Molnár Piroska: „Minden számomra jó rendező a színészből indul ki”

A színésznő kettős szerepben látható Bodó Viktor A Krakken művelet című legújabb rendezésében az Átriumban. Interjú.

A darab története szerint egy miniszter külföldre utazik, mert a világkiállításon országának egy gigantikus méretű Holdat kell bemutatnia. Ám érkezésekor azt tapasztalja, hogy minden tele van homokkal és sárral, akadozik az áramellátás, a munkások valami egészen elképesztő és érthetetlen nyelven kommunikálnak, tolmács nincs sehol, térerő, net nuku. Mint kiderül, a városra lecsapott a Krakken nevű jelenség, ami egy homokvihar, de a helyi kultúrában ez egy mitikus jelentőségű homokszörny, homokpolip, ami bizonyos tisztátalan cselekedetek büntetéseként zúdul az érintettekre. 

krakken_meszaros.jpgMolnár Piroska és Gyabronka József az olvasópróbán (fotók: Mészáros Csaba)

A darab egy része a színhelyül választott képzeletbeli ország nyelvén játszódik, amihez a szerzők egyedi nyelvet dolgoztak ki, nyelvtani alapvetésekkel és szótárral. Hogy nem hétköznapi dologról van szó, az előadás színlapszövegéből is kiderül: e g y f e l v o n á s o s s z í n d a r a b g y a n ú s e s e m é n y a z á t r i u m b a n k r a k k e n m ű v e l e t a z á t r i u m b a n v i g y á z a t f u r c s a f o r d u l a t o k c s ú n y á n b e s z é l ő k a r a k t e r e k h a n g o s z e n e e l v a r r a t l a n s z á l a k b e t o n k e v e r é s m ű v é r p a r ó k á k á l b a j u s z o k z á r l a t o s h a l o g é n l á m p á k i j e s z t ő e f f e k t e k f o n d o r l a t o s c s e l e k m é n y s z ö v e v é n y b o s s z ú s z o m j h o m o k s z ö r n y s á r d o b á l á s s z í n p a d i m ű p o f o n o k i d e g p á l y a c r a s h r e c c s e n é s j a z z h o u s e e l e k t r o p s z i c h o t h r i l l e r e g y r é s z b e n 

Molnár Piroska gazdag jellemábrázoló képességét, árnyalt humorát újabb színfolttal gazdagítja a Bodó ViktorMózsik Imre szerzőpáros legújabb színházi „őrületében”, a március 3-án az Átriumban bemutatandó A Krakken művelet című előadásban.  

Először dolgozol Bodó Viktorral. Korábban mennyire ismerted az ő előadásait?

Láttam és kedveltem Bodó itthon rendezett előadásait, sőt a grazi Liliom rendezését is. Örömmel vállaltam a vele való munkát anélkül, hogy ismertem volna a darabot. Annyit tudtam, hogy egy DeFilippo darab alapötlete nyomán íródott. Egyszerűen kíváncsi voltam rá, milyen lehet dolgozni Viktorral, és persze vonzott a szereposztás is. Lázár Katival, Lugosi Györggyel, Némedi Árpáddal Kaposvár óta nem találkoztam színpadon, Bálint Andrással és a többekkel talán még sosem; és két volt tanítványom, Kurta Niké és Fehér Balázs Benő is játszik az előadásban nagy örömömre.

A Krakken művelet egy többrétegű szürreális mese, pszicho-thriller-krimi-komédia színházról, politikáról, szerepjátszásról, kommunikációs zavarról.

krakken_2.jpgTalán úgy mondanám, ez a darab már csak a kitalált nyelv miatt sem szokványos. A szereplők nem mindennapi emberek, a helyszín is különleges.

Miben látod újszerűnek, formabontónak Bodó színházi nyelvét, színészvezetési módszerét?

Nem érzem, hogy bármi újszerű vagy formabontó lenne abban, ahogy Bodó dolgozik, ha csak az nem „újszerű”, hogy nagyon érti a szakmáját, és remek színészvezető. Azt szeretem, hogy érti a dolgát, tudja, mit akar, és át is tudja adni az elképzelését. Mint minden számomra jó rendező, a színészből indul ki, és azt fejleszti tovább, miután pontosan elmondja az elképzeléseit a figuráról. És mert remek színész is, mindig megfogható, pontos instrukciót ad.

Milyen érzés egy képzeletbeli ország képzeletbeli nyelvén megszólalni? Milyen kihívás számodra a sarnströlli nyelv „elsajátítása”?

Amikor a színésznek meg kell tanulnia akármilyen szöveget, amit a szerepe megkíván, akkor többnyire nem érez semmit, hanem tanul, mint a güzü, mert azt „érzi”, ha nem tudja, akkor addig nem tud teljes értékűen próbálni, legyen az akár egy kitalált nyelv. Jelen esetben főleg arra kell figyelni, hogy az ember pontosan tudja, hogy mi az értelme magyarul annak, amit halandzsanyelven kell mondania. És akkor könnyű megjegyezni a szöveget.

Színészileg milyen feladatot jelent, hogy két karaktert „váltogatsz” az előadásban?

Uli Retek asszonyt, a Expo egyik főszervezőjét, illetve egy Bösendorfer Angebot nevű alvilági figurát játszom. Már attól is izgalmas, hogy nem egy, hanem két szerepet játszhatok, ráadásul az egyik nem egyezik a saját nememmel. Mindkettő nagyon különleges figura, de ne vegyük el a közönségtől, hogy majd ők állapítsák meg, mitől azok. Az én feladatom az eljátszásuk, amit majd a legjobb tudásom szerint meg is teszek remélhetőleg.

Az interjút Szentgyörgyi Rita készítette.

(Forrás: Átrium)

A Krakken művelet főpróbájára és március 3-ai ősbemutatójára minden jegy elkelt. További előadások az Átriumban: március 4., március 15., március 16.

Kapcsolódó cikkek

Bodó Viktor idei egyetlen hazai előadása készül az Átriumban
Mintha a gondolkodás kiment volna a divatból – Interjú Molnár Piroskával

süti beállítások módosítása