Lázár Kati kapja a színikritikusok idei életműdíját

2018-ben Lázár Kati színművésznek ad életműdíjat a Színházi Kritikusok Céhe.

A díjat – Varga Viktor alkotását – szeptember 20-án veszi át a színésznő a Budapest Bábszínházban, a Kritikusdíj-átadó gálaesten.

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ad életműdíjat, amelyet olyan, a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művésznek ítél oda, aki sokat tett a magyar nyelvű színház fejlődéséért, eredményeiért, színvonalának emeléséért, s hozzájárult a magyar színházművészet jövőjének alakításához, a fiatalabb színházi generációk neveléséhez, formálásához. 

lazar.jpg                             Lázár Kati (fotó: Stekovics Gáspár)

A 38 éves múltra visszatekintő, kategóriánkénti Színikritikusok díjához képest az életműdíj fiatal: 2011-ben adták át a kritikusok először, Törőcsik Marinak. Az idei kitüntetett, Lázár Kati a szeptember 20-i nyilvános ünnepségen veszi át az elismerést, ahol a Színházi Kritikusok Céhe az elmúlt évad legjobb teljesítményeit honorálja, valamint a Színházi Dramaturgok Céhe átadja szintén nagy múltú díját az évad legjobb új magyar drámájáért. Ugyanitt kapják meg jutalmukat a Koltai Tamás kritikapályázat győztesei is.

Lázár Kati Kossuth- és Jászai Mari-díjas kiváló művész. 45 évvel ezelőtt friss diplomásként a 25. Színházban kezdte pályáját, majd miskolci, szolnoki és nemzeti színházi évek után Kaposváron lett nagy színésznő, s azóta is nemzedéke egyik legerőteljesebb, legérzékenyebb, legjelentősebb formátumú színművésze. Az 1990-es években Jordán Tamással megalakították és vezették a Merlin Színház színészképző műhelyét, majd Székely Gábor Új Színházához csatlakozott. Húsz éve nem tartozik társulathoz, úgyhogy kivételes élmény színpadon látni őt a legváratlanabb, legizgalmasabb produkciókban, legyenek azok akár kőszínházi, akár független színházi bemutatók.

Ez a kettősség jól jellemzi az érdes-mély hangú, tragikus clown Lázár Katit, aki minden szerepéért keményen megküzd, s amíg meg nem találja figurájához a kulcsot – ahogy maga is mondogatja –, nehéz ember, nehéz partner. De ha találkozik ő és a színpadi alak, nagyszerű játszótárs lesz” – írja laudációjában  Nánay István.   

eletmudij.jpg

Gazdag művészetének összegzése a Jászai Mari naplójából szerkesztett monodrámája: a Kripli Mari nemcsak a nagy színészelődről, hanem önmagáról és világunkról is metszően éles és ironikus képet ad. Sok ilyen fájdalmasan felemelő összegzést szeretnénk még kapni Lázár Katitól” – fogalmaz Nánay István.

A közönség számára nyilvános díjátadó ünnepségre, amelynek műsorát idén Szabó Réka és a Tünet Együttes jegyzi, a Budapest Bábszínház jegypénztárában, valamint a jegy. hu oldalon lehet jegyet váltani augusztus elsejétől.

(Forrás: Színházi Kritikusok Céhe)

Kapcsolódó cikkek

Lázár Kati: „Fizikailag beteg vagyok az önmutogató, kamu színjátszástól”
Lázár Kati: „Minden kormány fütyül a színházra"
„Éreztem, hogy stimmel rám a fájdalom” – Lázár Kati válaszolt
Ők a kritikusok díjának idei várományosai!

süti beállítások módosítása