Hernádi Judit nyerte el a Psota Irén-díjat

A színművész a Rózsavölgyi Szalonban vehette át az elismerést, és a vele járó 500 ezer forintos pénzjutalmat.

Psota Irén emlékére Almási Éva, a nemzet színésze hozott létre alapítványt, amely minden évben díjat adományoz annak a színésznek, akinek színpadi sokszínűsége, tehetsége, kiemelkedő képességei Psota Irén örökségéhez méltónak bizonyulnak.

hernadi_judit_foto-tiszeker_daniel_k.jpgHernádi Judit (fotó: Tiszaker Dániel)

A díjra minden magyarországi színház állíthat jelöltet. Hernádi Juditot az Átrium terjesztette fel az elismerésre A félelem megeszi a lelket című előadásban játszott szerepéért.

A Psota Irén-díj egy ezüst plakett, amelyen a Madách Színház legendás művésznőjének aláírása és kedvenc bohóca látható. A díjjal 500 ezer forint jutalom is jár, amelyet az idei évtől az Emberi Erőforrások Minisztériuma adományoz.

Almási Éva akkor határozott úgy, hogy létrehozza az alapítványt és a díjat, amikor 2016-ban a nemzet színészéve választották Psota Irén helyére. A díjat először tavaly adták át, az elismerést akkor Hegyi Barbara kapta. 

meg_meszaros_csaba.jpegBányai Kelemen Barna és Hernádi Judit A félelem megeszi a lelket előadásában (fotó: Mészáros Csaba)

Ungvári Tamás író, műfordító, irodalomtörténész a díj kuratóriumának képviseletében elmondta: 90 jelölt közül választották ki Psota Irén egyik legméltóbb mai utódát, Hernádi Juditot.

Törőcsik Mari, a nemzet színésze, aki szintén a kuratórium tagja, hangfelvételen gratulált a díjazottnak és kiemelte: nincs annál nagyobb öröm, mint amikor a saját szakmája szavaz az emberre.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó cikkek

Hernádi Judit: „Mindenkinek jobb, hogy nem vagyok társulatban”
„Fordítva vagyok bekötve” – Hernádi Judit 60
Ha az egyikük zuhanna a trapézról, a másikuk elkapná – Hernádi-Gálvölgyi
A félelem tényleg megeszi a lelket, vagy csak megnevettet? - kritikai szemle
Hernádi Judit: ,,Nem szöveget, hanem szituációt szoktam tanulni”

süti beállítások módosítása