Fekete humor, emberi sorsok, súlyos kérdések – Hóhérok bemutató Miskolcon

Béres Attila rendezésében mutatja be a Miskolci nemzeti Színház a Hóhérok című fekete komédiát Kamaraszínházában.

Martin McDonagh ír származású dráma- és forgatókönyvíró, filmrendező, a kortárs angol színpad fenegyereke. Sajátos nyelvezetű fekete komédiáit nagy sikerrel játsszák Magyarországon is; legújabb darabját, a Hóhérokat 2015-ben mutatták be Londonban. Hazánkban a Miskolci Nemzeti Színház a második teátrum, amely műsorra tűzi, elsőként a budapesti Katona mutatta be. 

Miskolcon régóta nem volt műsoron kortárs angol darab, ezt a hiányt pótolja most a Hóhérok. A vígjáték egy súlyos kérdést feszeget: a halálbüntetés kérdését. Az 1960-as évek elején játszódó történet aznap indul, amikor társadalmi nyomásra eltörlik a halálbüntetést Angliában, az igazságszolgáltatás gyakori tévedései miatt.

edv_8455.jpgSimon Zoltán és Fandl Ferenc az előadásban (fotók: Éder Vera)

A három éve íródott Hóhérok londoni bemutatója hatalmas sikert aratott, most pedig futótűzként terjed Európa színházaiban – mondja Béres Attila. – Különlegessége abban is áll, hogy egy nagyon komoly témát igyekszik körüljárni, a mai társadalom viszonyát a halálbüntetéshez, igazi angol humorral fűszerezve. Azt gondolom, hogy bár ma nincs terítéken hazánkban ez a kérdés, mégis mindig ott van a felszín alatt, mindenkinek van véleménye róla. Ez a darab nem fogalmaz meg egyértelmű állításokat, és ez az előadásnak sem célja. Azt remélem, hogy a nézők úgy távoznak a színházból, hogy miközben nevettek ezeknek a helyzeteken és figurákon, még sokáig a látottak hatása alatt maradnak – teszi hozzá.

Harry, az utolsó angol hóhér szerepében Fandl Ferencet láthatjuk. A színművész elárulta, a próbafolyamat során természetesen felvetődött morális vitaként a halálbüntetés jogossága. – Egyrészt azt gondolom, hogy addig, amíg valakiről teljes bizonyossággal nem tudjuk, hogy ő a bűnös, nem szabad elvenni az életét, márpedig csak igen kevés esetben tudjuk ezt százszázalékos biztonsággal megállapítani. Másrészt, ha egy gyilkosságról beszélünk, a gyilkos már meghozott egy döntést az áldozat életének elvételéről, így el kell viselnie azt is, ha az ő életéről döntenek más emberek – vélekedik Fandl Ferenc, aki szerint az ember a fontos a színházban, nem csupán a morális kérdés.

edv_8654.jpgSimon Zoltán, Somhegyi György, Fandl Ferenc és Varga Zoltán

A színművész szerint nehéz elgondolni, milyen lehet az az ember, akinek szakmája az ölés. A szerep megformáláshoz rengeteget olvasott hóhérokról. – Azt hiszem, hogy akinek ez a hivatása, annak nem okoz ez érzelmi problémát, nem gondolkozik rajta, hogy mit tesz, különben nem tudna ezzel együtt élni. Ez a hivatása, tehát a lehető legmagasabb szinten próbál neki megfelelni. Harry el is mondja a darabban, hogy nem ő akasztatja fel az embereket, hanem a bíróság. Neki nincs köze ahhoz, hogy ki ártatlan, ki bűnös, csak végrehajtja a parancsot, érzelmileg nem érintődik meg. Ez egy feladat. Akkor van baj, amikor ez érzelmi szintre kerül, ha valaki elkezdi élvezni – mondja a színművész.

Rusznák Adrienn alakítja Shirleyt, a hóhér gátlásos, túlsúlyos kislányát, aki meglepő átalakuláson megy keresztül. – Én magam is gátlásos kislány voltam, ezért nem volt nehéz azonosulnom ezzel a szereppel, mégsem adta annyira könnyen magát. Amikor sikerült magamévá tennem ezt a karaktert, azon kellett dolgoznom, hogy megmutassam az ellentétét is, amikor ez a lány végül kinyílik. Azt hiszem, ahhoz hogy valaki magára találjon, valami külső hatás szükséges, ami kiszakítja az embert addigi környezetéből. Ilyen lehet a szerelem, például Shirleynél, vagy éppen a színészet megtalálása, mint az én esetemben – mondja a színművésznő.

edv_8400.jpgRusznák Adrienn és Somhegyi György

Nagyon szívesen jövök Miskolcra színészként és nézőként is, hiszen itt olyan partnerséget tapasztalok a művészek között, ami számomra is nagyon fontos. Én az alternatív színházi világból jövök, ahol nincs ekkora apparátus a színészek mögött. Adott egyfajta magabiztosságot, hogy napról napra láttam, a műszak is milyen összehangoltan végzi a dolgát, hogy megszülessen az előadás. S ahogy figyeltem őket, arra gondoltam, én sem mondhatok rosszul egy monológot, mert nekem meg az a dolgom, hogy az érvényes legyen. Keményebb dió volt ez a darab, mint ahogy elsőre gondoltuk, de rendkívül izgalmas munka volt – tette hozzá Rusznák Adrienn.

Fandl Ferenc és Rusznák Adrienn partnerei az előadásban többek között Seres Ildikó, Somhegyi György, Varga Zoltán, Harsányi Attila és Rózsa Krisztián. A díszletek Horesnyi Balázs, a jelmezek Pilinyi Márta tervei alapján készültek. Dramaturgként Ari-Nagy Barbara segítette a rendező, Béres Attila munkáját.

A Hóhérokat február 2-án mutatják be a Miskolci Nemzeti Színház Kamaraszínházában. Ezt követően az előadás február 3-án, 16-án, 17-én és 27-én látható ugyanott.

(Forrás: Miskolci Nemzeti Színház)

süti beállítások módosítása