Bánsági Ildikó és Gálvölgyi János a Játékszínben szerepel

A világ legrosszabb operaénekesnőjének életéről szóló vígjátékot tűzi műsorára a teátrum Bagó Bertalan rendezésében.

A Teréz körúti színházban Bagó Bertalan állítja színpadra Peter Quilter vígjátékát, melynek ősbemutatóját 2005-ben, Birminghamben láthatta a közönség. Hamarosan a világ több mint húsz országában színpadra került, több millió jegyet adtak el rá Pozsonytól Caracasig, Moszkvától Bécsig, a legkiválóbb színésznőkkel a főszerepben. A Jenkins életéről szóló, 2016-os filmváltozatot Meryl Streep vitte sikerre. 

Florence Foster Jenkins 1868-ban született, és a mai napig méltán viseli a világ legrosszabb operaénekesnője címet. Ám hiába ő a legrosszabb, hangversenyeire minden jegy elkelt, sőt a kint rekedtek tömege az utcán állva reménykedett, hátha mégis bejuthat. Jenkins valóságos antitalentum volt, se hangja, se ritmusérzéke, se hallása nem volt, de a szeretet, a báj, és a zene felemelő, nemesítő hatásába vetett hit áradt belőle. 

bansagi_ildiko.jpgBánsági Ildikó az előadás imázsképén (fotó: Juhász G. Tamás)

 „Ahogy Warhol mondta, tizenöt perc hírnév mindenkire vár... A téma izgalmas: meddig juthat el egy dilettáns hittel?” – teszi fel a kérdést Bagó Bertalan rendező, aki állandó alkotótársával, Vereckei Rita díszlet- és jelmeztervezővel állítja színpadra a produkciót. – „A jelenség vicces, de a kérdés akár húsbavágó is lehet, hiszen míg Jenkins idejében egy ilyen »tehetség« volt, ma elég bekapcsolni a tévét, és özönlenek az önbizalommal teli talentumok. Mikor és ki szembesíti vajon őket saját magukkal?

Jenkins tehetséges zongoristának indult, ám egy betegség miatt le kellett mondania a karrierről, úgyhogy az éneklést választotta. Első hangversenyét az 1910-es évek elején, New Yorkban, a Ritz-Carlton báltermében tartotta, az utolsót, közel 30 év múlva, a Carnegie Hallban. Lemezt is készített, és miközben nagyon komolyan vette elhivatottságát, rendszeresen és bőkezűen támogatott valódi tehetségeket.

Florence hitte, hogy csodálatosan énekel. Én még keresem a motivációt, ami engem színészként annyira felkavar, hogy el tudjak idáig jutni. De el fogok” – nyilatkozta Bánsági Ildikó az olvasópróba előtt. A Florence férjét alakító Gálvölgyi János is készül a szerepre: „A történetet ismerem, a szövegkönyvet már elolvastam, egyelőre azonban nem tudtam megfejteni a nőnek a titkát. Hiszen valami különleges képessége csak volt, amivel ilyen érdeklődésre tett szert. A pénz ehhez nem elég. Annyira rossz, hogy az már jó – talán ebben a közhelyben állt az ő ereje”. 

A Mennyei Hang! című komédiát április 28-tól tűzi műsorra az ötéves Játékszín. Jenkins zongoristáját Szemenyei János kelti életre. A produkció különlegessége, hogy az énekes-zongorista páros mindkét tagjától komoly zenei felkészülést igényel, hiszen a darabban elhangzó zenei részleteket rendesen meg kell tanulniuk ahhoz, hogy csapnivaló hangi élménnyel ajándékozzák meg a közönséget.

(Forrás: Játékszín)

süti beállítások módosítása