facebook
twitter
rss

2012. május 17., csütörtök - születésnapok: Cser Miklós, Csombor Teréz, Haumann Péter, Holl István, Szávai Viktória

Kovács János

a témát nyitotta: Trebitsch | 2008. február 6. szerda, 02:00

új hozzászólás

lorenzo | 2012. február 20. hétfő, 15:19
simple forum | Mennyei páholy

Nagy siker volt az 1981-ben játszott Hosszú ut az éjszakába c. O'Neill darab. Ezt viszont valóban ekkor játszották először Szegeden. James Tyrone-t Kovács János alakította, a kábítószeres feleségét, Maryt Barta Mária játszotta. (Ők láthatók a képen.) A két fiúk Safranek Károly és Balázsovits Lajos voltak. (Az utóbbi m.v.)

Nagy siker volt, nagy szériát futott be a darab - emlékezetem szerint.

válasz erre

lorenzo | 2012. február 20. hétfő, 15:13

Kedves Trebitsch 2!

Küldök Neked néhány képet Kovács jánosról, a népszerű szegedi színészről.

Pályafutásának második felében, mikor már "kinőtte" a naturbursch, szépfiú szerepkört, akkor jöttek az igazi nagy sikerek.

1976-ban mutatta be a szegedi Nemzeti Színház Csehov Csresznyéskert c. darabját. Elnézést, pontatlan voltam, nem ekkor mutatták be, hanem jó 20 évvel ezelőtt, Lontay Margittal Ranyevszkája szerepében.

1976-os felújításon Ranyevszkáját a kiváló Barta Mária játszotta, a képen ő látható Nagy Anikóval és Kovács Jánossal.

válasz erre
előzmény: Trebitsch2 #10

Trebitsch2 | 2012. február 12. vasárnap, 19:09

Off:

Fehér Klára - rég elfeledett - neve kapcsán eszembe jutott ez, talán kevesen tudják, hogy miért is?

http://www.youtube.com/watch?v=L1ZQu1Jf2aM

válasz erre
1 hozzászólás | előzmény: lorenzo #9

lorenzo | 2012. február 12. vasárnap, 17:54

Szegeden is, és valamennyi vidéki színházban eljátszották Fehér Klára Nem vagyunk angyalok c. vígjátékát. Az ősbemutató a Madách Színház Kamaraszínházában volt, Kiss Manyi, Psota Irén és Zenthe ferenc játszották a főszerepeket.

A nagy siker persze nem a darab irodalmi értékének volt köszönhető. Elég felületes darab volt, de sok jó bemondással, poénnal volt megtűzdelve. Erre harapott az akkori közönség.

(Az esztéták "közért vígjáték"-nak nevezték a Fehér Klára stílust.) Félreértés ne essék, nem bírálni akarom az akkor nagyon népszerű írónőt. Eléggé megbírálták a Film, Szinház, Muzsika kritikusai. Mivel igen termékeny szerző volt, sokszor lehetett olvasni róla elmarasztaló véleményét. A humoristák céhe sem vette be igazán; "fekete tollú Fehér Klárának" nevezték a háta mögött.

Mindez akkor jutott eszembe, amikror képet kerestem Kovács János topicjába és megtaláltam a Nem vagyunk angyalok-ról készült képeket.

Szegeden Domján Edit és Kovács János volt a házaspár, a nagymamát, akinek szép lelke volt, de a fiatalok nem értették meg igazán, pedig mindent beleadott, még a nyugdíját is - Lontay Margit játszotta.

válasz erre
1 hozzászólás

lorenzo | 2012. február 12. vasárnap, 17:43

Kovács János nagyon népszerű színész volt Szegeden. Pályafutásának jelentős része Szegedhez köti.Nagyon örülök, hogy Zizi 70 írt Kovács János topicjába.

Sok hős és karakterszerepet játszott el itt, a szegedi színházrajongók nagy örömére.

A kép az Egy pohár víz című Scribe darab férfi főszerepében ábrázolja, ezt a kellemes vígjátékot a Kamaraszínhátban adták.

Kovács Masham gárdahadnagy szerepében hódította a női szíveket. Partnerei: Domján Edit, mint Abigél (Ő látható a képen)? Lontay Margit (a királynő) és Miklós Kllára (a hercegnő) .

