Jordán Tamás: „Nem adtam magamnak időt arra, hogy megijedjek”

Jordán Tamás a balesetéről és felépüléséről, illetve közeli és távolabbi terveiről mesélt a Nyugat.hu-nak.

A szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója egy hónappal ezelőtt egy szerencsétlen esés következtében megrepesztette a koponyáját és az arccsontját. Előbb egy pécsi klinikán majd az Amerikai úti Idegtudományi Intézetben kezelték.

jordan_portr_meszaros_zsolt.JPGJordán Tamás (fotó: Mészáros Zsolt)

Az interjúban elmeséli, hogy már a második napon tudta, hogy nincsen komoly baja. „Az első nap tizenkét súlyos beteggel feküdtem együtt. A második napon már azt éreztem, teljesen rendben leszek, nem adtam magamnak időt arra, hogy megijedjek” – mondja. Annak ellenére biztos volt ebben, hogy az orvosok és az ápolók elővigyázatosságból „úgy bántak vele, mint egy súlyos agysérülttel”.  

Egy hétig feküdt az intenzív osztályon, majd ő maga kérte, szállítsák át az Amerikai úti klinikára, ahol már annyira jól érezte magát, hogy orvosi engedéllyel négy előadást le is játszott a Rózsavölgyi Szalonban, Alföldi Róberttel Az utolsó óra című darabban. „Úgy éreztem magam, mintha szanatóriumban jártam volna, úgy elkényeztettek. Mint egy szállodában, egyágyas, fürdőszobás lakrészben kaptam helyet, teljes kényelemben, nálam volt a laptop, tudtam vacakolni” – emlékezik vissza a kórházi időszakra.

utolso_eder_vera.jpg                          Alföldi Róbert és Jordán Tamás Az utolsó óra előadásában (fotó: Éder Vera)

Két hajszálnyi repedése volt a halántékán és a bal arccsontján, amihez nem is kellett hozzányúlnia az orvosoknak, magától regenerálódik. „Azóta figyelem, ki tudom-e fejezni magam, de a szövegtanulással sem volt eddig problémám. Tényleg jól vagyok, épp ma délután tartjuk a Karneválszínház első olvasópróbáját, amiben szintén benne vagyok” – mondja mostani állapotáról.

A baleset előtt nem sokkal derült ki, hogy ő vezetheti tovább a szombathelyi teátrumot 2021. január végéig, ami néhány hónappal előtte még nem volt ennyire egyértelmű, sőt. A színházvezetői pályázat első körében ugyanis szinte minden megtörtént, aminek nem volna szabad megtörténnie, amikor egy színházalapító igazgató sikeres színháza élén újrapályázik. (Cikkeink e történésekről itt olvashatóak.)

jordan_2_1.JPGJordán Tamás (fotó: Mészáros Zsolt)

Mindebből Jordán Tamás a szakma nagy része és a szombathelyi közönség támogatásának az emlékét viszi tovább magával. „Hihetetlen, hogy mindez megtörténhetett, hogy a helyi civilek ilyen számban megmozdultak a színház ügyéért” – fogalmaz az interjúban, hozzátéve – „Tőlem ezek már végképp elvehetetlenek. Amikor aztán ott álltam a második pályáztatás előtt, azt gondoltam, tulajdonképpen én már ki vagyok fizetve, azt is tudtam, hogy ezt a szeretetet már többé nem fogom elveszíteni”.

Az interjúban Jordán Tamásnak a következő évadra vonatkozó és azon túlmutató tervei is olvashatóak, ahogy a színházat fenntartó önkormányzattal való jelenlegi viszonya is kiderül belőle.

A teljes interjú itt olvasható.

süti beállítások módosítása