„Én ugyanúgy kiabálnék, mint Schilling, csak gyáva vagyok hozzá”

Stohl András a Magyar Narancsnak: „A közérzetem afelé visz, hogy előbb-utóbb én is kimegyek az utcára.”

Az ötvenéves színész a Hegedűs a háztetőn főszerepére készül Alföldi Róbert rendezésében, a mozikban pedig a Pappa pia című filmben látható. 

stohl_martinek_adam.JPGStohl András (fotó: Martinek Ádám)

Az interjú elején pénzügyi kérdések kerültek szóba: Stohl András elmondta, másfél millió forintot kell keresnie azért havonta, hogy nullára jöjjön ki, erről a színházi, tévés és filmes szerepek mellett állandó rádiós reggeli műsora is gondoskodik. Az új évadtól szabadúszó, a Vígszínházat hagyta ott, ahol már 500-600 ezer forint körüli csúcsgázsit keresett. Hozzátette, a színészek átlagkeresete 300 ezer forint, de sokan keresnek 180-200 ezret.

Annak idején első színházát, a Katonát a televíziós műsorvezetés miatt hagyta ott, miután egykori osztályfőnöke és igazgatója, Zsámbéki Gábor választás elé állította. Nemrég a Madách Színház Shakespeare-fesztiválján találkoztak újra. „Engem csak valami mérhetetlen tisztelet és boldogság öntött el, hogy újra találkozhatunk. Persze, bizonyítási vágy mindig is volt és mindig is lesz felé. Döbbenetes, hogy ez sosem múlik el” – mondta a „torokszorító” találkozásról.

stohl_zsambeki_mohos_angela.JPGZsámbéki Gábor és Stohl András (fotó: Mohos Angéla / Madách Színház)

Beszélt arról is, hogy katonás pályafutása idején egyik meghatározó előadása a Schilling Árpád rendezte Közellenség volt, amelyet az első öt legjobb munkája közé sorol. Schilling erőteljes közéleti szerepvállalása kapcsán megfogalmazta, ő is legszívesebben kiállna, és elmondaná a véleményét, de nem meri. „Én ugyanúgy kiabálnék, mint Schilling, csak gyáva vagyok hozzá. Ezt nagyon nehéz nekem beismerni, mert elvileg én egy macsó férfi vagyok. (…) Zavarban vagyok, és ez dühít. Zavar, hogy saját magammal sem vagyok jóban emiatt. Legszívesebben ordítanék, de nem merek” – mondja.  

Bár előadást nem mondana le, mert azt egy színész nem teheti meg, de ha lenne rá alkalma, valószínűleg ő is kimenne tüntetni. „A közérzetem afelé visz, hogy előbb-utóbb én is kimegyek az utcára” – mondja. Arra viszont nem tud választ adni, hogy a TV2 esetleges ajánlatát is elfogadná-e, holott nem ért egyet azzal, ami a csatornán folyik. „Ez egy nagy dilemma. Bevallom, nem tudom, hogyan döntenék” – vallja meg.

stohl_2.JPGStohl András (fotó: Toldy Miklós)

A Hegedűs a háztetőnben Tevje szerepét fogja játszani: az Alföldi rendezte megaprodukció a budapesti bemutató után országos turnéra indul. Ennek kapcsán mesélt el egy történetet Stohl: „A producert, Rosta Máriát több vidéki városból is felhívták, hogy nem hajlandók leközölni olyan cikket, ami arról szól, hogyan készült az előadás. Nem jöhet le egy kulturális cikk Alföldi Róberttel. Itt tartunk. Nem politikai cikk, hanem kulturális. Milyen világ ez már?!”

Stohl András beszélt még vadászszenvedélyéről, a börtönben eltöltött hónapokról, valamint arról is, milyen színésznek tartja fiatalkori önmagát.

Az interjú teljes terjedelmében a Magyar Narancs augusztus 24-i számában olvasható.

Kapcsolódó cikkek

Szabó Kimmel Tamás: „Stohl András vitte el a tejfölt”
Stohl András: „Rómeóként most is megbuknék”

süti beállítások módosítása