Kern András: „A Víg olyan, mintha egyszerre több színházban lennék”

45 éve a Vígszínház tagja a Kossuth-díjas művész, aki számtalan szerepben mozog otthonosan: színész, rendező, író, énekes, humorista. Kern András a Vasárnap Reggelnek nyilatkozott.

kern

Fotó: Kern András facebook oldala (facebook.com/kernandrashivatalosoldala)


Annak kapcsán, hogy tízévesen szerepelt először filmben, elmondta: „A filmesek jöttek a napközis táborba. Aztán apám vitt a forgatásokra, amelyek nem voltak ellenére, ő mindig színész akart lenni, vagy valami ilyesmi - nem lett. Kicsit író lett, meg is jelent egy novellája az ÉS-ben, valamint egy regénye, Csata a hóban címmel, amit az én iskolai élményeim felhasználásával írt”.

Kern András arról is beszélt, hogy annak idején filmrendezői szakra jelentkezett volna, de nem indult. „Gondoltam, majd átmegyek, aztán ott ragadtam a színész szakon. Osztályfőnököm, Várkonyi Zoltán meghatározta a fiatalságomat. Zsűritag volt a Ki mit tud?-on, felvett a főiskolára, gimnazistaként játszottam is vele. Nagyon jó tanár volt, második apámként tekintettem rá. Emlékszem, amikor a Bűn és bűnhődést játszottuk egy este, Valló Péter bejött a tapsrendnél, és azt mondta: "Színházunk igazgatója, Várkonyi Zoltán ma délután meghalt." Olyan volt, mint egy gyomorszájon ütés. Úgy éreztem, most lettem igazán apátlan. Édesapám akkor már két éve halott volt” – mesélte a színész, aki 45 éve a színház tagja, idén Vígszínház-díjat is kapott. 

 

17 évvel utolsó rendezése a Miniszter félrelép után Kern András ismét saját filmet készített, ezúttal Vámos Miklós Halhatatlan című novellája alapján. A Gondolj rám - ez a címe - főszerepét saját maga játssza. Kern Andrással Pachmann Péter beszélgetett.

 

A Víg olyan, mintha egyszerre több színházban lenne az ember: Kaposvárott, a Tagankában, az Operettben - attól függően, hogy Ascher, Ljubimov vagy Szinetár rendezi-e éppen. Vagy éppen Bodó Viktor. Kezd aszínházunk is modernizálódni, vagányabb lenni. Idén az Európai Színházi Társaságba is bekerültünk. Ez nagy dolog. Egyedül a Katona József Színház volt benne évekig, és senki más Magyarországról” – tette hozzá.

Kern Andrást Budapest és a XIII . kerület is kitüntette. Híres dalában is azt énekli, hogy „Pesten születtem". „Igen, és igaz is, én szeretem mindenét a városnak: a hangulatát, a régiségét, a kultúráját, a sokszínűségét. Minden sarokhoz köt valami, még a pesti koszhoz is. Az új filmem, a Gondolj rám is erősen pesti akar lenni. Lassan készül, a hangkeverésen hamarosan túl vagyunk. Aztán izgulhatok, hogy megnézzék; remélem, nem csak a komputeres letöltés tarol” – fogalmazott a színész, aki a nyáron is sokat dolgozik, A kellékes című darabbal járja az országot és a dalaival. 

A kérdésre, marad-e idő azért a pihenésre, úgy válaszolt: „Marad. Judittal (a feleségével) és Winnievel, a hatéves fekete uszkárunkkal a Balatonon töltjük, amennyi szabadidőm lesz. És remélem, jó lesz minden”

(Forrás: Vasárnap Reggel)

süti beállítások módosítása