Sok-sok évvel ezelőtt láttam ezt a darabot, de máig emlékszem rá.

válasz erre
előzmény: zizi70 #7

zizi70 | 2012. február 3. péntek, 22:02
simple forum | Mennyei páholy | Csak Semmi Pánik Bujtor Istvánnal

Játszott Mádi Szabó Gáborral "Rohamsisakos Madonna(1984)+C.Filmben

válasz erre
1 hozzászólás

panni1968 | 2008. július 10. csütörtök, 10:33
Végre egy fotó.
válasz erre

Trebitsch | 2008. április 9. szerda, 19:17
Innen is lehet csemegézni, ha benézünk a "Vetítõbe"! :)
http://www.filmtortenet.hu/
válasz erre
előzmény: #

martesz | 2008. április 9. szerda, 00:41
Találtam egy honlapot, www.filmkatalogus.hu címen. Ezen Kovács János több filmjét is felsorolják rövidebb tartalommal és a szereplõgárdával.Egyelõre én sem találtam képet, de a leírtak alapján szerintem õ játszotta a " három szabó legények" c. gyerekfilmben a hazudós polgármestert. Látta ezt valaki? Tényleg nagyon általános a neve, biztosan nem sokan jegyezték meg. Hozzáteszem, méltatlanul, mert nagyon jó színész volt és nem is tudtam, mikor halt meg. Régóta nem lehetett látni, de még egy riportot sem készítettek vele.
válasz erre

janika | 2008. február 9. szombat, 00:17
A 70-es évek végétõl volt szerencsém látni õt a Szegedi Nemzeti színpadán.Felejthetetlen emlékek a mai napig.Kitûnõ mûvész volt.Budapestet már nem volt ideje meghódítani.Filmcímekre nem emlékszem de nagyon sok TSZ elnök és párt titkár megformálása hozzá kötõdik.
válasz erre

panni1968 | 2008. február 7. csütörtök, 07:58
Nekem a Fekete rózsa címû filmbõl ismerõs a neve, valami vidéki nyomozót játszott, Bujtor volt a segédje.
válasz erre

Naska | 2008. február 6. szerda, 23:32
Szégyellem magam. Valakit sokszor látni, elismerni, és csak arcra és nem szerepre emlékezni...Nézem a lexikont, énekes színész... El sem tudom képzelni. Ha eszembe jut, csíkos trikóban látom, ahogy a Pesti Színház színpadán mutatványosként az Elefánt emberrel üvölt, ahogy megalázza: "Gyere ki, te büdös állat!"
Olyan erõs bennem a kép, hogy elnyom mindent mást, a sokféle arcot.
Képet nem találtam, de a Magyar Színházmûvészeti lexikon ezt írja Róla:
Kovács János
(Mezõkövesd, 1927. febr. 5.–Bp., 1992. nov. 23.): színész. 1952-ben végzett a SzAk-n. Pályáját a Szegedi Nemzeti Színházban kezdte, ahol 1983-ig játszott. 1983-tól haláláig a Vígszínház tagja volt. Zenés darabokban is játszott, de elsõsorban prózában, humoros, gyakran groteszk figurák alakításával aratott sikereket. Jászai Mari-díjas (1965), érdemes (1977) és kiváló mûvész (1982). F.Sz. id. Hábetler (Fejes E.: Rozsdatemetõ); Nyil (Gorkij: Kispolgárok); Doolittle (Lerner–Loewe: My Fair Lady); Tiborc (Katona J.: Bánk bán); Paál (Csurka I.: Döglött aknák); Szász (Csurka I.: Házmestersirató).
Olyan érzés, mint amikor az ember egy ízre emlékszik. Ettem valami jót, de mi is volt az, nem tudom.
Remélem, együttesen többre jutunk emléke idézésében.

válasz erre

témaindító

Trebitsch | 2008. február 6. szerda, 22:24
Kinek mit mond ez a név? Tudom, hogy nem ritka, nem "tipikus mûvésznév", mégis én tudok hozzá kötni egy arcot, egy hangot. Sajnos nagyon kevés információ van róla a neten, pedig TV- és mozifilmek, sorozatok egyik kedvelt és foglalkoztatott epizodista szereplõje volt a '60-as, '70-es és '80-as években.

Naska, Eros..., esetleg valami bõvebb infó, netán kép...? :)
válasz erre