Tenki Réka Európa legígéretesebb színészei közé került

Noha néhány napja Borbély Alexandra nyerte el a legjobb európai színésznőnek járó díjat, Tenki Rékát választották be a 10 legtehetségesebb európai színész közé.

Mindketten Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjéért kapták az elismeréseket, amely elnyerte korábban az Arany Medvét is a Berlinálén, és komoly sansza van az Oscar-díjra is. Tenki Réka egy pszichológusnőt alakít a filmben. A filmpromóciós szervezeteket tömörítő European Film Promotion minden évben kiválogatja azokat a tehetséges színészeket, akiket a Shooting Stars nevű program keretein belül bemutatnak a nemzetközi filmes szakmának, a Berlinale nemzetközi filmfesztivál során.

tenki.jpgTenki Réka (fotó: Dominique Charriau / Getty Images Hungary)

Korábban az egyik hollywoodi szaklap, a Variety is a tíz figyelemreméltó, tehetséges európai filmes közé sorolta    Tenki Rékát.

A fiatal színésznő 2008 és 2012 között a budapesti Katona József Színház, 2012 és 2015 között pedig a Nemzeti Színház tagja volt. Jelenleg az Örkény István Színház társulatában dolgozik. Legutóbb – az Orlai Produkció Egyasszony című monodrámájában nyújtott alakításáért – a színikritikusoktól elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó díjat. Korábban – szintén a színikritikusoktól – a legígéretesebb pályakezdőnek járó elismerést is megkapta, a POSZT-on pedig 2009-ben ő lett a legjobb 30 év alatti színésznő.  2010-ben Junior Prima-díjat, 2013-ban pedig Arany Medál-díjat nyert.

takacs_ati_2_kis.JPGTenki Réka az  Egyasszony előadásában (fotó: Takács Attila)

Magyarországról legutóbb 2009-ben választottak ki egy színészt a Shooting Stars programba, akkor Tóth Orsit hívta meg a zsűri. Előtte Oroszlán Szonja, Ónodi Eszter, Gryllus Dorka, Hámori Gabriella és Nagy Zsolt is szerepelt a legígéretesebb európai tehetségek között.

(Forrás: Index, Szinhaz.hu)

Kapcsolódó cikkek

Tenki Réka Európa tíz filmtehetsége között
Borbély Alexandra: „Úgy éreztem mindjárt megőrülök”
Enyedi Ildikó filmje kapta az Arany Medvét a Berlinalén
Tenki Réka „Úgy lejönni a színpadról, hogy aznap csináltam valami fontosat”
Ki vagyok éhezve a filmre – Interjú Tenki Rékával
Tenki Réka Európa tíz filmtehetsége között
Tenki Réka: „Az új helyzetek mindig építik az embert”
„Többször is volt olyan pillanat, amikor azt gondoltam, hogy legyőz ez a történet” (7óra7)
Színikritikusok Díja 2016 - Ők a nyertesek!

süti beállítások módosítása