A nap fotója – Woyzeck

Georg Büchner kilátástalanság-történetét Hegymegi Máté állítja színpadra a Szkénében.

Ebben a világvégén maradt, felejtett katonai táborban nincs más feladat, mint amit a Kapitány és a Doktor, egy itthagyott rendszer fenntartói kitalálnak. Mintha Trepljov színházát néznénk a tóparton, azt a kozmikus magányt az űrben. Hideg, hideg, hideg. Üres, üres, üres. Nincsenek falak, így mindenki terébe, életébe belelátunk. Ahogy kijárat sincsen, így nem lehet elhagyni ezt a helyet. A szereplők élete a szemünk előtt zajlik, szimultán. Kilépni nem, csak megszűnni lehet. Marie és Woyzeck számára is ez az egyetlen lehetőség” – olvasható a színlapon.

               Major Erik / Mészáros Csaba előadásfotói a képre kattintva tekinthetőek meg!

Büchner töredékekből álló műve megtörtént bűneseteket vett alapul. Daniel Schmolling 1817. szeptember 25-én leszúrta barátnőjét, L-t; Johann Christian Woyzeck pedig 1821. június 21-én hét késszúrással ölte meg szeretőjét.

Nagyon régi vágyam, hogy színpadra állítsam Büchner Woyzeckjét. Már a felvételin is dolgoztunk vele, aztán az egyetemen közreműködtem Kovács D. Dani vizsgarendezésében is, és azóta is folyamatosan a fejemben van. Most találtam olyan kapcsolatot, formát a darabhoz, hogy hozzá merjek nyúlni. Persze ezt nehéz úgy, hogy ne azt az utat járjuk újra, amit előttünk megtettek” – mondta az előadásról Hegymegi Máté rendező.

Az előadás főszerepeit Major Erik és Tóth Zsófia, két harmadéves színműs hallgató játssza, partnereik: Bánki Gergely, Terhes Sándor, Csoma Judit, Nagypál Gábor és Horkay Barnabás. A díszletterveket Fekete Anna, a jelmezterveket Kálmán Eszter készítette.

A Woyzecket szeptember 22-én mutatják be a Szkénében, ezt követően pedig szeptember 23, október 22-én és 23-án, valamint november 7-én látható ugyanott, minden alkalommal este 7 órától. Az előadást az alkotók 16 éven felülieknek ajánlják.

Kapcsolódó cikkek 

Hegymegi Máté Woyzecket rendez a Szkénében – Interjú

süti beállítások módosítása