Tordy Géza: "Csak múltam van, nincs jelenem, sem jövőm"

Csak múltam van, nincs jelenem, sem jövőm - mondja a Nemzet Színésze. Legszebb időszakát a Vígszínházban élte át, a moziból sokak számára Baradlay Jenőként emlékezetes ma is. Tordy Gézával, a Nemzet Színészével beszélgetett a Szabad Föld.

Hetvenhét esztendős. A kérdésre, ha eléri a kerek évfordulót, szeretné-e, ha ünnepelnék, úgy válaszolt: “Nem. Én a hetvenediken is eltűntem. Szerényebb vagyok annál, hogy végighallgassam a köszöntéseket. Senki nem ismer engem, legfeljebb csak felületesen. Azok közé tartozom, akik még a legszűkebb baráti körben is ritkán nyílnak meg. Ha mégis megteszem, lehet, hogy már a következő napon nem lesz érvényes, amit mondtam. Gyorsan szalad az idő, és minden változik. Sorsunk meghatározza a közérzetünket, illetve a tökéletesen váratlan körülmények formálják a lelkünket. Nálam keserűséggé” – fejtette ki Tordy Géza.

 

tordy

 

“Fiatalabb koromban azért más voltam, arra törekedtem, hogy elfogadjon a világ. De ez ma már nem érdekel” – tette hozzá.

 

Tordy Géza úgy vélekedett, iszonyatosan megy az idő, érezni lehet a sebességet. “Gyerekkorunkban a nyár végtelennek tűnt, manapság egy perc az egész. Az ember idős korában megérti, hogy mi lesz a következő nagy programja. Hát a halál. Nyolcvan felé közeledve aligha jöhetne más. (…)  Nincs sok olyan alakításom vagy rendezésem, amire azt mondanám, hogy zsebre teszem és elviszem magammal a túlvilágra. Hat-hét szerep, és ugyanennyi rendezés. (…)Életem legszebb és legtartalmasabb éveit a Vígszínházban töltöttem, amit az otthonomnak éreztem. És hát a filmek...” - nyilatkozta.

 

Arról is beszélt, nincs napirenden, hogy játsszon. “Nem nagyon keresnek, leszoktak rólam. Jobb így. Sem kedvem, sem ambícióm nincs már. Annak idején csodálattal bámultam Páger Antalt, aki a szó szoros értelmében a haláláig dolgozott. Délelőtt filmezett, majd hazament és meghalt” – mondta.

 

Tordy Géza azt vallotta, szégyenkezik, ha  a televízióban feltűnik. “Nem ezen múlik a színész emlékezete. Hallom a kollégáimtól, hogy a mai fiatalok többségének semmit nem mondanak a valamikor nagy nevek, akiknek éppenséggel az öltözőjükben ülnek. Ez nem feltétlenül az ő szégyenük. De hát itt, a szocialista blokkban sosem volt olyan sztárkultusz, mint Nyugaton. Nálunk - már csak politikai okok miatt is - lelkizőbb színházra volt szükség. Óriásit változott a világ, a mai kor egészen másról szól. A televíziót elözönlötték a kretén civilek, akiket színésznek használnak”.

 

A Nemzet Színésze szerint jelenleg saját magát pusztítja el az emberiség. “Tönkreteszi a vizet, a levegőt, a földet. Nem is értem, hogyan történhetnek meg ilyen dolgok a XXI. században. Eluralkodik a világon harácsolás és a hálátlanság. Tehetetlenek vagyunk, és az a borzasztó, hogy akarat sincs nagyon az emberekben a helyzet megváltoztatására” – fejtette ki Tordy Géza.

 

A teljes interjú a Szabad Földben olvasható.

 

süti beállítások módosítása