A helyi turizmus kezdi ellehetetleníteni a Dubrovniki Nyári Játékokat

A városvezetés korlátozó rendelkezéseket tervez, de a szervezők nem zárják ki annak lehetőségét sem, hogy máskor rendezik meg a fesztivált.

A zenei, színházi és táncos szabadtéri produkciókat egyre nehezebb körülmények között kell megrendezni Dubrovnik városmagjában, mert a próbákra és az előadásokra sem a turisták, sem a szomszédos vendéglátóhelyek és szállodák nincsenek tekintettel.

dubrovnik-.jpgDubrovniki Nyári Fesztivál (forrás: Horvátország Info)

A hangos zene nemrég majdnem tönkretette Miroslav Krleza A Glembay ház című darabjának premierjét a dubrovniki művészeti galériában.

A fesztiválszervezők az elmúlt évek tapasztalatai alapján néhány produkciót áthelyeztek más, csendesebb helyszínre, így Georg Friedrich Händel 1732-ben komponált olasz nyelvű, háromfelvonásos Orlando című operáját Szikora János rendezésében a közeli Lokrum sziget bencés kolostorában nézhette meg a közönség.

A városvezetés azt tervezi, hogy Dubrovnik városában megfelelő koncerttermet épít, ugyanakkor a nyári játékok jellegzetessége, hogy különleges környezetben, az óvárosban, világörökségi helyszíneken folynak az előadások, ezért nem zárják ki annak lehetőségét sem, hogy megváltoztassák a fesztivál időpontját.

orlando_48.jpgAz Orlando című előadás Szikora János rendezésében

Eddig minden évben július közepétől augusztus végéig tartottak a játékok, pont a legnagyobb turistaszezonban, amikor naponta több ezer turista árasztja el a várost. 

Mato Frankovic polgármester a sajtónak nemrég úgy nyilatkozott, a jövőben nem engedik meg, hogy két utasszállító hajónál több kössön ki Dubrovnikban egyszerre. A napokban az egész város forgalmát megbénította az a több ezer turista, akik egyszerre szálltak le a hajókról a kikötőben.

Lehet, hogy elveszítünk több millió eurót, de megmentjük a várost” - mondta Frankovic.

A Dubrovniki Nyári Játékok a legrégebbi és legtekintélyesebb horvátországi fesztivál, amelyet 1956 óta rendeznek meg. A dél-adriai városban számos helyszínen, több száz művésszel, negyvenhét napon keresztül láthat zenei, színházi, balett-, opera- és néptáncprodukciókat a nagyközönség.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó cikkek

Szikora János Dubrovnikban egy labirintusban rendezett operát

süti beállítások módosítása