“Olyan mint egy királydráma” – Készül a Veled, Uram

Gyönyörű tavaszi napon, a Várban rendezték meg a Veled, Uram című rockopera sajtótájékoztatóját, melyen elő-bemutatóként a készülő műből részleteket is meghallgathattak a sajtó képviselői és a Halászbástyánál sétáló turisták. Sasvári Sándor lovon érkezett, a Musical Együttes pedig nagyszabású táncbetéttel mutatkozott be.

A turista szenzációként is helyt álló sajtóeseményen Kerényi Miklós Gábor – KERO® jelenlegi kedvenceként aposztrofálta a Szörényi-Bródy zenés darabot, melynek bemutatója március 30-án a Thália Színházban lesz a Budapesti Operettszínházzal karöltve.

"Az Operettszínház a legek színháza, a legtöbb előadással és a legtöbb nézővel is mi büszkélkedhetünk. Két nagy tagozat, az operett és a musical együttes dolgozik egy teátrumban, évente 550 ezer néző előtt több mint 500 darab megy nálunk. Mivel a musical tagozatunk a kortárs zenei produkciókra is szakosodott, tulajdonképpen egyértelmű volt, hogy a repertoárban helye van egy Szörényi- Bródy darabnak. Már a 2000-ben leadott pályázatomban is szerepelt Szörényi-mű, bár tény, hogy először az Attila című produkcióról tárgyaltunk. Ám a megbeszélések alatt felmerült, hogy előtte mutassuk be a Veled, Uram című rockoperát, mely a történelem üzenetén keresztül mély, emberi kapcsolatokról mesél. Úgy szoktam mondani, hogy a készülő előadásunk shakespeare-i királydráma bonyolultságát hordozza magában. Biztos vagyok benne, hogy a Veled, Uram hosszú évekig repertoáron marad." – fogalmazott az Operettszínház főigazgatója.

veledu1

Szörényi Levente a sajtótájékoztatón nevetve mesélte, hogy Bródy Jánossal közösen őket általában a szabadtéri, grandiózus előadásokkal azonosítják "Jóban kell lennünk az égiekkel". – utalt a zeneszerző a napsütéses délutánra. "Izgatottak vagyunk a kőszínházi bemutató miatt. A Veled, Uram szintén szabad ég alatt debütált és 12 év elteltével most a négy fal közé érkezik. Bródyval elhatároztuk, hogy bizony nem nyúlunk hozzá a műhöz. Azonban elkezdtük átnézni, belementünk a részletekbe és végül megjött a kedvünk az új dalokhoz. Ráadásul ilyenkor az ember újraértelmezi a gondolatait, melyek lehet, hogy már nem is hasonlítanak a 12 évvel ezelőttiekre. Új szituációk adódtak, új zenéket is írtam. Remélem, hogy a darab kirobbanó siker lesz, mi a történelmi hűségre nagyon ügyeltünk úgy, hogy közben az alkotói szabadságnak is teret adtunk. " – mesélte Szörényi Levente.

veledu2

A Veled, Uram rendezője, Somogyi Szilárd elsősorban arról mesélt, hogy milyen izgalmas a darab látványvilága. "Rózsa István díszlet- és Velich Rita jelmeztervezővel olyan világba kalauzoljuk a nézőket, mely teljesen korhű. A saját gondolataimat fénnyel is megjelenítem, így a világítás nagyon fontos szerepet kap. Felnagyított István lepel alatt kezdődik az előadás, mely később a levegőbe emelkedik és végül szétszakad." – avatta be a sajtó képviselőit kulisszatitkokba a rendező.

veledu4

Bródy János a dalszövegek kapcsán elmondta, hogy az időtlen történelmi tanulságokat fogalmazta meg verbálisan. "Úgy voltam vele, hogy ha Levente ír új dalokat, akkor én is szívesen szerzek dalszövegeket. Biztos vagyok benne, hogy a nézők úgy jönnek majd ki a színházból, hogy katartikus élménnyel gazdagodtak és a fejükben cikáznak a gondolatok." – mondta Bródy János.

veledu3

A darabról

Tizenkét évvel az esztergomi ősbemutató után a Budapesti Operettszínház közös produkcióban a Thália Színházzal március végétől műsorára tűzi Szörényi Levente és Bródy János rockoperáját, a Veled, Uram! című történelmi darabot, méghozzá sztárszereposztásban! A szerzők - Szörényi Levente és Bródy János -, Szent István megkoronázásának ezredik évfordulójára az uralkodó utolsó éveiről, az utódlását előkészíteni igyekvő öreg király drámájáról írtak történelmi operát Veled, Uram! címmel, melynek ősbemutatójára 2000. augusztus 19-20-án, Esztergomban, a Bazilika előtti Szent István téren került sor a Magyar Millennium országos ünnepségsorozatának kiemelt eseményeként. A Veled Uram! izgalmas dráma, meg nem fejtett rejtélyek nyomába kalauzolja a nézőt, mint István egyetlen fiának, Imre hercegnek máig tisztázatlan, csak a krónikákból ismert halála, melyet utódlási harc követ. A háttérben és a nyilvánosság színpadán ármánykodás, cselszövés, kényszerű paktumkötés húzódik. A zenés mű rámutat arra, hogy a helyzet akkor sem volt más, mint az azt követő "zivataros" századokban...

A rockoperában többek között István király szerepében Sasvári Sándor és Földes Tamás, Orseolo Péterként Mészáros Árpád Zsolt és Homonnay Zsolt, Ilonként Janza Kata és Nádasi Veronika, Vászolyként pedig Feke Pál és Szerényi László lesz látható, de színpadra lép Füredi Nikolett, Geszthy Veronika és Vágó Bernadett is. Premier: 2012. március 30-án és 31-én a Thália Színházban!

süti beállítások módosítása