Átadták az idei Aase- és Ivánka Csaba-díjakat

Egri Márta, Nyakó Júlia, Botár Endre és Dengyel Iván kapta idén a színházi epizódszerepekért járó Aase-díjakat, az Ivánka Csaba-díjat pedig Rubold Ödön vehette át hétfőn a Bajor Gizi Színészmúzeumban rendezett ünnepségen.

    

"Amikor végrendeletében Gobbi Hilda díjat alapított a legjobb epizodisták elismerésére, a kitüntetés fedezetéül saját budai lakóházának árát ajánlotta fel. A színésznő ezzel a gesztusával valamennyi díjazottat rokonává tette, akik részesei örökségének minden tekintetben" - idézte fel Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár az átadón.
    

Az Aase-díjat magyar színházi előadások epizódszerepeinek megformálói kapják, minden évben két női és két férfi színésznek ítélik oda. A díj Henrik Ibsen Peer Gynt című drámakölteményének egyik színpadi alakjáról, Aase anyóról, Peer Gynt édesanyjáról kapta a nevét, mert bár maga a szerep rövid, felejthetetlen alakításra nyújt lehetőséget. Az Aase-díj alapkezelője a kulturális tárca és a Magyar Színházi Társaság, a díj odaítéléséről neves színművészekből álló kuratórium dönt.


aase

    

Egri Márta pályája a hetvenes évek Vígszínházában indult. A méltatás szerint a színésznő ma az egyik legpotensebb, legkíváncsibb, szakmailag legambiciózusabb színésznője korosztályának. Alkalmanként szereplője az alternatív szcénának, ugyanakkor természetes eleganciával adja hozzá megbízható szaktudását Orlai Tibor szórakoztató színházához, miközben "alap-anyaszínésznő" a tatabányai Jászai Mari Színházban.
    

Nyakó Júliát a kuratórium ösztönös színésznőként jellemzi, akinek karrierje a filmes világból indult, és később a színpadon teljesedett ki. Vidéki évei után 1997-től a Stúdió K társulatának tagja. Jellegzetes hangja, tragikumot és derűt egyszerre sugárzó egyénisége a legkülönfélébb szerepel megformálására teszi alkalmassá. Gyermeki kedve a Stúdió K bábelőadásaiban teljesedik ki, de számos ottani előadásban, vagy vendégjátékokon nyilvánul meg karakterteremtő képessége.
    

Botár Endre a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskolán végzett 1965-ben. Néhány nagyváradi év után települt át Magyarországra. Korábban a Hevesi Sándor téri Színháznál játszott, jelenleg a József Attila Színház társulatát gazdagítja. Sokoldalú színész, aki korábban táncos-komikus és klasszikus hősszerelmes figurákat is kiemelkedően alakított, emellett remek karakterszínész, aki a Gobbi Hilda-i értelemben véve néhány mondatból is súlyos, élő alakítást tud nyújtani. 


aase1

    

Dengyel Iván volt ellenállhatatlan komédiás az öreg Mahon szerepében főiskolás fiatalok között, A nyugati világ bajnokában, volt a görög királyfi megrendült nevelője a Phaidrában, a parányi Pincében, vagy Bouton, a kutyahűségű szolga, és "vállán vitte a jeleneteket" az Álszentek összeesküvésében az Új Színházban. Dengyel Iván a Vígszínház tagja, mindig ott van a színen, amikor súlyos, erős férfiszínészre van szükség egy epizódban - olvasható az összegzésben.
    

Az Ivánka Csaba-díjat a Nemzeti Színház tragikusan fiatalon elhunyt Jászai Mari-, és Tamási Áron-díjas színész-rendezője emlékének ápolására, és a magyar színházművészet támogatására alapította a művész családja 2000-ben.
    

A díjat egy pályatársakból álló kuratórium ítéli oda minden évben. Hámori Ildikó, a kuratórium vezetője úgy fogalmazott: "A kitüntetéssel olyan művészek munkáját igyekszünk díjazni, aki Csaba produkcióiban partnerei, alkotótársai voltak és akik művészi és emberi értékekben hasonlóak hozzá". Mint mondta, az idei kitüntetett Rubold Ödön élete során nem csak drámai szerepekben, de az operettekben, musicalben, rockoperákban, film és televíziós szerepeiben egyaránt kiváló alakításokat nyújtott, emellett színészmesterséget tanít, alapítója a Bánffy György Kulturális Szalonnak és évek óta szervez verstáborokat is. Mint mondta, ez az elismerés nem kizárólag a tehetséges és szakmai alázatáról híres színésznek, hanem a "kitűnő embernek is" szól.

 

 

 

süti beállítások módosítása