Bodor Tibor

a témát nyitotta: miklos | 2007. május 6. vasárnap, 02:00


új hozzászólás

#7

Trebitsch2 | 2016. június 25. szombat, 07:49

A magam részéről most látva, csak örülni tudok annak, hogy felhoztad Bodor Tibor topikját. Megpróbálok én is hozni majd ide két fotót róla, az egyik az egy színházi szerepéről készült, a másikon pedig Vágási Ferit egzecíroztatja, csak most nem jut eszembe, hogy milyen sorozatnéven? :-) Emléxem viszont, hogy gyerek- és kamaszkoromban szinte mindig kevertem vmiért Bodor Tibort és Both Bélát azokban a filmekben, amelyekben ők voltak a narrátorok. "1945. július 22. délután fél 3 : az európai hadszíntéren már két hónapja megszűntek a harcok Németország kapitulációja miatt, de Stirlitz minderről semmit nem tudott. Mióta orosz rádiósára, Ervinre, rádőlt a leomló házfal, nehezebben jut hozzá a friss háborús hírekhez...stb." Ezt pl. sokáig Bodor Tibornak "tudtam be".

A halál 50 órája című jenki klasszikus magyar narrátora azonban valóban Bodor Tibor volt.

válasz erre
előzmény: Piros_ #6

#6

Piros_ | 2016. június 24. péntek, 21:11

     Egyszer voltam egy rendezvényen a Vakok Intézetében. Ott mesélték, hogy az intézet stúdiójában Bodor Tibor mindig ingyen adta oda a hangját a hangoskönyvek felvételére. Ez úgy megmaradt bennem. Csodálkoztam és csodáltam.
                Aztán, sok év után vettem éves uszoda- bérletet és, hogy szórakoztatóbbak legyenek a vizes órák, egy vízben is működő mp3-assal is elláttam magam. Ekkor kezdtem vadászni a hangoskönyveket. Itt találkoztam megint Bodor Tibor nevével. Hihetetlen mennyiségben rögzítették vele a klasszikus és kortárs, magyar és külföldi irodalmi műveket: Boccaccio, Iosephus Flavius, Graves, Thomas Mann, Somerset Maugham, Maupassant, Walter Scott, Zola, Durrell, Kós Károly, Jókai, Gárdonyi, Mikszáth, Móra, Németh László, Makkai Sándor, Moldova, Schwajda György, Zilahy, Wass Albert….A felvételek majdnem mind a 80-as években készültek. A felvételek több száz, de talán több ezer órát is kitesznek, hiszen, a már említett, cd-én is megvásárolható A funtineli boszorkány c. regény, maga 43 óra hosszúságú!
                Az a de gratis tiszteletdíjat ezek után képtelenségnek tartom. Vki 10 évig ingyen nem dolgozhatott. Talán, néhány, Neki különösen kedves mű rögzítéséért nem kért honoráriumot, de ki tudja már, hogy volt?
                Azért jutott eszembe, mert most fejeztem be Wodehouse: Az életművész c. regényét Bodor Tibor tolmácsolásában. (Szeretem Wodehouse stílusát, rengeteg művét olvastam, de ez a potyázó, mindig kölcsönkérő, az adósságát rögtön elfelejtő, erőszakos életművész – hőse idegesített.) De mégis élveztem - a Hang miatt. Bodor Tibor felolvasása csodálatos! Nemcsak felolvasta a regényt, hanem előadta, élethűen belebújt az egyes szereplők bőrébe. Igazi művészi előadás!

válasz erre
1 hozzászólás

#5

ltoth45 | 2013. május 19. vasárnap, 22:10

Természetesen, hiszen édesanyám unokatestvére Tibor bácsi!

 

Sajnos alig-alig találok róla valamit, egy filmet, jó lenne szindarabot is találni.

 

Wass Albert Funtinelli boszorkány c. regényét is Ő olvasta fel, archiv felvétel, de legalább meg van.

válasz erre

#4

panni1968 | 2008. július 11. péntek, 10:24
simple forum | Mennyei páholy
Szinészlexikon, 1991
válasz erre

#3

Naska | 2008. február 11. hétfő, 23:34
simple forum | Mennyei páholy
Napközben privát- sapka, aktatáska -, de esténként színész lett, aki jellegzetes hangjával és játékával képes volt összeszorítani a nézõ szívét. Én köszönettel a színészre emlékezem.
Ma van a születésnapja.
válasz erre
előzmény: #

#2

pikszi | 2007. május 7. hétfő, 17:47

#1

Naska | 2007. május 7. hétfő, 09:01
simple forum | Mennyei páholy
Hogyne emlékeznénk. Nemcsak verset mondott szépen, hanem jelentõs alakításai voltak a Madách Színházban.
A Vágy villamosában -Pécsi Sándortól vette át a szerepet- Tolnay Klári partnere volt. Az elõadást olyan nagy sikerrel játszották, és oly' annyira a figyelem központjában állt, hogy a nagynevû partnerek mellett nem kis kockázat volt átvenni ezt a szerepet. Bodor Tibor részese lett a sikernek.
válasz erre

témaindító

miklos | 2007. május 6. vasárnap, 13:08
Ki emlékszik?
Boldogult egyetemista koromban a Mûegyetem melletti Bertalan Lajos utcában gyakran találkoztam vele reggelente. Aktatáskával a hóna alatt ballagott a villamosmegálló felé.
Akkoriban õ volt az egyik legszebb hangú színész -30(!) éve). Most viszont nyomát sem találom a szinhaz.hu portálon. Emlékszik rá valaki?
válasz erre
1 hozzászólás