Szembenézni 80 év történelmével - A mi osztályunkat mutatják be Miskolcon

A lengyel drámaíró megrázó művét Béres Attila állítja színpadra. A bemutató január 27-én lesz a Kamaraszínházban. A rendezőt kérdeztük.

Tadeusz Słobodzianek, a kortárs lengyel drámairodalom egyik legfontosabb alkotójának darabja az 1930-as évektől követi nyomon egy lengyel iskolás osztály történetét, ahogyan annak tagjai próbálják túlélni előbb a második világháború történéseit, majd a kommunizmus sötét éveit. Bár egy közösséget alkotnak, az osztály hamarosan magányos egyénekre hullik szét: lengyelekre, zsidókra, áldozatokra és elnyomókra – miközben lepereg szemünk előtt a 20. század történelme, három nő és hét férfi személyes, kíméletlen tolmácsolásában - olvasható az előadás tartalmáról.

mi_proba.JPGAz előadás olvasópróbája - előtérben Varga Zoltán (fotó: Éder Vera)

Tadeusz Słobodzianek A mi osztályunk című művét 2011-ben mutatta be a budapesti Katona József Színház, 2016-ban pedig a szombathelyi Weöres Sándor Színház is műsorára tűzte, Lukáts Andor rendezésében. Így a miskolci előadás a darab harmadik bemutatója Magyarországon.

Béres Attila rendező elmondta, hogy azért tartja kiemelkedő jelentőségűnek Słobodzianek művének bemutatását, mert „a drámában megjelenő rideg, tényszerű szembenézés a XX. század kegyetlen történelmi eseményeivel, 80 év történelmével, s főleg az okok, melyek ezekhez az eseményekhez vezettek, minden néző számára fontos lehet”.

mi_plakat.JPGA miskolci előadásban ezúttal zenei kíséret is lesz: „A szerző által írt, egy-egy „órát” lezáró gyerek verseket zenésítette meg Márkos Albert, aki az előadás folyamán csellón élőben is kísérni fogja a színpadi eseményeket”- mondja az előadásban megjelenő zenei elemről Béres Attila.

A rendező arról is beszélt, hogy nem látta sem a budapesti, sem a szombathelyi előadást. De nagyon régóta foglalkoztatja a darab, és örül, hogy most lehetősége volt foglalkozni ezzel a fontos szöveggel.

A mi osztályunk szerepeit Tenki Dalma, Simon Zoltán, Görög László, Varga Zoltán, Máhr Ági, Bodoky Márk, Gáspár Tibor, Nádasy Erika, Szatmári György és Keresztes Sándor alakítja.

Az előadás január 27-én látható először a Miskolci Nemzeti Színház Kamaraszínházában, ezt követően január 28-án, 29-én és 31-én szerepel a teátrum műsorán.

süti beállítások módosítása