Mi a színház feladata? - Évadot hirdetett a Vígszínház

Vecsei H. Miklós berobban: ír, főszerepeket játszik és önálló estje lesz. Ifj. Vidnyánszky Attila Hamlet címszerepe mellett kettőt rendez is a teátrumban.

Május 1-jén délután, a Vígszínház születésnapján hirdette ki Eszenyi Enikő igazgató a színház 122. évadának bemutatóit.

Mi a színház feladata ma, 2017-ben? Teszem fel, tesszük fel a kérdést újra és újra” – mondja Eszenyi Enikő a 122. évad kapcsán. „A színháznak a dolgok rejtett összefüggéseit kell megfejteni,ahogy Hamlet, dán királyfi, a Wittenbergből hazatérő egyetemista teszi. Kutatni a múltat, kémlelni a jövőt és kérdezni, kérdezni a legvégsőkig? Akkor is, ha tudjuk, nincs teljes válasz, megnyugtató válasz? Rácsodálkozni újra és újra a legkülönlegesebb teremtményre, az emberre. Shakespeare, Arany János, Tolsztoj, Ibsen, József Attila, Dosztojevszkij, Feydeau műveit; tragédiát, vígjátékot, drámát és bohózatot mutatunk be a 122. évadban, mert hiszem, hogy kérdezni–gondolkodni lehet szórakoztatóan is.

vecs_vid.JPGIfj. Vidnyánszky Attila és Vecsei H. Miklós (fotók: Toldy Miklós)

Ahogy arról korábban hírt adtunk, a Vígszínház 122 évada alatt először kerül színre Shakespeare remekműve, a Hamlet, amit Eszenyi Enikő állít színpadra. Hamletként ifj. Vidnyánszky Attila látható, Gertrud Börcsök Enikő, Claudius Hegedűs D. Géza, Polonius Fesztbaum Béla lesz. A Víg második bemutatója Lev Tolsztoj Háború és békéje. A napóleoni háborúk idején játszódó történet szenvedélyes szerelmeken, tragikus sorsokon keresztül mutatja meg kelet és nyugat, Európa és Oroszország máig változó kapcsolatát. Tolsztoj időtlen klasszikusát Alekszandr Bargman rendezi, aki tavasszal már dolgozott a Vígszínház társulatával.

Az orosz rendezőt Michal Dočekal követi, Gerorge Feydeau Egy éj a Paradicsomban című bohózatát állítja színpadra. Ki ne akarna paradicsomi szerelmet, örök fiatalságot, örök kielégülést? A Hotel Paradicsomban elénk táruló éjszakán a párizsi nyárspolgárok élete teljesen felborul. Feydeau francia bohózatát Michal Dočekal rendezi először Magyarországon, ez lesz az ötödik közös munkája a Víg társulatával.

A Pesti Színház első bemutatója William Shakespeare Lóvátett lovagok című komédiája Rudolf Péter rendezésében. Ferdinand király és barátai fogadalmat tesznek, hogy ellenállnak az érzéki kísértésnek, a női bájaknak. A francia királylány és bájos kíséretének érkezése azonban komoly próbatétel elé állítja a fiatal férfiak elhatározását.
A komédiát Bach Kata, Szilágyi Csenge, Telekes Péter és Wunderlich József főszereplésével mutatják be. Ezt követi Henrik Ibsen Vadkacsája. Az Ekdal család látszólagos idilljébe megérkezik egy régi barát. Ekkor derül fény a család múltjára, a múlt bűneire, titkaira. A harmóniának vége. Ibsen egyik legizgalmasabb drámáját Marton László állítja színpadra. A főszerepben Hajduk Károly, Józan László, Mészáros Blanka és Lukács Sándor látható.

Mi lenne, ha Jézus újra megjelenne köztünk? Ezt a kérdést teszi fel és járja körül Dosztojevszkij A félkegyelműben. A színpadi változat ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében, Vecsei H. Miklós, Petrik Andrea és Orosz Ákos főszereplésével kerül színre a Pesti Színházban. Vecsei H. Miklós Kinek az ég alatt már senkije sincsen című darabjának bemutatójával zárul a 122. évad a Pestiben.  A korabeli források alapján megírt történet Arany János életén keresztül idézi meg, hogy mi közünk lehet ma a 19. század gondolatiságához és a kor nagyjaihoz. Az előadást ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében láthatja a közönség.

vecs_toldy.JPGVecsei H. Miklós

A rendszerváltás korának politikai visszásságait látjuk az árva Emma szemén keresztül, akit nagyanyja vesz magához. Dragomán György regényéből, a Mágylyából a Házi Színpadon. Armin Petras, a német rendező írt színdarabot és ő rendezi az előadást is. A magyarországi ősbemutatóban Kopek Jankát és Puzsa Patríciát láthatják. József Attila az őrület erejével, egy-egy szavával néha mélyebbre nyúlt, mint bárki más előtte – írja naplójában Márai Sándor. Ebből a mélységből próbál meg meríteni József Attila életútján és versrészletein keresztül Vecsei H. Miklós Mondjad, Atikám! című önálló estjével. Majgull Axelsson Nem vagyok Miriam! című regényéből Müller Péter Sziámi írt monodrámát, mely Igó Éva előadásában kerül színre. Egy Auschwitzot 15 évesen megjárt cigánylánynak egész életét zsidóként kellett leélnie. 85 évesen úgy érzi, itt az ideje, hogy felfedje az igazságot.

Korábban azt ígértük, hogy a Vígszínházból távozó és oda újonnan érkező színészek névsora is kiderül a mai napon. Erre azonban a Vígszínház tájékoztatása szerint még várni kell a júniusi évadzáró sajtótájékoztatóig. Amit biztosan tudhatunk, hogy Járó Zsuzsa elhagyja a Vígszínházat és szabadúszóként folytatja a pályafutását. Illetve, hogy Stohl András a Class FM rádióhoz igazolt, ahol a Morning Showt vezeti Janklovics Péter színész-humoristával és Pataki Zita televíziós műsorvezetővel. Hogy ez érinti-e a társulati tagságát, azzal kapcsolatban még csak találgathatunk. Az mindenesetre beszédes, hogy egyik új előadásban sem találkozhatunk a nevével.  

(Forrás: Vígszínház, szinhaz.hu)

süti beállítások módosítása