25 ezer néző látta Csíksomlyón Vidnyánszky Attila Csíksomlyói passió című rendezését

A Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásának szabadtérre átalakított verzióját ingyenesen lehetett megnézni a csíksomlyói Nyeregben.

A produkciót eredetileg a Nemzeti Színház mutatta be 2017 tavaszán.

dnand20180818013.jpgCsíksomlyói passió Csíksomlyón (fotók: veres Nándor / MTI)

A Csíksomlyón felállított, 65 méter szélességű színpadon négy napig folytak a próbák. Az előadásban 150 táncos, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészei és erdélyi tánccsoportok, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a Háromszék Táncegyüttes, a Mereklye Táncegyüttes (Csíkmadéfalva), a Borsika Táncegyüttes (Csíkszereda) és az Ördögborda Táncegyüttes (Balánbánya) táncosai vettek részt. Az 50 fős gyermekkórus tagjai a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkarból (Szováta), a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek- és Ifjúsági Kórusból (Sóvidék és Nyárádmente) és Böjte Csaba gyermekotthonából érkeztek.

A produkcióban hat zenész szolgáltatta az élőzenei kíséretet, és a Nemzeti Színház társulatának 16 színésze vett részt, kiegészülve az erdélyi származású Molnár Levente operaénekessel, aki ezúttal prózai szerepet, Pilátus alakját formálta meg.

A három különálló színpadból, 400 négyzetméter vetítőfelületből megvalósuló színpadi installációt helyi vállalkozások és a Nemzeti Színház 40 fős műszaki csapata építette meg.

dnand20180818041.jpg

A produkció táncdramaturgja Zs. Vincze Zsuzsa, társrendező-koreográfusa a Magyar Nemzeti Táncegyüttes vezetője, Zsuráfszky Zoltán, rendezője a Nemzeti Színház főigazgatója, Vidnyánszky Attila volt.

Vidnyánszky elmondta: „színházrendezői életem talán legfontosabb előadása valósult meg, és egyben az a régi álmom, hogy a Csíksomlyói passió csodálatos szövegei a dráma címadó helyén hangozhassanak el. Hálás vagyok minden egyes nézőnknek, életre szóló élményt adtak mindannyiunknak. Hónapokig a hatása alatt leszek az előadásnak, amely rengeteg inspirációt és energiát adott a társulatnak a következő évek munkájához. Nagyon szeretnék visszatérni más produkciókkal a Nyeregbe. Különösen hálás vagyok az erdélyi szervezőknek, lenyűgöző munkát végeztek”.

A Csíksomlyói passió című előadás novembertől újra látható lesz a Nemzeti Színház színpadán.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó cikkek

Több száz erdélyi fellépővel mutatják be a Csíksomlyói passiót
Vidnyánszky Csíksomlyói passiót rendez

süti beállítások módosítása