Huzella Júlia: „Alföldi nyüstölésére előjött, ami forrongott bennem”

A színésznőt, aki Roxie Hartot alakítja Alföldi rendezésében, a Deszkavízió kérdezte.

Idén nyáron mutatta be az Átrium a Chicagót Alföldi Róbert rendezésében. A zenés revüt két szereposztással játsszák, az egyik női főszereplőt, Roxie-t Sodró Elizával váltásban Huzella Júlia alakítja. A színésznő 2012-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, melynek elvégzése után rögtön szabadúszó lett. Prózai szerepeket is játszik, és ha kell, énekel és táncol is a színpadon, a zene, a ritmus szeretete pedig már kisgyermekkora óra körülveszi.

1198_ok.jpgHuzella Júlia és Fekete Ernő a Chicagóban (fotó: Lakatos Péter / Átrium)

A színésznő elmeséli a Chicago castingjának a történetét is az interjúban: „Ahogy Alföldi instruált, egyszer csak megkért, hogy mondjam be minden mondat után, hogy „a kurva életbe!”. Ez olyan elemi erővel hatott, felszabadított bennem minden mondanivalót és istenien színezte a monológot, hogy onnantól kezdve egyszer sem állított meg, és engem úgy vágott mellbe az élmény, hogy amikor befejeztem, ott helyben összecsuklottam A félelem megeszi a lelket díszlet puffján. Akkor elkezdett kérdezgetni, ki vagyok, mi vagyok, először a koromon döbbent le, aztán azon, hogy van két gyerekem. Beindította a fantáziáját egy ilyen Roxie, aki ráadásul 180 centi. 10 perc múlva csörgött a telefonom, ő volt: “az a helyzet, hogy te leszel””.

Nagyon határozott elképzelése volt az előadásról, minden szerepről, és ez nagyon imponáló. Csodálatos, amikor egy rendező így áll hozzá a darabhoz, a színészekhez. A próbák során tapasztaltam, hogy addig képes téged hajtani, erőnek erejével, amíg ki nem préseli belőled, és amikor megszületik a szerep, akkor megnyugszik, te is megnyugszol és onnantól kezdve mindenki boldog” – meséli a próbafolyamatról és Alföldi Róbert munkamódszeréről, hozzátéve – „Pontosan tudtam, hogy mit akar belőlem kiszedni, és én is ezt akartam magamból előhozni, mert megvolt a fejemben, hogy színészként, és emberként miről szeretnék ebben a szerepben beszélni. Robi a saját eszközeivel nyüstölt, és mi tagadás, előjött, ami forrongott bennem”.

huzella_julia_ahogy_tetszik.jpg             Huzella Júlia a budapesti Katona Ahogy tetszik előadásában (fotó: Horváth Judit)

35 évesen gyakorlatilag a pályája elején áll, az ezzel kapcsolatos kételyeit és érzéseit akarta belevinni Roxie Hart szerepébe: „És éppen ez az, amiről szeretnék beszélni: hogy hogy van az, hogy az ember ötször felvételizik az egyetemre, mert annyira akarja, majd az utolsó évben úgy dönt, hogy szeretne családot, szül két gyereket, és egyszer csak ott áll egy ekkora volumenű feladat előtt. Azért felmerült bennem közben a kérdés, hogy meg tudom-e csinálni. Elég érdekes vagyok-e egy főszerephez. Minden önbizalmamat össze kellett ehhez szednem”.

Hogy honnan az elszántság, hogy még ötödszörre is nekifutott a Színműnek? „Makacsul ragaszkodtam ehhez nagyon régóta. Pedig sosem voltam erősen extrovertált személyiség. Ma már több megfejtésem is van erre a kérdésre, ami azzal is összefüggésben van, hogy gyerekkoromban milyennek láttam apámat (Huzella Péter zenész, zeneszerző, énekes – a szerk.) a színpadon. Hogy milyen hatást váltott ki belőlem, a nézőkből, és hogy mindez rá hogyan hatott. Megfelelés, valami vágyott állapot elérése. Valami, amiben lubickolni láttam őt, valami, ami által közelebb kerülhetek hozzá” – válaszolja a színésznő.

huzella_julia_anyam_mondta.jpg             Kerekes Viktória és Huzella Júlia a Gólem Színház Anyám mondta előadásban (forrás: Gólem Színház)

Fontos számára a környezetvédelem is. „Szívügyem, és nagyon félek attól, milyen következménye lesz annak, amit most művelünk a környezetünkkel. Igyekszem sok dologban tudatosabban létezni. Hanyagolom a műanyag zacskókat, tusfürdő helyett szappant használunk, és például már régen száműztem otthonról a csomagolópapírt és a műanyag szívószálat is, amit most divatos lett nem használni” – mondja, hozzátéve „Nemrég mesélte egy idősebb ismerősöm, hogy az ő fiatalkorában teljesen természetes volt, ha az ember az utcán eldobta a szemetet. Ma már normális esetben eszedbe nem jutna szemetelni. Amikor a mi gyerekeink felnőnek, lehet hogy az lesz a szembeötlő, amikor valaki a boltban műanyag zacskót kér, mert addigra már az lesz a természetes, hogy nem használjuk”.

Az eredeti interjúból, amit Jasinka Ádám készített, az is kiderül, mennyire nehéz számára a szabadúszó lét, milyen kettős szereposztásban játszania a Chicagót, és mennyire féltették vagy éppen nem féltették a szülei a színészi pályától.

A teljes interjú itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

Alföldi szerint itt van Csikágó - Kritikák a Chicagóról

süti beállítások módosítása