facebook
twitter
rss

2012. május 17., csütörtök - születésnapok: Cser Miklós, Csombor Teréz, Haumann Péter, Holl István, Szávai Viktória

Alföldi Róbert

a témát nyitotta: siraly | 2002. április 4. csütörtök, 02:00

új hozzászólás

kao | 2012. május 16. szerda, 18:53

szerintem ugyanazt mondjuk :)

válasz erre
előzmény: Borzacska #28794

Borzacska | 2012. május 16. szerda, 17:47

Ez nagyon érdekes! Mennyi szemszögből lehet látni ezt a művet, mert nekem például a szülői felelősség kérdése a dologban teljesen eldöntött, főleg apai részről, tök evidensnek tűnt. A következményeiben és nem a kezelésében természetesen.

De pont az Alföldinek az a monológja, amelyben olyan hihetetlenül érzékletesen, tömény iróniával fogalmazza meg a saját szokásait és hogy aközben ő próbálja a fiút normálissá tenni, fordított picit a hozzáállásomon. Illetve hát csak megerősített eredeti véleményemben, hogy ha a környezete nem gyötri agyon a srácot azzal, hogy hogyan is kellene élnie és viselkednie, akkor talán boldog lehetett volna a kis világában és nem kerül sor erre a tragédiára. És a Robi utolsó monológja is ezt erősíti bennem...

válasz erre
1 hozzászólás | előzmény: kao #28793

kao | 2012. május 16. szerda, 14:19

Az én olvasatomban a legfőbb hangsúly egyrészt a szülői felelősség kérdésén van - tudnunk kell észrevenni, ha beteg a gyerekünk. Másrészt alapvetően lenyűgöz a műben annak filozófiai vonulata, hogy a nomalitás vagy az őrület tesz vajon boldogabbá egy életet.

Ennél persze sokkal több réteg izgalmas számomra az alapműben is, de msot ez a rendezés tett triviálissá bennem is sok felismerést.

válasz erre
1 hozzászólás | előzmény: nola rice #28792

nola rice | 2012. május 16. szerda, 12:29

Kedves Kao, tök jó ez a részletes elemzésed.

Érdekes , hogy én is láttam ezt a darabot, de korántsem volt rám ekkora hatással!

Megjegyeztem, hogy Alfödi egészen kitűnő volt benne, és a szereplők  ( Szamosi Donáth, Kőszegi Ákos, Béres Ilona )mind, és még a koreográfia, és díszlet is tetszett, de mivégre?

Azt hiszem- nekem a történettel volt alapvető gondom.

Egyszerűen ne értettem a sztrorit, nem értettem a végkicsengést, és hogy ennek az egésznek mi az értelme.

Szóval nekem ez a darab olyan jó közepes kategória volt.

válasz erre
1 hozzászólás | előzmény: kao #28790

kao | 2012. május 15. kedd, 23:28

Holnap is megy ez az Equus a Tháliban! :)

Nem néztem, van-e rá jegy, de ha valami, hát ez tényleg kihagyhatatlan.

:)

válasz erre

kao | 2012. május 15. kedd, 23:21

No, akkor most kinyilvánítom:

ALFÖLDI MINÉL IDŐSEBB LESZ, ANNÁL INKÁBB KIVÍVJA AZ ELISMERÉSEM :)

Három napon belül két színdarabban láttam őt játszani és mondhatom, mindkét alakítása ELSŐ OSZTÁLYÚ MUNKA!

A vasárnapi Egyszer élünk papjaként csak hüledeztem, mennyire jó! (Ő is!) A ma esti Equustól pedig egyszerűen padlót fogtam...

Emlékezetem szerint ugyanis ez a legjobb Equus :) Egy kezemen nem tudom megszámlálni, hány feldolgozásban néztem már, és kivétel nélkül mindegyiket értékesnek tartom. De számomra mostantól ez lett favorit. Hiba néztem ezerszer, a Darvas-Gálffi változatra például már nem emlékszem, csak foszlányokra meg jó néhány határozottan éles pillanatra, amik persze életre szóló barázdákat véste a lelkembe; Gálffi tekintetére, egy visszanézésére, meg Darvas kidagadó ereire és fanyar humorára(!) – de magára az előadásra sajnos tényleg nem igazán emlékszem már.

