Majdnem 25 év Virtuális valósága

Vajdai Vilmos mesélt a TÁP Színház indulásáról, a műfaji kísérletekről és a jelenről a Virtuális valóság című 24 évvel ezelőtt bemutatott előadásuk kapcsán, ami most új helyen lesz látható.

Vajdai Vilmos a Katona József Színház társulatának tagja, DJ és a TÁP Színház kísérleti formációjának katalizátora immár csaknem negyedévszázada. 1993-ban született a Virtuális valóság című előadás is, amely évekkel a Tilos az Á és a Trafó után új helyszínen, az óbudai Esernyősben mutatkozik be november 29-én.

vajdai_portra_nanasi_pal_fek.JPGVajdai Vilmos (fotó: Nánási Pál / Katona József Színház)

Ha visszagondolsz a TÁP Színház mindjárt 25 évére, mi az, ami először eszedbe jut?

Az, hogy van. Még mindig. Pedig kicsit komolytalanul indult, mégis megmaradt. Nagyon sokféle módon működtünk, ezért ma is nehéz minket behatárolni, rengeteg műfajjal kísérleteztünk. Még a félig szétesőben lévő performansz-jellegű előadásainkban is sikerült valamiféle új megközelítést bemutatni – vagy formailag, vagy tartalmilag. Ezért kicsit másképp lehet befogadni, mint a hosszú próbafolyamat során készülő előadásainkat.

Az egyik legfontosabb tettünk a Minden Rossz Varieté megszületése volt. Visszanyúl, de inkább megújítja a hazai kabaré hagyományt.  Arról szól, hogy rosszak és kínosak legyünk, ennek érdekében mindent szabad a színpadon, de ebbe a szabadságba mind nyelvileg, mind formailag olyan határátlépések is belekerültek, amik elemi erővel szabadítják fel az előadókat és közönséget, és még nagyon vicces is.

Merre lehet innen még tovább lépni?

Igyekeztünk a színházi konvenciókon való túllépést képviselni, ami most már kicsit nehezebb. Majdnem 25 év alatt utolért bennünket a kor, és bizonyos értelemben trendivé vált, amit korábban hajmeresztő kísérletként csináltunk. Talán úgy tudunk majd megint eltérni, ha konvencionális előadásokat csinálunk. Vagy nem is tudom, mert abból aztán tényleg fogalmam sincs, hová vezetne kijárat. Eddig egyfajta inkubátorként is funkcionáltunk. Olyan felületként, ahol sokan mutatkozhattak be, talán sok tehetség továbblépését is segítettük, színészetben, jelmezben, rendezésben és írásban, mert itt ki lehet próbálni bármit. Nem volt ugyan pénzünk, de művészi korlátok se.

virtualis_tapszinhaz02.jpgVirtuális valóság (forrás: TÁP Színház)

Szeretném majd a 25 éves fennállásunkat azzal is ünnepelni, hogy végignézzük, ki mindenki játszott vagy vett részt a TÁP Színház munkájában. Több ezer emberről lehet szó, a színházi szakma jelentős területét lefedve. Például az óbudai Esernyősben újra látható Virtuális utazást még Till Attilával találtuk ki és kezdtük játszani 1993-ban. Ez volt annó a TÁP Színház negyedik produkciója, ahol nem bepróbálva, hanem egy formát kitalálva és egy-egy témához illesztve hoztunk létre előadást.

A Virtuális valóságban ez hogyan működött és működik?

A TÁP Színház megszületésekor abból indultunk ki, hogy a megszokott színházi konvenciók feszessége mellett lehetne szabadabban is színházat csinálni. A berögzült formákkal szemben jött létre az alvószínház, a főzzünk a színházban, vagy az aludjunk itt gondolata. Minden jöhetett, ami eltért a hagyományos színház szabályrendszerétől. A Virtuális valóságban pedig feltettük a nézőt a színpadra és segítettünk nekik egy belső utazáson részt venni. Később mindezt tovább fejlesztettük, belenyúlt a szövegbe Vinnai András, Hevér Gábor lett a Kapitány, aki kalauzolja a nézőket.  Ez az előadás ment már a Trafóban, és ezt fogjuk most újra játszani az Esernyősben.

A közönség mindig partner az utazásban?

Az 1970-es és ’80-as években volt egy nagy korszaka a közönség bevonásának. Valamilyen formában minden alternatív színház használta. Utána kiment a divatból, az emberek is szívesebben nézték újra a biztonságos sötétből a színpadot. Mi viszont, amikor visszatértünk a nézők bevonásához, kicsit másképp nyúltunk az egészhez. Ennek az esszenciája a Virtuális valóság, ahol nem bántunk senkit, hanem nagyon finoman vagyunk velük, és úgy vonjuk be a közönséget az előadásba, hogy az nekik sem esik nehezükre. Sőt, miközben szórakoznak, mégis szerves részei lesznek egy csak aznap este megszülető színházi interakciónak.

vajdai_vilmos.jpg                           Vajdai Vilmos

...

A Virtuális valóságban Hevér Gábor és a társulat tagjai belső utazásra invitálják a nézőket, amelynek során akár az előadás szereplőivé is válhatnak. A nézők közül jelentkezők eljuthatnak a személyzet, vagyis színészek irányításával a saját képzeletük legkülönbözőbb tájaira. Eljuthatnak még nem ismert vidékekre, bolygókra, történelmi korokba.

A TÁP Színház 1993-as előadása most az óbudai Esernyősben lesz látható november 29-én. Az Esernyős ezzel a produkcióval indítja el azt a sorozatát, amelynek keretében minden évben néhány minőségi, izgalmas, akár felújított színházi produkciónak is helyet biztosít a III. kerületi Fő téren található intézményben.

Az előadás november 29-én, este 7 órai kezdettel látható az Esernyősben, a III. kerület Fő tér 2. szám alatt.

(Forrás: Esernyős Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont)

Kapcsolódó cikkek

A Táp Színház lassan 25 éves, a korrupció még ennél is több
A kultúra és a művészet fogja leváltani ezt a rendszert – Interjú Vajdai Vilmossal
„Ugyanazzal az ajtóval, amivel a kőszínházak nyitnak, a függetleneknek bezárul egy” - interjú Vajdai Vilmossal (7óra7)
„A kőszínházi struktúrák erodálódnak” – Vajdai Vilmos válaszolt
Vajdai Vilmos: „A rendező elnyomja bennem a színészt”

süti beállítások módosítása