A Táp Színház lassan 25 éves, a korrupció még ennél is több

Vajdai Vilmos a mindennapjainkat behálózó korrupcióról, az ebből született Korrup Schőn című előadásukról és a TÁP Színház közelgő 25. születésnapjáról mesélt.

A Táp Színház vezetője a Jurányiban látható előadás kapcsán arról számolt be, hogy a Korrup Schőn hatására éppen megszűnőben van hazánkban a korrupció, a jubileum kapcsán pedig egész napos előadásokat terveznek, amelyek során a nézők egy-egy színész teljes napját végigkövethetik.

vajdai_vilmos_ok.jpgVajdai Vilmos (fotó: Gulyás Dóra)

Hogyan jött létre a Korrup Schőn című előadásotok?

A Transparency International és a 444.hu felkérésére született meg, egy pályázat alapján, ahova valós történeteket küldtek be. Mivel a zsűriben is benne voltunk, így kiválaszthattuk a tíz legjobbat, amelyek be is kerültek az előadásba. Amikor bemutattuk a Trafóban, kicsit hozzáírtunk, de az eredeti sztorik természetesen benne maradtak.

Azóta is hozzátesztek egy kicsit minden egyes előadáshoz az aktuálpolitikai történések kapcsán?

Igen, tulajdonképpen ez történik.

A két és fél év alatt, amióta játsszátok, nagyobb mértéket öltött a korrupció Magyarországon, hogy látod?

Többszáz évvel ezelőtt pont ugyanilyen volt a helyzet. Osztrovszkij Jövedelmező állás című darabja, amit pénzszűke miatt jelenleg nem játszunk, szintén a korrupcióról szólt. Sokszáz évvel ezelőtt íródott, mégis pontosan leírja a jelenlegi helyzetet. Lényegében nem változott semmi, legfeljebb akad egy-két érdekesebb eset. Valamiért a korrupció beleivódott az emberiségbe, ezért arra gondoltunk, jogilag kellene megvédeni, hiszen ha egyszer beígérték azt a pénzt, akkor meg is kellene kapni azt. Legyen valamifajta korrupciós jogdíj, korrupciós lobbi.    

korr01.jpegKorrup Schőn (forrás: Trafó)

Miért választottátok ezt a nyelvi játékot is magába foglaló címet az előadásnak?

Talán nem a legjobb és legszerencsésebb választás, de mivel a Krétakörnek volt egy Korrupció című előadása, nem akartuk ugyanazt a címet használni, így jutott eszünkbe a Korrup Schőn, amiben szerepel a szép szó is, persze ironikus formában.

Kaptok visszajelzéseket a nézőktől, beszámolnak nektek hasonló, személyes történetekről?

Naponta találkozik ilyesmivel az ember, naponta próbál korrumpálni valakit vagy őt próbálják korrumpálni valamilyen módon. Számomra a legérdekesebb az volt, amikor az Örülünk, Vincent? blogon találtam egy csodálatos írást egy Jótündér nevű szerzőtől, amit aztán fel is használtunk. Próbáltuk megtalálni az illetőt, de nem jártunk sikerrel. Később eljött az egyik előadásunkra, majd megírta nekünk, hogy nagyon meghatódott, amikor meghallotta a saját szövegét. Ebben az előadásban ez a szöveg az, amely összefoglalja, művészileg megfogalmazza, miről is van szó, itt és most nálunk, ami akár katarzist is okoz.

Látták már politikusok is az előadást?

Eddig csak a jobb fejek jöttek el. Kovács Gergő (Magyar Kétfarkú Kutyapárt) és Vágó Gábor például már látták. Szerintem azok a politikusok, akiket ez igazán érint, nem gondolják magukat korruptnak, inkább azt hiszik, ez az adott helyzetben gyakorlati szükségszerűség.

Van olyan célcsoport, akinek mindenképpen látnia kellene a Korrup Schőnt?

Igen, a magyarok. Most éppen ők a célcsoport. Akik már látták, azok szeretik az előadást, és úgy tapasztaljuk, van valamiféle hatása is a darabnak, éppen megszűnik miatta a korrupció Magyarországon.

korr02.jpegKorrup Schőn (forrás: Trafó)

Mi a következő téma, amivel foglalkozni szeretnél?

Jövőre lesz 25 éves a TÁP Színház, ezért az idei évadot dokumentarista évadnak szánom. Dokumentarista színházat szeretnék csinálni az Alatta, fölötte előadásokból kiindulva, de más terveim is vannak. Például szeretném, ha a nézők nagyjából öt-tíz kiválasztott színész egy teljes napját végig kísérhetnék. Ott kezdenének a színész lakásán, majd estefelé találkozna valamennyi színész és néző, és az egész nap tenné ki magát az előadást. Ennek az előkészítését már el is kezdjük a születésnapi évad előfutáraként.

Milyen más terveid vannak a születésnapos évre?

Csak most kezdtem el gondolkodni rajta, mert igazából a huszonharmadik évünket szerettem volna megünnepelni, csak közben nem vettem észre, hogy elmúlt, úgyhogy most át kell gondolnom az egészet. Szeretnék elővenni egy-két régebbi TÁP Színházas előadást, amit igazán sosem tettünk el, a többit pedig majd meglátjuk. A TÁP Színháznak van egyfajta tehetséggondozó szerepe is, az évek során kinőttek belőle emberek, és továbbra is szeretnénk teret biztosítani ehhez. Az egyik legújabb tehetségünk Znajkay Zsófia, de Fekete Ádám is dolgozik egy darabon, részben a mi támogatásunkkal, ahogyan Laboda Kornél is és más „tinédzser” alkotók. A Minden rossz varietére való készülés egyfajta színészképzés, továbbképzés is. Az ország színészeit már kineveltük, most pedig civilekkel, fiatalokkal, amatőrökkel és profi színészekkel dolgozunk ezeken a projekteken.

p9120682.jpgUtas és holdvilág (fotó: Toldy Miklós)

Mivel foglalkozol mostanában?

Épp egy nagy munkán vagyok túl. A Trafóban mutattuk be az Utas és holdvilágot, ami nagyon régi tervem volt. Elképzelhető, hogy előbb vagy utóbb áthozzuk a Jurányiba. Most egy kicsit pihenek, de a társulattal csináljuk a dokumentarista színházat, ami nagyon izgalmas dolog. Éppen feldolgozzuk a #metoo kampányt is, kiszélesítve, más oldalról megközelítve, személyes történeteken keresztül bemutatva a dolgot.

Az interjút Dorogman Hédi készítette. 

...

A Korrup Schőn legközelebb október 26-án és november 8-án látható a Jurányiban.  

Kapcsolódó cikkek

A kultúra és a művészet fogja leváltani ezt a rendszert – Interjú Vajdai Vilmossal
„A kőszínházi struktúrák erodálódnak” – Vajdai Vilmos válaszolt

süti beállítások módosítása