Milyen bemutatókat ajánlunk a héten

Elgondolkodtató, példamutató és megmosolyogtató sorsokat, többek között Stohl Andrással, Trokán Nórával, Balsai Mónikával és Széles Lászlóval. 

Egri csillagok / Nemzeti Színház / r: Vidnyánszky Attila / március 9. 19 óra

Vidnyánszky Attila rendezésében és Zsuráfszky Zoltán koreográfiájával kerül bemutatásra az Egri csillagok, amelyben a teátrum művészei és a táncosok, valamint gyerekszereplők elevenítik meg Gárdonyi Géza történetét. Az előadást Zalán Tibor átiratában állítja színpadra a Nemzeti Színház. 

szinhaz_fuggony2.jpg                               Illusztráció

Hősökre, példaképekre ma is szüksége van a fiataloknak. A nagy tettek, nagy érzelmek ma is megmozgatják a fantáziájukat. Úgy érzem, fontos, hogy a mindennapokból kiszakadva, a gyorsan változó, bizonytalanságokkal teli, igazodási pontokat nem nyújtó világunkban tiszta történeteket is el tudjunk mesélni” – mondta az előadásról a rendező.

Egy csapat várbeli gyerek szemszögéből látjuk majd a történetet, akik egy biztonságos helyről figyelik az eseményeket (hová a felnőttek zárták őket, nehogy bajuk essen az ostrom során)… Az ő szemükkel látjuk a történetét. És talán bele is avatkoznak majd történelem folyásába…” – fűzte hozzá.

Az előadás a március 9-ei bemutatót követően március 10-én, 11-én, 17-én, 23-án és 24-én látható a Nemzeti Színházban.

Delila / Centrál Színház / r: Puskás Tamás / március 9. 19 óra

Molnár Ferenc vígjátékának az ősbemutatója 80 évvel ezelőtt ugyanabban az épületben volt, amelyben most a Centrál Színház van. „Minden sikeres férfi mögött áll egy nő. A nő mögött pedig a férfi felesége. Igaz ez a képlet Virág úrra is, a vidéki csárda tulajdonosára is, aki – miután sorsjátékon tetemes összeget nyert – hirtelen felkeltette beosztottjának, Ilonkának az érdeklődését. Így Virág felesége, a bájos Marianne a démoni Delilához méltóan kénytelen a női rafinéria teljes arzenálját bevetni” – olvasható a színlapon.

Az előadás rendezője, Puskás Tamás mondta a darabról: „Elképesztő a hajlandóságunk az öncsalásra. Ebben az édes, ötletes, furcsa, rövid kis történetben az a gondolat vonzott, hogy semmi nem lehet a miénk, amiért nem dolgozunk meg. Ez a darab arra tanít minket, hogy jobb, ha elfogadjuk a valóságot, mert amit meg tudunk nyerni belőle magunknak, csak az a miénk”. 

1220_500_delila3.jpgTrokán Nóra, Stohl András és Balsai Mónika az előadás imázsfotóján (forrás: Centrál Színház)

Az előadás főbb szerepeiben Stohl András, Balsai Mónika és Trokán Nóra látható. A díszlettervek Bagossy Levente, a jelmeztervek Szakács Györgyi munkái. A Delila a bemutatót követően március 10-én, 12-én, 19-én és 27-én, valamint április 6-án, 9-én, 24-én és 25-én látható a Centrál Színházban.

Kean (monodráma) / RS9 Színház / r: Széles László / március 9. 19 óra

Széles László miután 2010-ben elhagyta az Örkény Színházat, mintha kicsit (vagy nagyon) eltűnt volna. Ez azzal együtt igaz, hogy elvétve színpadra állt, például a Liszt-faktor című független produkció címszerepében 2012-ben. Most egy olyan előadással jelentkezik, amelyet maga írt és állít színpadra, és ő maga is játszik el.

kean_cover_meret_1000.png

Kean, minden idők legnagyobb angol színésze. Az előadás az ő figurájával kapcsolatban keresi a választ a kérdésre, hogy vajon élhet-e hosszú ideig az, aki nagyon intenzíven él.

Az előadás a március 9-ei premiert követően március 10-én is látható az RS9 Színházban, este 7 órától.

Tatiana (kortárstánc) / Trafó / kor: Biczók Anna, Dányi Viktória, Furulyás Dóra, Vadas Zsófia Tamara / március 9. 20 óra

A négy táncos-alkotó a hazai kortársszcéna markáns képviselője, akik különféle produkciókban már többször részesei voltak az év legjobb előadásaként Lábán-díjat szerzett előadásoknak. Négy harmincas nő. Nem feministák, nem is aktivisták. Iskolatársak.  Mindannyian a Budapest Kortárstánc Főiskolán végeztek, de így négyen még soha sem dolgoztak együtt. Első közös alkotásuk a Tatiana. 

tat_ok.jpgFurulyás Dóra, Dányi Viktória és Vadas Zsófia Tamara az előadás imázsképén (forrás: Trafó)

Puskin? Talán. Is. Személyes élethelyzetek, generációs problémák. Viszonyok – olvasható a színlapon.

A premiert követően március 10-én látható az előadás a Trafóban, este 8 órától.

Kapcsolódó cikkek

Mai és régebbi egri csillagok találkoztak a Nemzetiben
Stohl András Molnár Ferencet játszik a Centrálban

süti beállítások módosítása