Székely Csaba darabját mutatják be Nagyváradon

A szerző Bányavakság című tragikomédiájának stúdiótermi bemutatójával ünnepli a Szigligeti Színház a magyar dráma napját.

A Bányavirág után Székely Csaba trilógiájának második részét is színpadra állítja a nagyváradi társulat. A Hunyadi István által színre vitt előadás a román-magyar viszonyokat és a korrupciót tematizálja. A Bányavakság középpontjában egy képzeletbeli székely település polgármesteri címéért vívott harc jellegzetes szereplői állnak. Ince, a jelenlegi elöljáró foggal-körömmel ragaszkodik székéhez, és mindent megtesz, hogy kihívóját, a szélsőséges nacionalista nézeteket valló Izsákot visszalépésre bírja. Kérésére érkezik a faluba „komiszár” Florin Lupescu, a magyarul is tudó román rendőr, aki azonban figyelmét elsősorban azokra a korrupciós ügyekre összpontosítja, amelyekben a település első embere érintettnek bizonyul. Ince karrierje veszélybe kerül, ezzel párhuzamosan pedig családja széthullásával is kénytelen szembenézni. 

026_img_0356.jpgBányavakság (forrás: Szigligeti Színház)

Szeptember folyamán a Bányavakság két fesztiválon is vendégszerepel: szeptember 18-án, a székelyudvarhelyi dráMA Fesztiválon, szeptember 23-án, vasárnap, délután 5 órától pedig a Regina Maria Színház fesztiválján láthatják az érdeklődők.

A premierre szeptember 21-én, este 7 órától kerül sor a Szigligeti Stúdióban.

(Forrás: Szigligeti Színház)

Kapcsolódó cikkek

Székely Csaba: „Orbán Viktor a magyar Rambo, aki jóváteszi Trianont”
Székely Csaba: „Orbán Viktor egy igazi shakespeare-i hős”
Dániában valószínűleg jól érezné magát a messiás – Passio XXI. - Interjú Székely Csabával
Székely Csaba: „Erdélyben két alternatív valóság létezik”

süti beállítások módosítása