Amitől ez a mostani feldolgozás ennyire fontos lett számomra, egyrészt az, hogy az Alföldi-féle doki közelít a leginkább az én értelmezésemhez.

Másrészt, bizony igen ritka az olyan előadás, amikor MINDEN EGYES SZEREPLŐ ZSENIÁLIS!!!!!!!!! 

Egy Béres Ilona nyilván nem is tud nem zseniális lenni, és egy Kútvölgyi pontossága sem lepett meg soha, hiszen evidencia, hogy hibátlan.  De az anya szerep az ő alakításában rettenetesen emberi lett - ami persze szégyen. Szégyen, mert nem lehet igazsága, ugyanakkor Kútvölgy mégis megtalálta és simán el is hitette velem az ő szempontrendszerének igazságát is. Brrr...

Negyedszer élek át ilyet, elsőként úgy tíz éve. (A Mácsai rendezte Jelenetek egy kivégzésből című mestermunka egyik jelente alatt éreztem, hogy Végvári brilliáns színészjátéka hatására apránként azonosulok a „rosszal". Brrr... Aztán a Jordán rendezte Ötödik pecsétben Rátótinál tapasztaltam újfent ilyen remek azonosulást a szereplő igazságával – ami persze szintén nonszensz volt és utáltam is magam, amiért azt gondoltam közben, hogy bármi szörnyű, végülis az ő szempontjából logikus az egész. Kerekes Éva Arturo Ui-ján bár meg nem lepődtem, de a hátam borsózott attól az evidenciától, ahogyan ő levezette igazát. Mert nem szabadna, hogy ez triviális legyen – aztán egy jó színész mégis képes azzá tenni. Ha csak pillanatokra is, de nyilvánvalóvá teszik a rossz igazságának létjogosultságát.

Kútvölgyi anya-szerepe nem nyilvánvaló rossz, de talán épp ettől lett számomra ennyire elborzasztó. Kútvölgyi legjelentősebb színészi alakításai közé sorolom tehát ezt a munkáját. Bravo!

És BRAVÓ ALAN! Telitalálat a fiú (Szamosi Donáth) és mestermunka, amit játszik :) Hála az égnek, cseppet sem hajaz sem Gálffira, sem másra, ő EGY Alan és kész. De nem egy a sok közül, hanem... egy másik fajta Alan – aki (egyáltalán nem mellesleg) teljességében ÉRVÉNYES! Bravó!

És bravo az apa szerepét rettentő magas szinten megértő (!) és jól alakító Kőszegi Ákosnak. Holecskó Orsolya pedig pontosan annyira Jill, ahogy az meg van írva.

A LOVAKRÓL is szót kell ejtenem, mert kifejezetten szépnek és ízlésesnek találtam az egész koreográfiát. A díszlet és annak bevilágítása már „csak" hab volt tortán, nem csak a darabbal volt szinkronban, hanem az én alapvető színpadi látvány elvárásaimmal is.

Nos, én az ilyen előadásokért nézek meg annyi sok más darabot – mert a sokból merítve előbb utóbb mindig szembejön egy ilyen csoda is!

Dicső Dániel Equus rendezése így hát belekerült a 10-es (!!!) TOP listámba,

ami azért nem elhanyagolható, mert megszámolni sem tudom tán, hány, de hány előadásból került az élcsapatba.

válasz erre
1 hozzászólás

rubika | 2012. március 29. csütörtök, 19:55

saltwater | 2012. március 14. szerda, 10:27

f.threepwood | 2012. február 23. csütörtök, 12:35
simple forum | Színművészek

Hétfőn este a Mozsár Kávézóban lesz egy beszélgetés vele!

