Tartuffe - Az álszentséget állítják színpadra Szombathelyen

Molière Parti Nagy Lajos által le- és kifordított darabját Béres Attila rendezi meg a Weöres Sándor Színházban – Mertz Tiborral és Bajomi Nagy Györggyel a főszerepekben.

Béres Attila jó ideje rendszeresen rendez Szombathelyen, olyan előadások fűződnek a nevéhez, mint a Kabaré vagy a Top Dogs. Legutóbb két évvel ezelőtt dolgozott a Weöres Sándor Színházban, amikor ősbemutatóként – nem kis sikerrel - állította színpadra Székely Csaba Vitéz Mihály című darabját. Most Molière Tartuffe című szatirikus vígjátékát rendezi, pontosabban annak Parti Nagy Lajos-féle átiratát.

tar_1.JPGBajomi Nagy György a Tartuffe próbáján (próbafotók: Mészáros Zsolt / Weöres Sándor Színház)

Molière darabját, amely az álszentséget állítja pellengérre 1662-ben, egyházi körök hatékony lobbija következtében betiltották és ráadásképpen az egyház kiátkozással is megfenyegette a szerzőt. Molière végül - átírva a darabot - happy endre kerekítette a történetet, melynek végén az uralkodó jóindulatú és bölcs kegye hatására minden jóra fordul. Ezután, hosszas hercehurcát követően, királyi beavatkozásra végül feloldották a játszási tilalmat.

Parti Nagy Lajos 2006-ban fordította le a Tartuffe-öt és mivel hamisnak és álszentnek tartotta a befejezést, az utólag „odabiggyesztett” ötödik felvonást egyszerűen kihagyta a fordításából, mondván, hogya szerző többféle, hosszabb-rövidebb írott véggel kísérletezett, végül mindegyiket hamisnak, beszédesen gyengének találta a néma záróképhez képest: ott ül a család az üres színpadon, túl hisztérián, túl érzelmeken, túl apátián, összepakolva várja a speditőrt. Orgon motyog, vagy már nem is motyog, némán üldögél, mint a pakkok egyike. Nem a házából, a saját életéből rámolta ki magát. Se a csoda nem jön, se a végrehajtó. Ami jön, az a - függöny”.

tar_4.JPGMertz Tibor, Matusek Attila és Béres Attila rendező (elöl)

Később az Örkény Színház kérésére írt egy sokkal inkább ironikus, mint feloldó ötödik felvonást, amit a tatabányai Jászai Mari Színház két évvel ezelőtti Tartuffe-jéhez némiképpen ismét megdolgozott.  Béres Attila rendező ígérete szerint Szombathelyen is lesz ötödik felvonás, de hogy mi fog benne történni, nem árulta el.

Ami a történetet illeti, legalábbis a negyedik felvonás végéig: Arról van szó, hogy a jómódú, családos Orgon egy szép napon befogad házába egy idegent, akivel - mit tesz isten - a templomban találkozik. Tartuffe erényes férfi, tanításait Orgon elbűvölten követi, sőt erre kényszeríti feleségét és gyermekeit is. És hiába a jó szó, észérv, hiába a hitvesi szeretet, Orgon nem hallgat másra, csak imádott Tartuffe-jére, miközben húzza maga után a családját a szakadék széléig, sőt még azon is túl – olvashatjuk a színlapon.

                  A próbafotók a képre kattintva tekinthetők meg.

A szombathelyi bemutatóban Mertz Tibor lesz Tartuffe és Bajomi Nagy György alakítja Orgont. Játszótársaik többek között Nagy Cili, Edvi Henrietta, Csonka Szilvia, Kenderes Csaba és Jámbor Nándor lesznek. A díszlet Horesnyi Balázs, a jelmezek Pilinyi Márta munkái, dramaturgként Ari-Nagy Barbara vesz részt az előadás megszületésében.

A Tartuffe-öt május 5-én mutatja be a szombathelyi teátrum. Az előadás ezt követően májusban további tizenhat alkalommal látható a Weöres Sándor Színházban.

(Forrás: Weöres Sándor Színház, szinhaz.hu)

süti beállítások módosítása