Ami a Forte Társulatot illeti

A társulat két új bemutatóval jelentkezik, sokat vendégszerepel külföldön és belföldön egyaránt, és előadásainak nagy része látássérültek számára akadálymentesített lesz. 

A Forte Társulat évada rögtön egy jó hírrel indult. Krisztik Csaba  kapta az idei Kaszás Attila-díjat, melyet szeptember 8-án vett át. A társulat évadjában ősszel a nemzetközi együttműködések határozták és határozzák meg: Horváth Csaba társulatvezető a Wilma Theatre társulatának rendezett, Philadelphiában, Federico García Lorca Vérnász című darabját október 25. és november 19. között láthatja a közönség. A te országod című előadás, mely a Trafóval közös produkció, a korábbi külföldi vendégszereplések után a lengyel közönségnek mutatkozott be Olsztynban október 20-án, a Demoludy Fesztivál keretében. Ugyanitt korábban A nagy füzet debütált, s most két színházrendező, fizikai-színházi koreográfus szakos hallgató (Ténai Petra és Gyulai-Zékány István) beugrásával folytatódott a fesztivállal és a Krakkói Magyar Centrummal közös együttműködés. 

for_2.jpgA te országod - Horkay Barnabás, Fehér László, Novkov Máté és Kádas József (fotó: Mónus Márton)

A társulat más előadásokban is a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival közösen dolgozik: a Bűn és bűnhődés című előadásban már a második évadban szerepel Ballér Bianka és Mészöly Anna, míg a Concertóban más szereplőkkel váltva táncol Barna Lilla és Molnár G. Nóra

A Toldi 2012-ben az SzFE egyik termében született meg, az előadást 2017. november 7-én immáron 150. alkalommal láthatta a közönség, többek között Temesváron, Szabadkán, Miskolcon, Székesfehérváron, Debrecenben, Pécsen, Zsámbékon, Szegeden, Nagyharsányban és Budapesten csaknem öt helyszínen vendégszerepelt. Hamarosan pedig Berlinbe érkezik a Collegium Hungaricum Berlin – Balassi Intézet meghívására, most először angol felirattal. A darab előtt Takács Ferenc tart majd angol nyelven beszélgetést Arany Jánosról és művéről, hogy az előadás alatt még inkább tudjon a közönség a színpadon történtekre fókuszálni. 

toldi_dusa_gabor.jpgHorkay Barnabás és Hegymegi Máté a Toldi előadásában (fotó: Dusa Gábor)

November végén a dunaPart4 - Kortárs Magyar Előadó-művészeti Platform keretében összesen három Forte előadást láthat a szakmai és a nemzetközi közönség: a Bartók Béla est két darabját, a Concertót és az 5. vonósnégyest a Várkert Bazárban (a Nemzeti Táncszínházzal közös produkció), míg a Bűn és bűnhődést a Szkéné Színházban, most először angol felirattal. 

További vendégszerepléseket tervez a társulat az egész évadban, ezt folytatva A te országod december 4-én Pécsett, a Zsolnay Negyed E78-as termében mutatkozik be. A idei évadban a Forte két bemutatót is tart, február 22-23-24-án Az olasz férfi munkacímen a Trafóban, illetve a terv szerint április végén a Szkéné Színházban. 

5vonosnegyes_dusa_gabor.jpg5. vonósnégyes (fotó: Dusa Gábor)

A társulat változatlan felállásban Horváth Csaba rendező-koreográfussal az élen, illetve Andrássy Máté, Blaskó Borbála, Fehér László, Földeáki Nóra, Kádas József, Krisztik Csaba, Nagy Norbert és Pallag Márton színészekből áll. Repertoáron látható darabok: Federíco García Lorca: Bernarda Alba háza, F. M. Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés, Bartók Béla: 5. vonósnégyes / Concerto, Agota Kristof: A nagy füzet, Gerhart Hauptmann: Patkányok, Tar Sándor-Keresztury Tibor: A te országod, Arany János: Toldi

Az előadások akadálymentesítését folytatva az AKKU-val közösen A te országod, a Toldi, a Patkányok és a Bűn és bűnhődés audionarrációja valósul meg. 

(Forrás: Forte Társulat)

Kapcsolódó cikkek

A Forte Társulat előadása Veszprémben is a legjobbnak bizonyult
Krisztik Csaba kapta az idei Kaszás Attila-díjat
„Színész vagyok, aki nagyon fontosnak tartja, hogy a testével is tudjon közölni” - interjú Krisztik Csabával
A legényestől a legjobb rendezésig – Interjú Horváth Csabával
Átadták az idei Lábán Rudolf-díjakat
Lábán-díj tizenkettedszer

süti beállítások módosítása