Zsámbéki Gábor Spirót rendez a Katonában - VIDEÓ

A szerző Széljegy című darabja egy valós történetből kiindulva írja le a hivatásos ügyeskedők és élősködők világát.

2017 január végén hallottam egy megtörtént esetet. Úgy éreztem, alkalmas lehet arra, hogy bemutassam, hogyan működik mostanában a mindenkit legázoló pofátlan pimaszság ott, ahol a dolgok eldőlnek, a mindennapi életben” – idézi fel Spiró György a darab születését. 

szl_4103.JPGTakács Kati, Bányai Kelemen Barna és Fullajtár Andrea az előadásban (fotó: Szilágyi Lenke)

Az előadás szereplői: Bányai Kelemen Barna, Fullajtár Andrea, Rezes Judit és Takács Kati.  „Nagyon jó karaktereket ír Spiró ebben a műben” – mondja egy interjúban az ingatlanost alakító Bányai Kelemen Barna, aki első alkalommal szerepel a budapesti Katonában. „Az emberi romlandóság régi, mindig is élt a kiskereskedés, mások átverése. Megmutatja a kisembert, azt a kisstílű csalót, aki maffiózó körökben mozog, az ügyvédnőt, aki az ingatlanoshoz képest teljesen más környezetből jön, és az ingatlanos miatt más, rosszabb környezetbe kerül. A nagymamát, aki élt a háború idején és pontosan tudja, hogy a vagyont menteni kell, mert vagy az aranyból vagy más ékszerből lehet majd élni békeidőkben” – fűzi hozzá. 

A Széljegy díszletterveit Khell Csörsz, a jelmezterveket Szakács Györgyi készítette. Az előadás dramaturgja: Török Tamara

A szombati nyílt próbán Zsámbéki Gábor felolvasott egy –  a Spiró darab mondanivalójához szervesen kapcsolódó –  Csehov novellát, a Pipogya nőt. A Spiró darab és a Csehov novella is azt a kérdést feszegeti, hogy „a mai világban lehet-e erős karmok nélkül élni...?” Zsámbékit, elmondása szerint egyre inkább foglalkoztatják azok az emberek, akik nem tudják megvédeni magukat és akiknek a száma manapság egyre növekszik. 

Az előadás a holnapi premiert követően március 5-én, 6-án, 7-én, 18-án és 26-án, valamint április 4-én, 8-án és 10-én látható a budapesti Katona Kamrájában.

(Forrás: Katona József Színház)

Kapcsolódó cikkek

Bányai Kelemen Barna: „Svindlerek és kistolvajok között is szocializálódtam”
Milyen bemutatókat ajánlunk a héten

süti beállítások módosítása