek-e az elképzeléseink. Viszont ilyenkor már kialakulóban az évadom, itthon is, külföldön is. Szívesen dolgoztam együtt a társulattal, de pillanatnyilag semmi biztosíték nincs arra, hogy a jövőben is fogok” – fejtette ki Szemenyei János.

 

"Zalán János felém azt jelezte, hogy sem színészként, sem vezetőként nem számít rám a következő évadtól és búcsúzzunk el egymástól. Elfogadom és meg is értem az álláspontját hiszen nem az ő embere vagyok” – árulta el Sipos Imre, aki nemcsak színészként, hanem a teátrum marketing menedzserigazgatójaként is dolgozik. “A törzsgárda több mint 15 éve, az idősebb kollégák közt akad, aki már 50 éve kötődik a színházhoz. Én 17 évből ötöt felsővezetőként, egy másik bizalmi kör tagjaként töltöttem. A kinevezésem évad végéig szól, így a hátralévő időszak lehetőséget biztosít arra, hogy a feladataimat átadjam a János által kijelölt kollégának" – közölte Sipos Imre.

 

Arról is beszélt, nincs benne harag, csak bizonytalanság. “Eddig minden energiámat abba fektettem, hogy felkészüljek a Budapest Bábszínházért zajló vezetői pályázatra, mert bábrendezőként, egykori bábszínészként szívügyem a bábszínház és kihívás lett volna az igazgatás. Sajnos nem nyertem, úgyhogy most próbálom kitalálni, miként tudnám újra felépíteni az életem. Még soha nem kerültem hasonló helyzetbe, de a korábbi változások jobbá tették az életem, úgyhogy optimista maradok és reménykedem, hogy nem koppintanak az orromra az égiek” – tette hozzá.

 

A kérdésre, milyen hangulat uralkodik a színházban, úgy válaszolt, a legtöbben várakozó állásponton vannak. “Még nem ismerjük János ízlését, vezetési módszereit, művészeti koncepcióját és ez fokozza a bizonytalanságot. Sokat fog változtatni, ha az új vezetés meghirdeti az új évadot” – magyarázta Sipos Imre.

 

“Bennem is várakozás van. Az elmaradt bemutatók csak növelték a várakozásomat” – nyilatkozta Takács Géza. 

 

“Még én sem ültem le tárgyalni az új igazgatóval, nem tudom, hogy mit tervez velem. Azt, hogy én mit tervezek magammal még nem volt módom megosztani vele. Meg akartam várni, hogy nyilatkozzon arról, milyen művészeti koncepcióban gondolkodik, kikkel képzeli el a jövőt, de eddig erről nem kaptunk információt. Egyelőre az derült ki, hogy a jelenlegi repertoárt leépíti, az öt tervezett bemutatóból három elmarad, ugyanakkor érkezik Sopronból és  Zalaegerszegről egy-egy vendégjáték” – számolt be a Színház.hu-nak Lovas Rozi.

 

“János azt mondta, hogy mindenkit megkeres, de nem jelezte, hogy március elseje előtt vagy után. Mivel elmúlt a határidő, többen arra következtetünk, hogy meghosszabbítják a szerződésünket” - nyilatkozta Ágoston Péter.

 

Szerkesztőségünk elérte Zalán Jánost, aki ismertette, hogy a távozók közül szinte mindenkinek kínált produkciós szerződést. “Továbbra is társulatban gondolkodunk, többek esetében csak a foglalkoztatási forma változik azzal, hogy a jövőben nem közalkalmazottként dolgozik velünk tovább. Van, akinél a szerződéses jogviszony a színház számára gazdaságosabb” – állította az új igazgató.

 

A társulat tagjaival egyidőben Zalán Jánost is kérdeztük a jelenlegi helyzetről. A vele készült villáminterjút, amelyben pályázatáról, támogatóiról és a pályázata végén olvasható Antoine de Saint-Exupéry idézetről is faggattuk

itt olvashatják.

 

Kérdezett:

Tóth Berta / Színház.hu

 

 

 

 

süti beállítások módosítása