Szentandrásnapi mámor - Shakespeare-parafrázis négy színészre a Sanyi és Arankában

2016. február 9. kedd, 08:00

Február 17-én premierre kerül sor a Sanyi és Aranka Színházban. Shakespeare Szentivánéji álom c. műve és improvizációk alapján írt új darabot Dancsecs Ildikó Szentandrásnapi mámor címmel, amelyet négy színész vitt színre.

 

Mi történik, ha a tündérmesét felülírja a kis magyar valóság? Ha kiforgatjuk sarkaiból Shakespeare egyik legismertebb művét, a Szentivánéji álmot, a történetet kiragadjuk a fantáziavilágból és áthelyezzük egy Borsod megyei faluba? 

  

A darabról és a csapatról:

 

Shakespeare Szentivánéji álma a színháztörténet egyik leggyakrabban játszott vígjátéka, amiben lehengerlő módon keverednek a társadalmi függőségek az ösztönvilággal, a népszokások tündéries világa a városi miliővel, az „elitosztály” a munkás réteggel, a misztikum a valósággal, mindez pedig egy szappanoperát megszégyenítő szerelmi kavarodásba ágyazva.

 

mamor

 

A nemrégiben alakult, független színházi alkotókból álló Terminál Workhouse ennek a rendkívül sokrétű, éppen ezért újabb és újabb megfejtésekre szoruló darabnak a parafrázisát mutatja be egy magyar falusi környezetbe ágyazva. A varázsvilágot elfogadva evidensnek veszünk teljesen indokolatlan dolgokat. Az előadás a tündérek lakta erdőt falusi kocsmára, Puck varázsnedűjét pedig egy jófajta kisüsti pálinkára cseréli, aminek hatására feltárulhatnak a szerelmi kavarodás lelki okai.

 

kep3 zellei boglarka

 

Ajánló a produkció elé:

 

 

Makkoshotyka polgármesterének egyetlen lánya holnap, Szent András napján tartja esküvőjét a falu volt TSZ-elnökének fiával. Az egész község lázasan készül, ám - ahogy az már lenni szokott - a dolgok nem mennek simán. Az esküvő előtti éjjelen a falu új kocsmárosa és az ősi családi recept alapján készült pálinka jól megkavarja a szerelmesek életét. Előbukkannak a legféltettebb titkok, meg a sámándob, meg a 800 éves tiszta vérvonalú disznó, meg a kisgömböc és minden szál összegabalyodik.

 

kep2 zellei boglarka

 

A fiatalok állandó vívódása – hátrahagyni mindent, a megszokottat, a hagyományokat, és új életet kezdeni valahol külföldön; a kelet-magyarországi helyzetkép személyes tragédiái, amelyeket így vagy úgy, de jól ismerünk mindannyian: komolynak tűnő témák, melyek átjárják sokunk mindennapjait. Mindezt azonban nem búbánattal, sokkal inkább humorral, iróniával, rengeteg nevetéssel, kiváló magyar muzsikával és sírvavigadással teszi igazán élvezhetővé, érthetővé és elgondolkodtatóvá az előadás. 

 

 

A Manna Kulturális Egyesülettel közösen létrehozott produkciót a Terminál Workhouse február 17-én, szerdán 19.00-kor mutatja be a Sanyi és Aranka Színházban.

 

kep1 zellei boglarka

 

A Terminál Workhouse-Manna bemutatja: 

 

Szentandrásnapi mámor

zenés vígnépszínművelet

Játsszák:

GERLITS RÉKA
BAKONYI ALEXA
GÉCZI ZOLTÁN
MOLNÁR GUSZTÁV

Zene: PAGONYI ANDRÁS
Zenél: SIMON ATTILA
Jelmez: TÓTH HAJNI

Író, dramaturg: DANCSECS ILDIKÓ

 

A Terminal Workhouse és a Manna Kulturális Egyesület közös előadása.

A szövegkönyvet Shakespeare Szentivánéji álom c. művének cselekménye és a színészek improvizációja alapján írta: Dancsecs Ildikó.

 

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.