Orlai Tibor: „Az embereknek fogalma sincs, hogy a PRIDE miért van”

A társadalmi felelősségvállalás fontosságáról, a PRIDE-ról és az Orlai Produkció színház világában betöltött szerepéről is beszélt a producer a Deszkavízión.

Orlai Tibor 1997-ben hozta létre magánproduceri irodáját, amely 2006-ban mutatta be első, Hat hét, hat tánc című önálló előadását, amelyben Vári Éva és Kulka János több mint 250-szer állt színpadra Lily és Michael szerepében. 2010 óta a Belvárosi Színház az első számú játszóhelye, ám az évek alatt számos színházban megfordultak előadásai, sőt 2018-ra a Jurányi Ház és a Hatszín Teátrum is állandó bázisa a repertoáron lévő darabjainak.

orlai-tibor-portr.jpgOrlai Tibor

Évről évre fontosabbnak tartja, hogy a bemutatóin keresztül társadalmi párbeszédre serkentse nézőit az őt foglalkoztató kérdésekben, melyek közül a leglényegesebbnek az elfogadást tartja.

A színháznak szerintem küldetése és feladata is, hogy különböző történeteken keresztül képet mutasson a jelenről a társadalom számára, ami nem jelent közvetlen politizálást, de egyértelműen egyfajta állásfoglalás az előttünk álló legnagyobb kérdésekről, és a legfontosabbnak ítélt ügyekről. A társadalmi egyenlőség, a párbeszéd, a sokszínűség, az eltérő gondolkodású és véleményű emberek békés egymás mellett élését én a legfontosabb dolognak tartom” – vallja a producer az interjúban.

Nagyon rossz, ami most sajnos körülöttünk zajlik, hogy például roma gyerekeket kizárnak táborokból, hogy kemoterápiára járó hölgyet az utcán szóban „sértegetnek” faji megkülönböztetés formájában, mert fejkendőt hord, hogy rendőrt hívnak egy papra, mert ételt oszt a szegényeknek, hogy meghalhat az utcán egy fiatalember fényes nappal epilepsziás rohamban, mert senki nem megy oda hozzá segíteni. Ezek nagyon erős jelek, amely a társadalom moráljára és teljes értékvesztésére utalnak” – fűzi hozzá.

Fontosnak tartja, hogy az előadásokon keresztül elmondják, mit gondolnak fontos társadalmi kérdésekről. „Nem az a célunk, hogy igét hirdessünk, hanem az, hogy gondolkodásra serkentsünk, és az emberek megismerkedjenek egyfajta állásfoglalással, gondolatisággal, amit el lehet fogadni, el lehet utasítani, egyik se kötelező, de a lényeg és a legfontosabb az az, hogy ezekről beszéljünk” – fogalmaz. Célja szerint tehát ezzel egyfajta társadalmi párbeszédet szeretnének elindítani. 

orlai_2.jpg           A Pozsonyi Pikniken

Ide köthető, hogy a legutóbbi PRIDE kapcsán egy poszt jelent meg az Orlai Produkciós Iroda Facebook oldalán. „Eleve az embereknek fogalma sincs, hogy a PRIDE miért van. Ez nem a meleg közösség ünnepe, hanem tiltakozás a hátrányos megkülönböztetés ellen. Tudomásul kell venni, hogy ez nem csak meleg-kérdés, hanem ebben minden benne van, amiben hátrányos megkülönböztetés éri a társadalom kisebb vagy nagyobb szeletét. Ezért is tartottam fontosnak, hogy a poszt megjelenjen, hogy ebben mi állást foglaljunk” – mondja ezzel kapcsolatban.

Hogy mindez mennyiben bátorság? „Nem tudom, hogy ez most bátorság-e vagy sem. Soha nem úgy szoktam gondolkodni, hogy esetleg hány nézőt szerzünk vagy vesztünk, vagy, hogy a szakma egy bizonyos rétege mit szól. Úgy éreztem, hogy nem mehetünk most úgy tovább, hogy erről valamilyen formában ne beszéljünk, hogy ne jelezzük, milyen platformon állunk ebben a kérdésben” – válaszolja a producer.

A most következő évad bemutatóiról is szó esik a beszélgetésben. „Négy bemutatónk lesz a Belvárosi Színházban. Az első Greenberg Három esős napja, amelyet Novák Eszter rendez, utána egy Woody Allen darab következik, a Férjek és feleségek, ezt Szabó Máté viszi színre. Tavasszal jön Molnár Ferenc Riviérája, és az évad végén, ahogy most a Mojo volt, bemutatjuk Michael Frayn Vadméz című komédiáját.

A Jurányiba három előadással készülünk, a Mi és őknek szeptemberben lesz a budapesti bemutatója, utána Orton Entertaining Mr. Sloane című darabját mutatjuk be Parti Nagy Lajos új fordításával, Guelmino Sándor rendezi, Bíró Kriszta és Gazsó György játssza a főszerepeket. Az évad második felében Bagossy László Kerékgyártó István Hurok című darabját viszi színre. Ez nagy vállalás részünkről, hisz nagyon sokszereplős és borzasztóan fontos anyag korunkról” – sorolja Orlai Tibor.

orlai_3.jpg           Próbán

Az eredeti interjúban arról is mesél Orlai Tibor, milyen elképzelés alapján oszlanak meg az előadásaik a különböző játszóhelyeken, és hogyan alakul az Orlai Produkció körül kvázi-társulatként működő alkotók és színészek szövetségének közeli- és távolabbi jövője.

A teljes interjú itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek 

Budapestre költöznek az Orlai Produkció nyári bemutatói
Orlai Tibor szövetségre lép legközelebbi színészeivel
,,A színház teljes emberré tesz” – Villáminterjú Orlai Tiborral
„A közönséget nem lehet becsapni” – Orlai Tibor válaszolt

süti beállítások módosítása