A napokban volt a 100. születésnapja. Újra megjelent - talán ebből az alkalomból - Kelecsényi László könyve Karády Katalinról.
Kelecsényi nem szerette Karádyt, nem tartotta jó színésznek. Szíve joga. Ma már szinte eldönthetetelen, nézve a filmjei megkopott kópiáit, hogy mekkora tehetség volt. A filmekben általában nagyon rosszul fényképezték.
Az viszont elvitathatalan, hogy a háború előtt a legnagyobb és a legnépszerűbb sztár volt. Rajongói klubokba tömörültek - KKKK volt a kub rövidítése (Karády Katalint Kedvelők Klubja). Nagyon tudatosan építette fel Egyed Zoltán újságíró Karády imázsát.
A háború után letaszították a trónusáról, néhány operett-szerep után kikopott a színpadokról,. A Vígszínházban egy Fendrik Ferenc darabban játszotta a címszerepet, Vera és családja volt a darab címe. Ez eredetileg Mezey Mária szerepe lett volna, de elvették tőle, fegyelmi bűntetésként. Filmszerepet is csak egyet kapott: a Forró mezők Vilmáját. (Véleményem szerint kár volt ezt a filmet megcsinálni, és kár volt ezt a figurát Karádyra osztani.)
Majd elfelejtettem: nagyon szépen énekelte viszont József Attila Betlehemi királyok c. versét, egy rövidfilmben.
Félreértés ne essék: nem akarok bálványt dönteni, nekem a filmjeiben nem tetszett. Kiábrándító volt a Halálos tavaszban, mint Ralben Edit. A regény alapján nem ilyennek képzeltem. Állítólag a híres-botrányos meztelen jelenetben nem az ő lábait fényképezték. A Forró mezőkben rossz volt. Talán mint Erzsébet királyné, a Halálos csók és az Ópiumkeringő főszerepeiben volt jó (jobb?).
Külföldre távozása után nem lépett fel, talán csak egyszer. Egy kalapszalont nyitottak a barátnőjével, Frank Irmával.
Amikor az első lemeze megjelent, én is megvettem és addig hallgattam, amig a bakelitlemez kilyukadt. A hagja, az éneklése utolérhetetlen. Ezen a területen valóban egyedülálló csillag volt.
A rendszerváltás után újra kiadtak egy képes hetilapot Színházi Élet címmel. Ennek is megvettem minden számát, mert megjelent az életregénye folytatásokban. Ez viszont nagyon mocskos írás volt. (Az író nevét nem írom le.) Nagy kár volt megjelentetni.
Kelecsényi könyve, bár erősen kritikus, de igyekszik tárgyilagos lenni.