Alföldi Róbert mégsem rendez Szombathelyen

… de nem azért, amiért elsőre gondolhatnánk. A Fuhu.hu interjúja Jordán Tamással, a szombathelyi színház igazgatójával.

Az előzetesen meghirdetett évadterv szerint Alföldi Róbert, aki rendszeresen rendez Szombathelyen, Székely Csaba  Öröm és boldogság című darabját állította volna színpadra jövő tavasszal a Weöres Sándor Színházban. „Nők és férfiak, városiak és vidékiek, melegek és heteroszexuálisok. Párhuzamosan futó, majd egymással találkozó sorsokat látunk. Pár jelentéktelen összezörrenést, nyafogást, hisztit. Semmi lényeges. Igazából mindnyájan boldogok” – állt a felvezető szövegben.

jordan_portr_meszaros_zsolt_1.JPGJordán Tamás (fotó: Mészáros Zsolt)

Jordán Tamás az interjúban elmondta, hogy az előadás elmaradása művészeti koncepcionális döntés eredménye, és senki nem szólt bele „fentről”. „Márciusban még úgy tűnt, hogy ez nagyon fontos, időszerű. De eljött a nyár, és kiderült, hogy már nem annyira érvényes” – fogalmaz a színházigazgató. Helyette a Terror című előadást mutatják be, amit Jordán sokkal aktuálisabbnak érez.

Az is felmerül a beszélgetésben, ezek után miért nem választott más darabot Alföldi. „Lehetett volna. De ő következetesen éli a művészi életét, és soha olyat nem csinált, ha valahol szó volt valamiről és a színház elállt tőle, mást választott. Akkor inkább abban a szezonban nem rendezett ott” – válaszolja meg a kérdést Jordán Tamás.

Tizenhét éve Jordán Tamás vezeti fel Claudius császárnak öltözve a Savaria Történelmi Karnevált Szombathelyen, amire noha a fesztivál szervezője idén májusban is felkérte, végül mégsem ő, hanem szombathelyi sportolók vonultak a felvonulás élén. A változtatásról ráadásul ő is csak az újságból értesült. „Nagyon rosszul esik az, hogy csak az újságból tudtam meg, hogy nem lehetek a menet élén, ez megalázó. Nem kell minden évben nekem lennem a menet elején lévő bigán. De ha tizenhétszer egymás után én voltam, akkor annyi elvárható, hogy ha nem én vagyok, szóljanak” – mondja ezzel kapcsolatban.

savaria_karneval.jpgJordán Tamás a 2014-es Karneválon (fotó: Garai Antal Atom / Nyugat.hu)

Ha a polgármester elmondja nekem, hogy most már azt szeretné, hogy változtassanak a karnevál koncepcióján és, hogy most sportolók legyenek az élen, mert nagyon híres szombathelyi sportolók vannak, akkor egészen biztos, hogy ez az én egyetértésemmel történt volna” – fűzi még hozzá.

Úgy tűnhet, hogy a  igazgatói újra kinevezése körüli méltatlan, politikai csatározások után (ezzel kapcsolatos cikkein itt olvashatóak) több mint egy évvel a vezető színészek távozása és most ez a biga-ügy bizonytalanságot jelez a társulaton belül. Jordán Tamás ezzel szemben azt mondja, „idegesek voltak a társulat tagjai, hogy mi lesz velük, ha nem én vagyok. De most én vagyok. Ilyen bizonytalanság nincs. Semmiféle válság nincs a társulatban”.

Az, hogy ki áll a bigán, marginális. Ez az ügy önmagában felháborító, de nem akkora politikai ügy, amekkorára gondolnak az emberek. Nekem fáj, de egy bocsánatkéréssel el lehetne intézni, nem rendítette azonban meg a színház és a város viszonyát. Ha a polgármester közölte volna velem, vagy a fesztivál szervezője, hogy most más a koncepció, akkor nem lehetne az a látszat, hogy ki akartak velem cseszni. Most ez a látszat és a baloldali érzelmű emberek ezt így is gondolják, és ennek hangot adnak” – teszi hozzá az interjúban.

Olyan-e ez a színház, amilyennek tíz évvel ezelőtt az alapító igazgató elképzelte? „Végül is azt csináljuk, ami a színháznak alapvető feladata. Az, hogy megbeszélje, színdarabok segítségével, mindazt, ami a társadalomban fontos. Bármilyen rendszerben, bármilyen korban ez a színháznak a feladata” – mondja erről Jordán.

jordan_2_1.JPGJordán Tamás a Weöres Sándor Színház előtt (fotó: Mészáros Zsolt)

A szombathelyi időszak számára az eddigi szakmai élete gyümölcsének learatását jelenti: „Úgy érzem, hogy igazán nagy a megbecsülésem, nem csak nekem, hanem a színháznak is. Elég idős vagyok már ahhoz, hogy túlságosan merész terveim ne legyenek, élvezem azt, hogy mindaz, amit eddig elértem, ami mögöttem van, most learatható”.

Az eredeti interjúból, amit Bóta Gábor készített, az is kiderül, miért nincsen zenés darab a színház idei évadának bemutatói között annak ellenére, hogy sokan a színészek közül hiányolják ezt, Jordán Tamás meglátása szerint miért mentek el vezető színészek Szombathelyről, és miért nem tudott megvalósulni az eredeti terv egy a helyi tévében szombathelyi színészekkel forgatott szappanopera készítéséről.

A teljes interjú itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

Jordán Tamás évadot hirdetett
Jordán Tamás: „Olyan rendezői névsor ez, ami az országban talán sehol nincsen”

süti beállítások módosítása