Szabó Kimmel Tamás: „Nagyobbat akarok harapni a világból”

A színművész legújabb bemutatója kapcsán arról is mesélt a Vaskakas-hu-n, mennyiben hatnak ki a szerepei a magánéletére.

Szabó Kimmel Tamás a Színmű elvégzése után Szolnokon és Kaposváron játszott, majd egy évig a József Attila Színház tagja volt. 2008-tól 2013-ig a Nemzeti Színházban dolgozott, ezt követően 2017-ig szabadúszó volt. Jelenleg az Orlai Produkciós Iroda kvázitársulatának tagja. Legutóbb a Dühöngő ifjúság című produkcióban mutatkozott be a Győri Vaskakas Bábszínházban., amelyet Znamenák István rendezet, és amelyben a játszótársa: Kovács Patrícia, Járó Zsuzsa, Ötvös András és Papp János

szabo_kimmel_tamas_foto_takacs_attila.jpg                 Szabó Kimmel Tamás (fotó: Takács Attila)

John Osborne szereplői a húszas éveik közepén járnak, mi, akik most játsszuk, egy tízessel vagyunk idősebbek. Sokan kérdezik, sőt magamnak is feltettem a kérdést, hogy nem túl nagy-e a különbség, de a próbákon rájöttünk, hogy Jimmy értelmiségi problémái, tépelődése, a középosztály iránti gyűlölete, a rendszer elleni lázadása tökéletesen lefordítható a mi gondjainkra. Én magam is hasonló gondokkal küzdök, ezek a kérdések érdekelnek” – meséli az interjúban az előadásbeli szerepe kapcsán.

Sok kallódó barátom van, akik ott állnak harminc és negyven között, és nem tudják, mit kezdjenek az életükkel. És hiába vagyok erőm teljében, olykor nekem is eszembe jut, van-e értelme a hajtásnak. Mindannyian tele vagyunk kételyekkel, a darab erről is szól” – fűzi hozzá a darabról.

A színész korábban elmondta, hogy a magánéletében is nyomot hagynak a szerepei, „hazaviszi a munkáját”, „Nagyon is, de sok színésznél ugyanígy működik ez. Nálam se volt ez így mindig, de az utóbbi években igen. Hogy miért? Jobban hatnak rám ingerek, nyitottabb vagyok, igyekszem teljesen a szakmámnak élni, és mindenestül bekebelezni azt, amit kapok. Nagyobbat akarok harapni a világból, és igen, ezzel a hozzáállással könnyebben hazaviszem a munkát. De szerintem ez jó: érzem, ahogy dolgozik bennem a figura. Nem akarok nem hasznos pillanatot, sem a munkában, sem a magánéletben” – mondja ezzel kapcsolatban.

Az eredeti interjúból, amelyet Jászay Tamás készített, az is kiderül, mit gondol a szerepéről az előadásban, mennyire lesz más ebben az előadásban, mint amit megszokhattunk tőle, és néhány héttel a bemutató előtt hogyan állt karaktere finomhangolásával.

Az eredeti interjú itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

Dühöngő ifjúság a Belvárosi Színházban
„Fontos, hogy akikkel együtt dolgoztam, úgy érezzék: összetartoznak” – Interjú a rendezővel
Kovács Patrícia: ,,Gyakorlom, milyen egy hamutartóban elnyomott csikknek lenni”
Szabó Kimmel Tamás: „Stohl András vitte el a tejfölt”
„Kevés színházat vállaltam” - Villáminterjú Szabó Kimmel Tamással
„A hatalommal való szembenállás mindig aktuális” - Interjú Szabó Kimmel Tamással

süti beállítások módosítása