Tűzfalfestmény emlékezik meg a 250 éves cirkuszművészetről

A 250 éves európai cirkuszművészet előtt tiszteleg az a több mint 600 négyzetméter alapterületű falfestmény, amelyet a budapesti Almássy tér egyik tűzfalára festettek fel.

A festmény a VII. kerület, a Fővárosi Nagycirkusz és a Színes Város tűzfalfestéssel foglalkozó csoport összefogásával valósult meg. Az Almássy téri falfestményt Szlávik Ágnes, a cirkusz grafikusának tervei alapján Erdélyi Emese, Menyhárt Norbert, Szigeti Árpád és Karácsonyi László alkották meg 420 liter festék felhasználásával kevesebb, mint két hét alatt.

cirkusz_1.jpg            A Cirkus Trike Band bemutatója a tűzfal átadásán (fotó: Mónus Márton / MTI)

Az ünnepélyes átadáson Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója kiemelte, hogy 2018-ban lesz 250 éves az európai cirkuszművészet, amelyet egy egész éven át tartó sorozattal ünnepelnek meg. Ennek nyitórendezvénye a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál lesz, amelynek a Fővárosi Nagycirkusz ad otthont január 8. és 14. között.

Az igazgató elmondta azt is, hogy a jubileumhoz kapcsolódva jövőre egy nagyszabású nemzetközi kiállítást is rendeznek a fővárosi kőcirkusz épülete előtt, ahol 250 tablón emlékeznek meg Európa cirkusztörténetéről. Az első tablón Philip Astley lesz látható, aki lovas számaival a modern cirkuszművészet megalapítójának számít. A művész Londonban, 1768-ban mutatta be először egyedülálló lovas produkcióját, amelyben egyik lábával a nyeregbe, másik lábával a ló fejébe kapaszkodva lovagolta körbe az arénát, miközben a kezében lévő karddal különböző kunsztokat mutatott be. Saját maga alapította amfiteátruma hasonlított a mai cirkuszokéhoz, ahol folyamatosan léptek fel más lovasakrobaták, kötéltáncosok, bohócok is. Astley 1782-ben Párizsban is alapított amfiteátrumot, majd tizennyolc másik állandó cirkuszt Európa-szerte.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó cikkek

„A tradíciók ápolása nélkül nem lehet újat építeni” interjú Fekete Péterrel
A véres gladiátorjátékoktól a kajla bohócig

süti beállítások módosítása