Hegymegi Máté rendezése is látható a Cirkuszfesztiválon

A fiatal alkotó, aki egymás után kétszer nyerte el a kritikusoktól a legjobb független előadás díját, most a költészetet, a cirkuszművészetet és a zenét állítja egy porondra.

Mint arról korábban hírt adtunk, az újkori cirkuszművészet 250. évfordulója egy magyarországi eseménnyel, a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivállal veszi kezdetét január 8. és 14. között. A fesztivál több helyszínen zajlik, az egyik központi porond a Fővárosi Nagycirkusz, ahol 4 földrész 15 országának 126 artistaművésze mutatja be produkcióit, amelyeket több mint 30 cirkuszigazgató és cirkuszi menedzser tekint meg a közönség mellett.

egyenes.jpgPető Kata és Gyabronka József az Egyenes labirintus előadásában (fotó: Urbán Ádám)

A klasszikus és modern cirkuszi produkciók seregszemléjén, filmvetítéseken, szakmai konferencián, cirkuszpedagógiai programokon és kiállításokon túl az OFF programban újcirkuszi és összművészeti előadások, illetve varieté műsor is helyet kapott.  

OFF program

Egyenes labirintus / január 8. 20 óra / MACIVA Művésztelep

Hegymegi Máté artistákkal, két színésszel, versekkel, Yonderboi zenei mixével állított színpadra egy összművészeti előadást Egyenes labirintus címmel, amelyet január 8-án, este 8 órától láthatunk a MACIVA Művésztelepen (1146 Budapest XIV. kerület, Hungária körút 215-217.).

A Fővárosi Nagycirkusz produkciójában Pilinszky, Weöres, Szép Ernő, Shakespeare, Karinthy és Ady költeményei szólalnak meg egy impresszív zenei válogatásban, amelyek emlékeket, asszociációkat hívnak elő egy idősödő clownban. Az ő szemszögén keresztül kísérjük végig egy párkapcsolat stációit a felfedezés vágyától a fojtogató hiányig.

egyenes_2.jpgEgyenes labirintus (fotó: Urbán Ádám)

Az idősödő clownt Gyabronka József, párját Pető Kata játssza, a résztvevő artisták: Biritz Ákos, Buda Balázs, Farkasházi Ildikó, Fehér Ádám, Kassai Benjamin, Németh Kamilla Sába, Rieberger Norbert, Rieberger-Kiss Borbála és Szoó Regina.

Maski Cubed / Maski Theatre (Ukrajna) / január 10. 19 óra / Nemzeti Színház, Gobbi Hilda Színpad

Az ukrán társulat 30 év tapasztalattal rendelkezik és számtalan díj tulajdonosa. Játékstílusuk egyedi, mással össze nem téveszthető. Nem csak hazájukban, hanem világszerte is ismertek. Ötvözik a commedia dell'arte, az abszurd színház, a pantomim, a komédia és a bohóctréfa elemeit. Produkciójukhoz a fantáziát hívják segítségül. Georgiy Deliyev, az előadás rendezője így fogalmaz: „Mindannyian a szabadságot keressük, ám gyakran a saját sztereotípiáink foglyaivá válunk. Az előadásunk arra törekszik, hogy lebontsa a határokat, ezáltal sokkal jobban megismerjük önmagunkat”.

maski.jpgMaski Cubed (forrás: Fővárosi Nagycirkusz)

Várkert Varieté / január 11. 19 óra / Várkert Bazár

Az est megrendezésével egy igen hosszú múltra visszatekintő szórakoztató műfaj elevenedik meg, mely Nyugat-Európában napjainkig virágzik, és melynek résztvevői voltak a világ legnagyobb sztárjai: énekesek, bűvészek, komikusok, cirkuszművészek.

A fellépők: Kőhalmi Ferenc bűvész, konferanszié, Galambos Ferenc bűvész, Méhes Csaba komikus, pantomimművész, Golden Power erőemelő duó, Rob Alton BMX világbajnok, Andrea Alton aerial ring, Sebastian & Krisztina quick change dance. A zongorán játszik Wágner-Puskás Péter.

kicsi_alap_majus.jpgÖten a Várkert Varieté fellépői közül (forrás: Fővárosi Nagycirkusz)

Irány Rio! / Méhes Csaba és a Brass int he Five / január 12. 19 óra / Várkert Bazár

Hat utcazenész egy véletlen folytán a nagyvárosi forgatagban egymásra talál, majd együtt indulnak el egy kalandos világ körüli utazásra. Járműként a muzsikájuk és hangszereik szolgálnak, üzemanyaguk pedig a játékosság, a fantázia és a jókedv. Az utazás hangszereken, dallamokon, szavak nélkül, a gesztusok és a pantomim nyelvén, sziporkázó humorral történik. Méhes Csaba hazánk kiváló komikusa, pantomimművésze, a vizuális humor mestere a Brass in the Five rézfúvós kvintett tagjaival szövetkezik a produkcióban.

brass_ok.jpgIrány Rio! (forrás: Fővárosi Nagycirkusz)

Light Souls és PinUp / PlanSHET és Quartet DEKRU / január 13. 15 óra

A kijevi artista iskola két diákcsapata egy közös komikus pantomim előadással mutatkozik be a cirkuszfesztiválon. A PlanSHET formáció 2016. márciusban alakult, hat, húszas évei legelején járó hölgy alkotja, mindannyian harmadéves hallgatók. Kreativitás, női báj, érzékenység jellemzik a szavak nélkül, vizuális humorra épülő játékukat. A másik csapatot, a Quartet DEKRU-t egy lány és három fiú alkotja, összeérett, ötletes, mozdulatukban kifejezett játékkal szórakoztatják a nézőiket.

A fesztivál szervezői a két produkciót, amelyet egy szünettel láthatunk, kortól függetlenül mindenkinek ajánlják.

planshet10-horz.jpgLight Souls és PinUp (forrás: Fővárosi Nagycirkusz)

Flaque / Cie Defracto (FR) / január 18-19. 20 óra / Trafó

A cirkuszfesztivál kísérőprogramjaként bemutatásra kerülő újcirkusz produkció banánkóstolással kezdődik és Liszt rapszódiájával végződik. Pontos és begyakorolt koreográfia, mint a teniszben az adogatógép, mégis mindig marad hely a spontán akcióknak, sose lankadhat a figyelem. Tom és Jerry szinkron pas-de-deux-je. 

A Flaque-ban a szabályokat azért állítják fel, hogy megszeghessék; kereteket rajzolnak, majd kimennek a vonalból. Defractoék számára a zsonglőrködés ritmikus és grafikai művelet a tánc és az abszurd humor határán. Nyugodt, pontos, rugalmas, virtuóz, de egyszerű – káprázatos életkedvvel. Néha olyan mintha egy képregényt néznénk. Az ember elgondolkodik, hogy a labda irányítja az előadót vagy fordítva. Egy biztos, ebben az előadásban az emberek előbb esnek el, mint a labdák le.

Kapcsolódó cikkek

Egy budapesti fesztivállal indul az újkori cirkuszművészet 250. éve
Tűzfalfestmény emlékezik meg a 250 éves cirkuszművészetről
A véres gladiátorjátékoktól a kajla bohócig
„A tradíciók ápolása nélkül nem lehet újat építeni” - interjú Fekete Péterrel
Amikor a fizikai színház és a cirkusz találkozik – Interjú Hegymegi Mátéval (Fidelio)
Ez a mi Nemzeti Színházunk”
„Egy bűvész civilben is bűvész”

süti beállítások módosítása