facebook
twitter
rss

2012. május 17., csütörtök - születésnapok: Cser Miklós, Csombor Teréz, Haumann Péter, Holl István, Szávai Viktória

Top Dogs (Nagykutyák) II.

a témát nyitotta: rudy | 2002. május 14. kedd, 02:00

új hozzászólás

Anett1988 | 2012. február 7. kedd, 11:04

Urs Widmer: Top dogs

magyar színházi felvétel, 106 perc, 2005

Vetítik: február 19. (vasárnap), 21:30, Duna World

rendező: Molnár György

operatőr: Csukás Sándor

szereplő(k):

Bertalan Ágnes (Anna)

Fekete Ernő (Kristian)

Ónodi Eszter (Lili)

Rajkai Zoltán (Mark)

Rezes Judit (Vanda)

Szabó Győző (Kaspar)

Vajdai Vilmos (Toni)

Takátsy Péter (Patrik)  

Dunaszínház

A Katona József Színház előadása

Az, amit soha nem tudunk meg a hírekből. De még a dokumentumfilmekből se nagyon. Legföljebb utólag. Egy erkölcstagadó, tisztességtelen világ, amelynek hazugságait nem könnyű kívülről átlátni. Ahol bárkivel bármit megtehetsz, ha ismered a bűvszót, amit úgy hívnak: siker. Kik a nagykutyák, vagyos a top dogok? Harmincas éveik elején járó menedzserek, felső vezetők. Magasan képzett, ambiciózus fiatalok. Nők és férfiak. Agresszív nyomulók. Multicégek idomította vicsorgó fenevadak. Mi a közös bennük? Az, hogy már mindannyian túl vannak életük első nagy sokkján. Kirúgták őket a cégtől, ahol dolgoztak, s most éppen a New Challenge Company tréningjein tanulják, hogy miként tudják újra eladni magukat. Megalázó élethelyzetek során át sajátítják el az önmenedzseléshez elengedhetetlen tudnivalókat. Az utókor nem a tisztességes, hanem a nyereséges vállalatokra emlékezik - fújják az ilyen és ehhez hasonló életigazságokat. A kortárs német szerző, Urs Widmer Európa számos országát megjárt darabja valójában csak vázlat ahhoz, hogy a színház a saját közegének a jellegzetességeihez igazítsa a darabot. Bagossy László rendező meglehetősen félelmetes képet fest a hétköznapi valóságunkról. Minden okunk megvan arra, hogy higgyünk neki, s ily módon átlássunk egy olyan világot, amelynek valódi működéséről nem sokat tudunk meg a hírekből...

válasz erre

Lilian | 2011. január 11. kedd, 01:55

Szombaton este végre eljutottam az előadásra:))Nagyszerű volt,nagyon tetszett!Jól megírt,jól rendezett,jól eljátszott darab!Az összes szereplő kitűnően játszott,a legjobban persze Fekete Ernőt imádtam, de Rajkai Zoltán,Ónódi Eszter is nagyon tetszett!Megpróbálom újra megnézni,remélem még sokáig játsszák!:))

Egyetlen kifogásom a folyamatosan vihogó -ha kell ha nem- közönség ellen van.Ezt már máskor is tapasztaltam a Katonában,hogy mintha a közönség egy része nem tudna különbséget tenni  komédia és  tragédia között.Sokszor teljesen inadekvát módon,állandóan viháncolnak.Nem tudom ez miből fakad,sznobizmus vagy nem tudom mi?!Én mindenesetre a színházi viselkedéskultúra teljes hiányának veszem.

válasz erre

Áfonyka | 2010. október 5. kedd, 12:11

241. ea., P. Réka első előadása Vanda szerepében - nagyon korrekt volt, bizonyos dolgokba még bele kell tanulnia, de összességében rendben volt.

