Díjazták a szinkronszakma legjobbjait

Több kategóriában adtak át díjakat a Szinkronikum Gálán, a szinkron éves ünnepén.

Második alkalommal gyűltek össze szeptember elsején a magyar szinkronban dolgozók és a művészek, hogy közösen köszöntsék az idei Szinkronikum Díjátadó Gála jelöltjeit és győzteseit. A Szinkronikum Egyesület szervezésében egész napos program várta a nézőket és az érdeklődőket, amely zárása volt az idei gála.

szersen_gy-horz.jpg                   Szersén Gyula, Andresz Kati, Dolmány Attila

A díjazottak

A Legjobb Film vagy Sorozatszinkron díjra a Coco, az Agymenők és a Westworld kapta a legtöbb szavazatott. A győztes végül a Coco című rajzfilm lett, amely szinkronját a Fórum Hungary megrendelésére a SDI szinkronstúdióban készítették. (A stáb: magyar szöveg: Blahut Viktor és Petőcz István, magyar dalszöveg: Szente Vajk, hangmérnök: Kránitz Lajos András, vágó: Kránitz Bence, gyártásvezető: Németh Piroska, szinkronrendező: Dobay Brigitta, zenei rendező: Posta Victor, produkciós vezető: Máhr Rita)

A Legjobb dramaturg díjra a kollégák Liszkay Szilviát, Petőcz Istvánt és Tóth Tamást jelölték, akik közül végezetül Liszkay Szilvia vehette át az elismerést.

A Szidosz Szinkron Alapszervezet Életműdíját 2015-óta adják át, és az illusztris névsor idén két művésszel bővült. Szersén Gyula és Konrád Antal kapták meg a díjat. Életműdíjat kapott rajtuk kívül Somló Andrea és Mauchner József szinkronrendező is. Mind a ketten 55 éve dolgoznak aktívan a magyar szinkronban.

A Legjobb gyártásvezető kategóriában Újréti Zsuzsát, Rácz Gabriellát és Gelencsér Adriennt jelölte a szakma, a díjat Újréti Zsuzsa érdemelte ki.

A Legjobb hangmérnök kategóriában Bederna László, Hollósi Péter és Salgai Róbert jelölése mellett végül Bederna László kapta meg az elismerést.

A közönség által megszavazott Legjobb színésznő díjára Zsigmond Tamara, Kiss Virág és Bogdányi Titanilla közül Zsigmond Tamara kapta a legtöbb szvazatot.

Szintén a közönség szavazati alapján a Legjobb színésznek László Zsolt, Stohl András és Kőszegi Ákos közül végül László Zsolt bizonyult.

A szakma által megszavazott Legjobb színésznő díjára Andresz Kati és Menszátor Magdolna kapott jelölést, akik közül Andresz Kati nyerte el a díjat.

A szakma által megszavazott Legjobb színész díját Dolmány Attila kapta meg. A díjra jelöltek között volt még Széles Tamás és Kerekes József.

Tavaly került először átadásra a Selmeczi Roland Tálentum Díj, amelyet a tragikusan fiatalon elhunyt művész emlékére alapítottak. Erre a díjra a televíziók és a moziforgalmazók jelölhettek az általuk megrendelt szinkronokból színésznőt vagy színészt, akinek kiemelkedőnek tartották a munkájukat, és a szinkron készítésekor még nem érték el a negyvenedik születésnapjukat.

Ötfős zsűri döntött a nyertesekről. Dr. Takács Melinda, Selmeczi Dorottya a névadó családja képviseletében, Dr. Tomori Pál az EJI igazgatójaként, Dózsa Zoltán színművész jó barátként, Horváth Illés pedig a tavalyi győztesként vett részt a döntésben.

A mozis jelöltek között Balsai Mónika a Fórum Hungary által forgalmazott TULIPÁNLÁZ című filmben Alicia Vikander magyarhangjaként nyert.

A televíziós jelöltek között Varga Gábor lett a befutó, akit két csatorna is jelölt. Az MTVA  a Velvet Divatház, A vidéki doktor, a Hazárd megye lordjai és az Egyszer volt, hol nem volt című sorozatokban nyújtott alakításáért, az HBO pedig a Londoni rémtörténetek Frankenstein szörnyének szinkronjáért javasolta a fiatal művészt a díjra.

(Forrás: Szinkronikum Egyesület)

Kapcsolódó cikkek

Szinkron Nap nemcsak a szinkron szerelmeseinek
Kautzky Armand: „A jó szinkronszínész dobbantó nélkül ugrik”
„Ha most kérnének fel Kevin Spaceyt szinkronizálni, elutasítanám”
Tomasevics Zorka: „Alföldi Róbert és Bede-Fazekas Szabolcs a kedvencem”

süti beállítások módosítása