„Az nem fordulhat elő, hogy ami nagyon feszít, azt elhallgassuk”

Mácsai Pál az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Rónai Egonnak nyilatkozott.

Az interjúban szóba került a most meghalt Makk Károly filmrendező, akinek utolsó munkájában Mácsai Pál is szerepelt. „Nagy formátumú ember volt és nagy formátumú művész volt” – mondta Mácsai, kitérve arra, hogy Makk még 90 fölött is testileg és szellemileg ép maradt, ami nagy adomány a sorstól. A filmrendező halála kapcsán elmondta, neki is vannak „halottai itt-ott, egyre többen”, az ember pedig belejön a búcsúzásba. A halál, az elmúlás a fontos színművek száz százalékában előkerül, ezért ez egy olyan téma, ami a színházban különösen jelen van.

120107_130.JPGMácsai Pál

Rónai Egon kérdésére, hogy kell-e civil kurázsi a színházigazgatáshoz, azt felelte, több oldalról is szükség van rá. Így például az Örkény Színházban: „Ez egy társulat, ahol csupa nagyon erős személyiség van, akikkel ütközni kell tudni. Az ütközés módja nem mindegy” – mondta. Ahhoz is kell civil kurázsi, hogy az ember el merje mondani azt, amit gondol. Bár van olyan, hogy a társulat miatt csöndben maradunk, de ennek is megvan a határa. „Az nem fordulhat elő, hogy ami nagyon feszít, azt elhallgassuk.” Hozzátette, még nem fordult elő öncenzúra az Örkényben és az ő pályafutása során sem.

A politikáról azt mondta, rendszeresen figyeli: „Figyelmes vagyok és érintett, sokszor van morális háborgásom”. Egy előadás kapcsán Guelmino Sándorral fél éven keresztül jártak könyvtárba, végigolvasták a XX. század sajtóját, amiből azt a tapasztalatot szűrték le, hogy mindig is volt háborognivaló, és amin ma háborgunk, azok mind jelen voltak már korábban is.

Édesapja, Mácsai István festőművész kapcsán azt mondta, ironikus kritikai realista volt, ezt a szemléletmódot ő is örökölte tőle. Fiatalkorában az apja elleni nagy lázadások kimaradtak, a számon is kérő nagy beszélgetések viszont nem.

Az Örkény Színház most is tartó felújítása kapcsán elmondta, mint igazgatónak folyamatosan ott kell lennie, néha döntéseket is kell hoznia. Ez egy gond, de jó gond. Következő munkája Shakespeare IV. Henrikje lesz, amelyet októberben mutat be a színház. Most még csak a stúdióban tudják próbálni, ezért alig várja, hogy véget érjen a felújítás, és végre visszatérhessenek a nagyszínpadra.

Mácsai Pál beszélt még Villon-estjéről, intellektuális kontrollról és az Örkény Színház új évadbeli bemutatóiról.

Az interjú teljes terjedelmében itt nézhető meg.

(Forrás: atv.hu)

Kapcsolódó

Mácsai Pál: „Hajlamom van a túlzásra”

süti beállítások módosítása