Vajdai viszont továbbra is improvizál ezerrel - csak győzzük jegyezni :-)
ami a legjelentősebb volt: a kirúgásának történetét (szellentés) megfejelte azzal, hogy előtte a wc-ben csőtörés volt, és ott magyarázott nagy gesztusokkal és hanyatt esett, bele a ....-ba, de csak a háta lett olyan, előlről nem látszott és a japánok nem vették észre... és innentől jött a zabszem meg a többi

válasz erre

afonya | 2008. január 28. hétfő, 01:31
tegnap igazán remekül szórakoztam - sokadjára. :-)
meglepetéssel is szolgált az elõadás: Rajkai nem lítium akumlátorhoz hasonló vmiket gyártó cégnél volt, hanem egy értrendkiegészítõt-gyógyszert forgalmazónál (és a minõségellenõrzésnél nem stimmelt a dolog 0,2/0,02 mg-mal), illetve Vajdai alakított egyszer-kétszer(ugyan megszoktam tõle, de most még inkább). Takátsy pedig nem adta neki oda rögtön labdát, elõször zsebre tette, úgy tûnt, össze is zavarta ezzel egy kicsit :-)
válasz erre

afonya | 2007. december 25. kedd, 22:08
"maximum latíts"-ot én sem hallottam még, de Vajdainál ilyeneken nem lepõdöm meg. idõnként Rajkai is nagyon impovizatív hangulatban van :-)

a zeneválasztás Bagossynak nagy erõssége, minden rendezésénél meg tudja találni a tökéleteset. és olyan jó, hogy a honlapjára egyet-egyet föl is tesz!
válasz erre
előzmény: #

lilll | 2007. december 24. hétfő, 02:33
Hirtelen ötlettõl vezérelve ma este elmentem a Top Dogs-ra, szerencsére állójeggyel bejutottam. Most láttam másodszor. Már elõször is úgy gondoltam, hogy ebben az elõadásban minden a helyén van, nincsenek gyenge pontok. Most is úgy gondolom, hogy minden ízében korrekt, nagyon jó elõadás, részben extra vicces, részben extra gyomorszorongató részekkel. Nagyon tetszik, hogy a hatást minden körítés nélkül érik el, a lehetõ legszürkébb öltönyt/kosztümöt viseli minden szereplõ (igaz ez akkor is, ha egyébként jó öltönyökrõl van szó), alig van pár jelzésértékû kellék, díszlet még kevesebb és mégis ott vagyunk ezekkel az emberekkel a történeteik közepén csak azáltal, hogy ezeket elmesélték.
Ugyanúgy borzongtam több jelenetnél is, mint elsõ megtekintéskor. A fõ borzongás Fekete Ernõ jelenetéhez kötõdik, amikor azt mondja el õrjöngve, hogyan ültettek a helyére valaki mást. Nagyon jól választották meg a zenéket is a darabhoz egyébként, például az õrjöngõ jelenet elején is egy idegesítõen vészjósló "zene" szól. Szóval csupa jót tudok írni errõl az elõadásról. Nem is kell neki ajánló, hiszen így is nehéz rá jegyet szerezni, de azért ajánlom. :-)

Ma este egyébként Vajdai Vilmos megint kitett magáért, az egyik oldalon ülõk futólag bele is tapsoltak az elõadásba, nem bírták taps nélkül tovább ezt a sok õrületet. :-) Nyilván ma is voltak új poénjaik, de hát ahhoz, hogy ezeket követni tudjam, több elõadást kellene látni. Csak azt tudom, hogy a "maximum lazíts!" (vagy valami hasonló) számomra új volt.
Nagyon tetszik Ónodi Eszter karaktere, azt egy nagyon jól megírt szerepnek érzem és Eszter jól is játssza igazán. Nagyon szeretem Rezes Judit-Rajkai Zoltán házaspáros kettõsét és továbbra is fantasztikusnak tartom Fekete Ernõ és Szabó Gyõzõ jelenetét a verekedéssel, ahogy errõl régebben a Fekete Ernõ-topicban is írtam. Mindketten brillíroztak ma is, bár Gyõzõnél helyenként nem tudtam eldönteni, hogy nevet, vagy sír. :-)

