Az epizodistáké volt a főszerep - Átadták az idei Aase-díjakat

A legjobb epizódalakításokat jutalmazó elismerést idén Dimanopulu Afrodité, Szoboszlai Éva, Kertész Péter és Szatmári György színművész vehette át.

A Gobbi Hilda által alapított szakmai elismerést magyar színházi előadások epizódszerepeinek megformálói kapják, minden évben két női és két férfi színésznek ítélik oda. A díj Henrik Ibsen Peer Gynt című drámakölteményének egyik színpadi alakjáról, Aase anyóról, Peer Gynt édesanyjáról kapta a nevét, mert bár maga a szerep rövid, felejthetetlen alakításra nyújt lehetőséget.

aase.jpgDimanopulu Afrodité, Kertész Péter, Szatmári György és Szoboszlai Éva (fotók: Szigetváry Zsolt / MTI)

Az Aase-díj alapkezelője a kulturális tárca és a Magyar Színházi Társaság, a díj odaítéléséről neves színművészekből álló kuratórium dönt, amelynek tagja Blaskó Péter, Martin Márta, Méhes László, Pogány Judit és Szilágyi Tibor.

A díjazottak közül Dimanopulu Afrodité az egri Gárdonyi Géza Színház tagja, Szatmári György a Miskolci Nemzeti Színház művésze, Szoboszlai Éva elsősorban az Evangélium Színházban szerepel. Kertész Péter játszott a Operettszínházban, a Nemzeti Színházban és a József Attila Színházban, jelenleg szabadúszó, rendszeresen látható a Turay Ida Színházban és a Karinthy Színházban.

Az eseményen adták át a Bálint Lajos-vándorgyűrűt, a Domján Edit-díjat és az Ivánka Csaba-díjat is.

A Bálint Lajos-vándorgyűrűt Farkas Irénnek, a szolnoki Szigligeti Színház művészeti titkárának adta át Keszég László, a Magyar Színházi Társaság elnöke. A díjat Spiegel Annie, Bálint Lajos özvegye alapította. A gyűrűt felváltva kapja dramaturg és művészeti titkár, így emlékezve a névadóra, aki a Nemzeti Színház főtitkára, neves rendező, író, dramaturg volt. A díj kezelője a Magyar Színházi Társaság, odaítéléséről évente a Színházi Dramaturgok Céhe, illetve a Színházi Titkárok Társasága dönt.

domjan_szeles_zita.JPGA Domján Edit-díjat Széles Zitának, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház színművészének adta át Takács Katalin, a Domján Edit Alapítvány kuratóriumának elnöke és Szakonyi Károly író, a kuratórium tagja. Az alapítvány a vidéken játszó tehetséges fiatal színésznők művészetének elismerésére hozta létre a díjat, amelyet évente egyszer adnak át, decemberben Domján Edit születésének évfordulója alkalmából. Odaítéléséről a vidéki színházak javaslatai alapján dönt a kuratórium.

                                            (Széles Zita)

Az Ivánka Csaba-díjat az ünnepségen Papadimitriu Athina vehette át Hirtling István és Papp Zoltán színművésztől. Az Ivánka Csaba (1948-1996) nevét viselő díjat a Nemzeti Színház fiatalon elhunyt Jászai Mari- és Tamási Áron-díjas színész-rendezője emlékének ápolására és a magyar színházművészet támogatására alapította a művész családja 2000-ben. A díjat egy pályatársakból álló kuratórium ítéli oda évente. A díjazottak Pusztai Ágoston szobrászművész alkotását vehetik át.

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása