Ármány és szerelem a rock jegyében Sopronban

A Soproni Petőfi Színházban a megszokottól nagyon eltérő módon állították színpadra Schiller drámáját, Pataki András rendezésében.

Papp Gyula – Demjén Ferenc – Sárdy Barbara Ármány & szerelem című rockzenés játékának a bemutatója február 24-én volt a soproni teátrumban. Az előadás keretében Schiller drámájának jelenetei villannak fel egy színházi főpróba keretében. Sárdy Barbara történetéhez Papp Gyula zeneszerző blues, rock, funky, pop és rap stílusban írt dalokat, melyeknek szövegét Demjén Ferenc szerezte. 

img_3167-copy_kwqx.jpgPapp Attila és Békefi Viktória az előadásban (fotók forrása: Soproni Petőfi Színház)

Demjén Ferenc, aki a bemutatón is jelen volt, húsz évvel ezelőtt jó barátainak, Papp Gyulának és Sárdy Barbarának a kérésére írt dalszövegeket az Ármány és szerelemhez. Elmondta: ilyen jellegű vállalkozásban előtte még soha nem vett részt.  A szereplők gondolatait, viszonyrendszerét, érzelmi változásait, egymással való kapcsolataikat sűrítette bele a szövegekbe. Az előadáshoz huszonegy dal született.

Sárdy Barbara, az Ármány & szerelem szövegírója arról mesélt, hogy „formabontó, összetett előadásra készülnek abból a szempontból, hogy nem az Ármány és szerelem című művet láthatják a nézők, a dráma cselekményét a dalok, azoknak szövegei hordozzák. Közben pedig bepillantást nyerhetünk egy vidéki társulat életébe, mi történik a lelkükben, kapcsolataikban, míg színpadra kerül egy előadás. Így a közönség egyszerre kap színházi-és koncert élményt, zenekarral és vokállal”.

Elmondása szerint „Igaz, hogy a dalok húsz évvel ezelőtt íródtak, ám a most készülő produkció ősbemutatónak számít, hiszen egy teljesen új helyzetbe és szövegvilágba kerülnek a számok. Sőt, alkalmat biztosítanak arra, hogy a színészek ötletei, gondolatai is megjelenhessenek az előadásban”. 

img_3733-copy_9goe.jpg

Papp Gyula, aki egykoron a P. Mobil, a Dinamit, a Mini és a Skorpió tagja is volt, az előadáshoz született dalokatt zenésítette meg, mégpedig több műfajban. „Kifejezetten törekedtem arra, hogy több műfajban meséljük el a történetet, adták magukat a figurák, a helyzetek, a mű cselekményvonala, de a hangszerelésben egységes hangzásvilágra törekedtünk. A rockos vonal azért irányadó marad, hiszen rockzenés műként adja elő majd a társulat ezt a drámát, s azért a műfaj meghatározta az életemet is. Ennyire azért nem szeretnék kibújni a bőrömből” – hangsúlyozta

Papp Attila egyszerre játszik egy Gábor nevű színészt, aki Ferdinánd főszerepét, egy hős szerelmest alakít egy rockoperában. „Ez a történet engem a társulat szempontjából érdekel nagyon. Kik azok az emberek, akik itt színházat hoznak létre? Milyen a viszonyuk egymással egy közösségben? Mennyire befolyásolja mindez egy előadás létrejöttét? Milyen színész, milyen ember Gábor?” – vallja az előadásról hozzátéve, hogy nem könnyű feladat a kettős szereppel kapcsolatos duplacsavart jól megcsinálni. 

img_3206-copy_052.jpgSzomor György (középen) az előadásban

Békefi Viktória a fiatal szerelmest, Lujzát játssza az előadáson belüli rockoperában. „A színpadon más viszonyok érvényesülnek, mint a való életben. Ezért is izgalmas, érdekes az, ha színházat kell megmutatni a színházban, színészként színészt megformálni. Játék és kihívás ez a léleknek, amikor a nézőnek valóságnak kell hinnie mindazt, ami a mi életünk, személyiségfejlődésünk” – mondta a szerepe(i) kapcsán.

Szomor György a saját érdekében bárkin átgázoló Miniszter szerepét alakítja az Ármány & szerelem című rockzenés játékban. „Remek, hálás szerepek ezek a negatív karakterek. Jó alkalmat adnak a hangsúlyos játékra, megjelenésre.  A Miniszter erős, romlott egyéniségén, dalain keresztül mutatok be egy figurát és személyiséget, s így bomlik ki, milyen is ez a szereplő, illetve az őt játszó színész. A produkció zenei világa nagyon közel áll hozzám, egyik kedvenc műfajom a blues, s most kaptam egy ilyen jellegű dalt, zenekarral, élőben azt énekelni koncertélménnyel ér fel” – meséli. 

ar_dem.jpgDemjén Ferenc (középen) a február 24-ei bemutató tapsrendjében

Az előadás koreográfusa Demcsák Ottó, a díszleteket Pataki András, a jelmezeket Szélyes Andrea tervezte. Dramaturgként Katona Imre segítette a rendező, Pataki András munkáját.

Az Ármány & szerelem legközelebb február 26-án délután 3 órától, majd februárban további négy, illetve márciusban tizenkét alkalommal látható a Soproni Petőfi Színházban.

(Forrás: Soproni Petőfi Színház)

süti beállítások módosítása