Jó este volt nagyon. Ez még kellett Karácsony elõtt. :-)
válasz erre

nefan | 2007. szeptember 27. csütörtök, 10:23
:))
válasz erre

zs | 2007. szeptember 26. szerda, 18:41
Tegnap láttam elõször az elõadást. Nagyon tetszett. Amikor a szék görgõjét próbálták visszaszerelni tényleg nem tudtam eldönteni, hogy ez az elõadás része-e vagy sem. :) Vérprofik! Azon én is jót röhögtem magamban, mikor az egyik nézõ próbált "besegíteni" a labda keresésbe.
Hát igen, az elõadást csak azoknak fogom ajánlani, akik nem félnek tükörbe nézni. Ezt a darabot nem lehet kívülállóként szemlélni, biztos vagyok benne, hogy mindenki találna benne olyan momentumot, amiben magát ismerné fel. Ez van, ilyenek vagyunk!
válasz erre

afonya | 2007. szeptember 26. szerda, 17:51
hehe, pont a 159. ea volt a tegnapi :-)
válasz erre

afonya | 2007. szeptember 26. szerda, 17:50
tegnap, az évad elsõje volt. hát alkottak rendesen! amit tudtam, fölírtam, majd hozom.
az elején újított Ernõ, Vajdai természetesen most is improvizált egyes jeleneteknél, sõt, most Rajkai is erõteljesen kommentálta a japánokkal folytatott tárgyalást.
némi bonyodalmat okozott, hogy a szék egyik görgõje kiesett, csak sokadik próbálkozásra sikerült visszaszerelni (Rajkai megjegyzése: tréningruhát - mármint a birkás csúszás-mászáshoz - és széklábad is biztosítsanak :-D).
meg amikor Tony eltûnteti a labdát és megkérdezik, hogy hol van, az egyik nézõ hangosan rávágta rögtön (reflexbõl), hogy a zsebébe tette :-D
jó közönség volt egyébként, nevettek a poénokon, csönd volt az olyan jeleneteknél, viszont tapsolni nem sokáig akartak. ja, és vmi lehet (vírus v. ilyesmi), mert az állójegyesek leültetése után még egy szék maradt üresen
válasz erre

Ysuysi | 2007. február 6. kedd, 03:16
Ónodi ismét!
remek volt a mai, Marknak még mindig gyakorolnia kell a járást... középgyök...
válasz erre

Ysuysi | 2007. január 7. vasárnap, 20:58
hát konkrétan erre nem emlékszem, de költeni azt szokott és improvizálni (off. voltál már TÁPon? itt lenne az ideje! tudom, hogy késô meg hétfô, de most az ATP-n legalább pénteken lesz)
válasz erre
előzmény: afonya #154

afonya | 2007. január 6. szombat, 16:55
igen, és olyan jó helyem volt! Szabó Gyõzõ mellém tette le a lasztit (arról az oldalról jobban szeretem). és onnan remek rálátás nyílt az egész színpadra. :-)
válasz erre
előzmény: saltwater #153

Sili | 2007. január 6. szombat, 00:01
Az nem , de egy "Bolond Shakespare" lesz februártól, Mikó Istvánnal.
válasz erre
előzmény: Ysuysi #150

afonya | 2007. január 5. péntek, 17:09
Vajdai nem szokott menetgyakorlatos "verset" vinni TÁP-ra? hihetetlen gyerekvers-átköltései vannak... :-DDD
válasz erre

saltwater | 2007. január 5. péntek, 17:09
állóval voltál?
válasz erre
előzmény: afonya #152

afonya | 2007. január 5. péntek, 17:08
hazafelé épp azon tûnõdtem, mikor veszi vissza. fú, megint oda fogok szokni...
válasz erre
előzmény: xandrax #148

saltwater | 2007. január 5. péntek, 16:47
a kulcs után :)
válasz erre

Ysuysi | 2007. január 5. péntek, 15:56
(elôször elnöknôk, aztán top dogs szolnokon... hétköznapi ôrületek mikor lesz?)
válasz erre
előzmény: Sili #149

Sili | 2007. január 5. péntek, 13:35
Január 12-én 19.30-kor Szolnokon a Szigligeti Színház Szobaszínházában Top Dogs bemutató.
válasz erre