A Gólem Színház még mindig zsidózik

A Zs-kategória című darab rendezője, Borgula András mesélt arról, hogy nem csupán szabad, de egyenesen kell is viccelni a zsidókkal kapcsolatos kérdésekről.

Három éve mutatták be, egy ideig pihent és most tért vissza a Gólem Színház zenés, táncos revübetétekkel tarkított kabaréja, amely kortárs magyar írók jelenetiben járja körül a zsidósággal kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket. 

Biztosan unod már a felvetést, de a Zs-kategóriáról szólva kikerülhetetlen. A zsidókkal kapcsolatos kérdésekkel szabad viccelni?

Nem szabad. Kell. 

zs_kategoria.jpgZs-kategória (fotó: Gordon Eszter)

Merthogy?

Mert már maga a „zsidó” szó is annyira terhelt, annyi előítélet, félreértés és félremagyarázás veszi körül, hogy a zsidókkal kapcsolatos kérdésekről igenis beszélni kell. És jó ízléssel akár viccelni is lehet ezekkel. 

Mindenki így gondolja ezt? A zsidó közösség tagjai is?

Nem. Közülük időről-időre sokan megkeresnek minket, hogy nem kellene ilyen hangosan, ennyiszer, ilyen nyíltan beszélni minderről, mert attól tartanak, hogy ebből bajunk lesz. Nem lesz jó senkinek. Én meg azt gondolom, hogy az nem lesz jó senkinek, ha halkan, ritkán, a sötétben és csak magunk között suttogunk minderről. 

Jó-jó, de nevetni ezeken a dolgokon...?

Azt gondolom, van ennek valamiféle terápiás jellege is, mert persze a valóságon leginkább sírni kellene. Különben pedig nem is olyan könnyű viccelni mindezzel, hiszen a bennünket körülvevő világ annyira durva és szürreális, hogy az ember sokszor maga sem tudja, hogy amit a politikusok, közszereplők szájából hall, az nem valamiféle vicc-e. 

borgula_foto_kern_dora.jpgBorgula András (fotó: Kern Dóra)

Rendben, nevessünk. De ilyen magától értetődően…

A darab különlegessége, hogy hét kitűnő író munkája, és mivel az esetükben nem volt követelmény, hogy zsidó származásúak legyenek, a munkafolyamat azzal kezdődött, hogy két-három alkalommal közösen elmentünk a zsinagógába. Megérintettünk tóratekercset, beszéltünk rabbival, és amikor minden író látta, hogy a zsidóság életét, szokásait nem kell valami misztikus dolognak tekinteni, akkor valamennyien sokkal bátrabban nyúltak a témához.  

Jó, nevessünk magától értetődően. De ilyen szélsőséges jelenetekkel…

Az, mondjuk igaz, hogy a darabot nagyon eltoltuk a szélsőségek felé. Használunk például olyan jelképet is, aminek amúgy nem lenne szabad megjelennie: az egyik jelenetben például trikóra varrt horogkeresztet. Mellesleg ezt végül az anyukám varrta fel a trikóra, és eléggé furcsán néztek rá, amikor a Röltexben úgy mérte le a szükséges anyagot, hogy a pulton formázott belőle egy horogkeresztet… Ez történt a szöveggel is: bátran, bármikor, bármiről. 

Miközben persze egy nagy kacsintás az egész.

A harmincas években utazik két zsidó a villamoson, az egyik a zsidó újságot olvassa a másik a nácit. Az előbbi rémülten kérdezi az utóbbit: „Te normális vagy? Náci újságot olvasol?” Mire a másik vállat von: „A mi újságunkban azt lehet olvasni, hogy nagyon rossz a gazdasági helyzet, kiírtanak minket, meg fogunk halni, ezzel szemben a náci újságban azt írják rólunk, hogy ügyesek vagyunk, miénk az összes pénz, mi uraljuk a világot. Hidd el, jobb ezeket olvasni”. Egyszóval: mi is egy „csodálatos világot” mutatunk be, de mi legalább odakacsintunk a végén.

zs3.JPGZs-kategória (fotó: Gordon Eszter)

Az előadásbeli jelenetek szerzői: Dragomán György, Litkai Gergely, Lombos El Marci, Szabó Borbála, Szálinger Balázs, Székely Csaba és Vinnai András, rendezője Borgula András. A szereplők: Janklovics Péter, Kálid Artúr, Bán Bálint, Gergely Katalin, Hay Anna és Kerekes Viktória.

A Zs-kategória – önfeledt zsidózás revüvel legközelebb február 17-én látható a Hatszín Teátrumban, este 8 órai kezdéssel.

(Forrás: Gólem Színház)

Kapcsolódó cikkek

A Gólem Színház újra zsidózik
„Sokan gondolják, hogy zsidók játszanak benne zsidóknak, zsidóul beszélve”
„A színház halála a politikai korrektség” – Interjú Borgula Andrással
Borgula András: „A zsidó színház nem szentségtörés“

süti beállítások módosítása