Vidnyánszky Attila semmisnek tekinti a kritikusok jelölését a legjobb előadás díjára

A Színházi Kritikusok Céhe a rendező Bánk bán előadását ítélte a legjobb három előadás egyikének.  

A kritikuscéh közel két héttel ezelőtt hozta nyilvánosságra tizenöt kategóriában azon alkotások és alkotók névsorát, akikre a legtöbb szavazat érkezett a Színikritikusok Díjára. A Legjobb előadások közé a Nemzeti Színház Bánk bánján kívül Alföldi Róbert  A salemi boszorkányok című szombathelyi rendezése, valamint az Újvidéki Színház Borisz Davidovics síremléke előadása került be. 

vidny.jpg                                Vidnyánszky Attila

Vidnyánszky Attila a céh „ideológiai elfogultsága” miatt, és mert „annyiszor éltek a büntetés eszközével az Önök „ízlésétől” eltérő politikai, színházi világlátású társulatokkal, rendezőkkel, színészekkel szemben”, kéri, hogy más jelöltet állítsanak a rendezése helyére.

A kritikuscéh válaszlevelében világossá tette, hogy ezt a kérést nem tudja teljesíteni, mivel ez Vidnyánszky Attila munkáján kívül „a produkció összes többi alkotójának teljesítményét is dicséri”, és huszonnégy kritikus szavazatai alapján került az előadás a legjobbak közé, vagyis ez nem jelölés, hanem értékítélet.

Vidnyánszky Attila és a kritikuscéh levélváltása

Tisztelt Színházi Kritikusok Céhe!

Az elmúlt évek sok-sok negatív tapasztalata íratja velem ezeket a sorokat.

Annyi „furcsaság”, szakmailag megkérdőjelezhető, vitatható, politikai, ideológiai indíttatású döntés született e díjak kapcsán, annyiszor írta felül az Önök ideológia elfogultsága előadások esztétikai értékét, annyiszor éltek a büntetés eszközével az Önök „ízlésétől” eltérő politikai, színházi világlátású társulatokkal, rendezőkkel, színészekkel szemben, hogy ezt a jelölést a magam részéről semmisnek tekintem.

 Ha van rá mód és lehetőség, kérem, állítsanak más jelöltet az általam rendezett előadás helyére.

Az Önök egyik munkatársa néhány évvel ezelőtt leírta: akikről Önök nem írnak, az nincs is. Megtisztelő volna, ha a jövőben ennek fényében járnának el velem kapcsolatban.

Tisztelettel:
Vidnyánszky Attila rendező 

bank-sajto-eori-4014.jpgSzalma Tamás és Mátray László a Bánk bán előadásában (fotók: Eöri Szabó Zsolt)

Tisztelt Vidnyánszky úr!

Rendezése, a Bánk bán a legjobb előadás kritikusdíjának egyik várományosa. Ez az Ön munkáján kívül a produkció összes többi alkotójának teljesítményét is dicséri. Ezért nem tudjuk teljesíteni szíves kérését: semmi esetre sem tekinthetünk el attól a tényszerű eredménytől, hogy 24 színikritikus szavazata alapján a legjobb három előadás közé került a Nemzeti Színház Bánk bánja.

Mindazonáltal tudomásul vesszük, hogy Ön semmisnek tekinti, és hogy erről mások is tudjanak, készséggel nyilvánosságra hozzuk levelét, amennyiben nincs ellene kifogása.

Üdvözlettel:
Színházi Kritikusok Céhe

Kapcsolódó cikkek

Ők a kritikusok díjának idei várományosai!
Magyar nagyurak a vitrinben – Kritikák a Nemzeti Bánk bánjáról

süti beállítások módosítása