A Pécsi Balett A fából faragott királyfit mutatja be Budapesten

Bartók Béla művét Vincze Balázs állította színpadra, és február 23-án lesz látható a Müpában.

A Nemzeti Táncszínház szervezésében megrendezésre kerülő Budapest Táncfesztiválon láthatja először a fővárosi közönség A fából faragott királyfi pécsi változatát, mely a Bartók-év keretében debütált a pécsi Kodály Központ színpadán a Pannon Filharmonikusok közreműködésével. A látványos produkció rendező-koreográfusa Vincze Balázs, a díszlet- és jelmeztervező Molnár Zsuzsa

a_fabol_faragott_kiralyfi_06.jpgA fából faragott királyfi (fotó: Rajnai Richárd)

Bartók-koreográfiát készíteni megkerülhetetlen kihívás egy magyar koreográfus számára. Egyszerre vágytam rá és tartottam is tőle. A fából faragott királyfi népmesei bölcsessége a valódi erények értékéről a külsőségek fetisizálása helyett – mintha rólunk, a XXI. század értékvesztett világáról szólna, a királykisasszony és a királyfi látszólag naiv meséje a ma emberének is tükröt tart.  

Társadalomkritikája érvényesebb, mint valaha. A történet egyúttal megérinti az érző ember lelkét, mert felcsillantja a reményt a változásra, egy új, jobb élet lehetőségére: a szerelem megváltó erejére” – mondta el Vincze Balázs.

A budapesti bemutatón először látható a királylány szerepében Karin Iwata, a Pécsi Balett fiatal tehetsége, Vincze Brigitta ugyanis időközben életet adott harmadik gyermekének.

A Müpában február 23-án látható előadásban A fából faragott királyfi zenéje hangfelvételről szól a Pannon Filharmonikusok előadásában.

(Forrás: Pécsi Balett)

Kapcsolódó cikkek

A kortárs táncművészeté a főszerep a Budapest Táncfesztiválon
Az újjászületés évadát hirdette meg a Pécsi Balett

süti beállítások módosítása