Szakmai díjakat osztott ki a MASZK - Császár Angela életműdíjas

A színházi világnap alkalmából ünnepélyes díjátadó gálát rendeztek.

Idén is odaítélték a Gobbi Hilda-életműdíjat, a Soós Imre- és a Vámos László-díjat, valamint a Nemzetközi Színházi Intézet Magyar Központjának elismerését, a Hevesi Sándor-díjat. Döntött a kuratórium a Kállai Ferenc-életműdíjról és a Szabadtéri Színpadok Szövetsége az Amfiteátrum-díj idei nyerteséről is.

 

A MASZK Országos Színészegyesület és a kulturális tárca által alapított Gobbi Hilda-életműdíjat az idén Rácz Tibor, a Szegedi Nemzeti Színház színművésze kapta - közölte a szerda esti budapesti díjátadó gálát szervező MASZK Országos Színészegyesület az MTI-vel.


A pályakezdő tehetségek elismerésére létrehozott Soós Imre-díjat Lőrincz Nikolnak, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház tagjának és Spiegl Annának, a Budapest Bábszínház művészének ítélték oda.


A Vámos László-díjjal Karinthy Márton rendezőnek, írónak, a Karinthy Színház igazgatójának és Pintér Béla író-rendezőnek, színművésznek, a Pintér Béla és Társulata vezetőjének munkásságát ismerték el. A díjat az 1996-ban elhunyt Kossuth-díjas rendező, Vámos László emlékének megőrzésére alapította Psota Irén, a nemzet színésze.

 

Csaszar Angela

Császár Angela (fotó: 7ora7.hu)


A Kállai Ferenc-életműdíjat - amelyet a Pesti Magyar Színház, illetve a régi Nemzeti Színház egy-egy színészének, valamint az előadások létrejöttében tevékenykedő háttérdolgozónak adnak át minden évben - Császár Angela színművésznek és Kadelka László ügyelőnek ítélték oda. Az Amfiteátrum-díjat Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter színművész kapta.


Hevesi Sándor-díjjal Barda Beátát, a Trafó Kortárs Művészetek Háza művészeti vezetőjét, Frenák Pál koreográfust, a Frenák Pál Társulat vezetőjét és Vidnyánszky Attila rendezőt, a Nemzeti Színház igazgatóját tüntették ki. A Hevesi Sándor-díjat a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) Magyar Központjának kezdeményezésére alapították 1998-ban. Az elismerést minden évben annak a három művésznek, kultúraközvetítő, társulatvezető szakembernek adják át, aki sokat tett a magyar színház nemzetközi elismertetéséért, megismertetéséért. A díjat szakmai szervezetek, színházak javaslata alapján az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a Nemzetközi Színházi Intézet Magyar Központjának képviselőiből álló kuratórium ítéli oda.


Az idén a MASZK Országos Színészegyesület a Budapesti Operettszínházban szervezte meg színházi világnapi gáláját. A március 27-i színházi világnap alkalmából 1999 óta minden évben megrendezett jótékonysági gálaest bevételéből a MASZK a rászoruló színészeket és az Ódry Árpád Művészotthont támogatja.

 

MTI

 

süti beállítások módosítása