Bátor vagy gyáva a magyar színház? címen beszélget Alföldi Róberttel Bárdos András.

http://www.facebook.com/MozsarKavezo

válasz erre

Borzacska | 2012. január 20. péntek, 10:42

Meg kell kövessem, immár véglegesen, Alföldi Róbert rendezéseit. Eddig nem rajongtam értük, sőt! De a tegnapi Az ember tragédiája minden elképzelésemet felülmúlta! Fantasztikus élmény volt, tele rengeteg sok ötlettel, színes és kavargó. Nagyon féltem tőle, mert rettenetesen szeretem ezt a művet és nem voltam biztos benne, hogy szeretni fogom itt is. De egy pár, apró dolgon kívül, ami nem tetszett, azt kell, hogy mondjam, hogy elgondolkodtató és sokkoló minden szempontból! Millió köszönet a felejthetetlen estéért!

válasz erre

ganga2 | 2012. január 12. csütörtök, 18:22

vallott? :D

pontosabb, hogy a propagandában válaszolt tilla kérdésire, meg képeket nézegetett. érdekes volt :)

válasz erre
előzmény: Anett1988 #28784

Anett1988 | 2012. január 12. csütörtök, 17:12

Alföldi a Propagandában vallott múltjáról

http://szinhaz.hu/budapest/43905-alfoldi-a-propagandaban-vallott-multjarol

válasz erre
1 hozzászólás | előzmény: Anett1988 #28783

Anett1988 | 2012. január 11. szerda, 11:57

Alföldi Róbert különös gyerekkoráról mesélt a TV2-n

http://www.origo.hu/teve/20120110-alfoldi-robert-kulonos-gyerekkorarol-meselt-a-tv2n.html

válasz erre
1 hozzászólás

saltwater | 2011. november 21. hétfő, 11:25

7ora7.hu

Equus

"Alföldi Róbert pedig egyértelműen jelzi, hogy ez az előadás Martin Dysartról szól. Hogy Alan démonai a felnőttkorban nyomasztanak igazán, magunk elől elhallgatva szenvedünk tőlük, erőszakkal elnyomva a feldemhedő kérdéseket. Alföldi könnyedén irányítja az előadást – humorral, öniróniával és esendőséggel ábrázol. Van mondanivalója a szereppel. Neki köszönhető, hogy sejtésünk lehet arról, miért érvényes ez a darab ma."

válasz erre

beatrice84 | 2011. október 7. péntek, 13:32

Rtl Klub-Reggeli

http://rtlklub.hu/musorok/reggeli/videok/143571

válasz erre

beatrice84 | 2011. október 6. csütörtök, 00:16

Én ma láttam az Egyszer élünk-et, és abszolút tetszett Alföldi játéka (csakúgy, mint a többieké). Mondjuk én most láttam először a darabot, biztos Stohl András is nagyon jó volt benne. Lehet, nem véletlenül vette át ő a szerepet, hogy megint János vitézt rendezhessen:).

válasz erre

Lilian | 2011. október 5. szerda, 22:50

a Kvartettet én egyáltalán nem tudtam befogadni,pedig Alföldi is,Udvaros is nagyon jó volt.

Versinyin nekem is nagyon tetszik és biztos vagyok benne,hogy az Egyszer élünkben is nagyon jó Alföldi!Igyekszem minél előbb megnézni vele :))

válasz erre

Lódarázs | 2011. október 5. szerda, 15:50

Igen, Stohl Andrástól vette át a szerepet.

Egyébként a Három nővérben játszik még, Versinyin, abban is remek, valamint a Kvartettben. A Kvartettben is fantasztikusan játszik, de az egy eléggé elvont rendezés, nem könnyen befogadható (nekem csak félig sikerültUndecided).

válasz erre
1 hozzászólás | előzmény: fátyol #28777

fátyol | 2011. október 5. szerda, 12:42

Én már elég régen láttam utoljára színészként a színpadon, de tegnap nagyon jó volt a tiszteletes szerepében. Ezt a szerepet átvette, jól tudom?

válasz erre
1 hozzászólás

kao | 2011. augusztus 27. szombat, 18:26

Szemere Katalin beszélgetése Alföldivel:

http://beszelo.c3.hu/cikkek/%E2%80%9Ea-politikai-hamissag-vagy-val%C2%ADlasi-kepmutatas-jelzesei-fel-sem-tuntek-nekik%E2%80%9D

Az interjú a  Beszélő 2011. július-augusztusi számában olvasható. ha nem tudjátok innen kinyitnyi, gépeljéte be simán, hogy 

http://beszelo.c3.hu

válasz erre